想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-26 00:24
轉介信,結婚証明副本,老公身份証副本 (if你一個自己去的話)。其實個轉介信就唔會講明ivf既,我係度爬 ...

咁我同你既情況都幾似喎,又係只可以做IVF。不過我老公話等兩年太耐喎,叫我去睇私家症。

別墅

Babiesclub 發表於 18-1-26 00:41
咁我同你既情況都幾似喎,又係只可以做IVF。不過我老公話等兩年太耐喎,叫我去睇私家症。
...

咁你公家照排,當back up啦,然後再去其他私家做, 萬一,我話萬一je, 萬一私家一次唔得而又無咁多銀兩,都仲有公家丫嘛

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-26 00:48
咁你公家照排,當back up啦,然後再去其他私家做, 萬一,我話萬一je, 萬一私家一次唔得而又無咁多銀兩,都 ...

咁你會唔會去睇私家試一次先呀?定係等公家?

別墅

Babiesclub 發表於 18-1-26 00:55
咁你會唔會去睇私家試一次先呀?定係等公家?

我考慮緊呀,首先係經濟絕對有壓力既,不過亦都爬緊文睇邊度做好 ……
我覺得同你個階段有d接近呀,可能同你手拖手過板!

大宅

MMCOOC 發表於 18-1-25 18:31
2020年5月跳到2018年8月? 咁咪快左好多 ?
所以你最後都未必要等兩年先見到醫生, 中間仲會有好多變數可能有得提前, 加油~

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-26 07:52
我考慮緊呀,首先係經濟絕對有壓力既,不過亦都爬緊文睇邊度做好 ……
我覺得同你個階段有d接近呀,可能同 ...

我私家應該會去仁安試一次先,我35歲,等兩年真係好耐,兩年仲要係見醫生咋喎,到時又要驗血驗精,之後先再IVF又一段時間了。不過我都會排左瑪麗先,有個back up好d

別墅

Babiesclub 發表於 18-1-26 13:49
我私家應該會去仁安試一次先,我35歲,等兩年真係好耐,兩年仲要係見醫生咋喎,到時又要驗血驗精,之後先 ...

我都35呀
你搵邊個醫生做?

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-27 13:04
我都35呀
你搵邊個醫生做?

仲未決定呀,我一月頭先做左個婦科微創手術,醫生話原則上係可以開始IVF療程,但佢都建議我休息一兩個月先開始,起碼等經期正常返先。所以我而家仲諗緊睇仁安邊個醫生,好似好多jm睇周醫生同董醫生,而家仲有位李天照教授,不過教授收費應該貴。我仲諗緊。咁你呢?有咩心水?

別墅

Babiesclub 發表於 18-1-27 13:18
仲未決定呀,我一月頭先做左個婦科微創手術,醫生話原則上係可以開始IVF療程,但佢都建議我休息一兩個月先 ...

我都驚會好貴,因為我有子宮黏連,之前醫生都話我要先做手術搞掂先可以開始ivf,
所以如果我咁樣加埋晒成個費用又會特別高 …… 定係威記私症平少少呢

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-28 08:15
我都驚會好貴,因為我有子宮黏連,之前醫生都話我要先做手術搞掂先可以開始ivf,
所以如果我咁樣加埋晒成 ...

你登記左瑪麗公家,仲可以睇威記私家嗎? 唔係政府醫院都有record? 你睇威記私家會唔會cancel左你瑪麗公家?

別墅

Babiesclub 發表於 18-1-28 23:03
你登記左瑪麗公家,仲可以睇威記私家嗎? 唔係政府醫院都有record? 你睇威記私家會唔會cancel左你瑪麗公 ...

咁我又唔知喎 ……

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-28 23:12
咁我又唔知喎 ……

問清楚先好行動,唔係比佢cancel左就唔抵。

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-25 18:32
我今天去瑪麗醫院排公家,個期係2020年1月

我都去左排瑪麗喇,個期同你一樣2020年1月。

別墅

Babiesclub 發表於 18-2-3 11:48
我都去左排瑪麗喇,個期同你一樣2020年1月。

我到而家仲係唔知點好,未排私家 ……
因為我有子宮黏連,係咪要係出面搵醫生搞掂左先,定係點好呢

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-2-12 17:14
我到而家仲係唔知點好,未排私家 ……
因為我有子宮黏連,係咪要係出面搵醫生搞掂左先,定係點好呢
...

咁你醫生點講呀?佢有冇話要處理好先開始IVF療程?你要問清楚醫生,驚會影響成功率喎,一次IVF要洗好多錢,我覺得要confirm身體ready先好做。

別墅

Babiesclub 發表於 18-2-12 19:32
咁你醫生點講呀?佢有冇話要處理好先開始IVF療程?你要問清楚醫生,驚會影響成功率喎,一次IVF要洗好多錢 ...

我仲未搵醫生呀,係咪做ivf既醫生唔會理呢d,要我另外搵醫生搞左先架呢?

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-2-13 17:07
我仲未搵醫生呀,係咪做ivf既醫生唔會理呢d,要我另外搵醫生搞左先架呢?
...

你唔問返當初話你有子宮黏連既醫生?正常應該係搵婦科醫生處理,生殖科醫生當然都識婦科問題,但未必好專業係婦科上。我當初想生b係去看生殖科醫生先,點之發現有問題,佢可以幫我處理,但佢都叫我可以看多個醫生比意見。後來我找了婦科醫生再看一次,再重新檢查一次,最後我都決定找婦科醫生幫我做手術,因為婦科醫生經常做呢d手術,好有經驗,但生殖科醫生就focus係生育上,可能手術經驗比較少,所以佢就叫我看多個醫生囉。我覺得你而家可以兩邊都book, 婦科看一次再照清楚,問醫生意見。生殖科都要book定先,因為好既醫生新症都排得耐,所以你都排定先好d。

別墅

Babiesclub 發表於 18-2-13 20:45
你唔問返當初話你有子宮黏連既醫生?正常應該係搵婦科醫生處理,生殖科醫生當然都識婦科問題,但未必好專 ...

明白,謝謝你呀!

大宅

回覆樓主:

我當初就係去瑪麗私家, 跟住自動cancel左公家條隊, 不過我都唔介意佢cancel我公家條隊, 因為輪到公家個期時, 我已經39.5歲, 已經無可能等得到

大宅

畀面勳章

回覆樓主

我係瑪麗Ivf.今個月食排卵藥

首頁

尾頁

跳至