自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

做到廿年即係份工好搵定可以養老,講真有廿年工作經驗年紀都唔細,要向搵定方向諗。

新工多4000有十日假真係要問清楚係咪你想請就批,大把公司講話比好多日假但次次都唔批或者要同全世界夾先可以請。仲有d新年要你放長d但要扣假,咁依d假要唔要都罷

別墅

回覆樓主

多謝大家的意見,我在某間機構做咗20年,在近幾年調咗去另一單位做,工作量多,有部分工作是吃力不討好,而我上司是個踩低人抬高自己,我繼續跟佢是沒有運行,現在找到新工在學校做,時間應該會穩定過現在份工,但我暫時講不通自由接受放棄20幾日大假變成10日大假關口

侯爵府

chonglulu 發表於 18-2-18 09:04
看人工高幾多,大假少一半都幾難受

工作量越來越大, OT越O越夜, D大假有乜用, 彌補唔到架. .放咗大假返黎重要執歺C.

子爵府

adorable_boy 發表於 18-2-18 10:15
多謝大家的意見,我在某間機構做咗20年,在近幾年調咗去另一單位做,工作量多,有部分工作是吃力不討好,而 ...

一年ot 啲時間都頂咗十日,八日大假啦,況且一年多成48000, 又近屋企,時間又好咗,舊嗰份工又做得唔開心,轉

翡翠宮

回覆樓主:

可吾可以係而家公司求調去另一單位?

子爵府

回覆樓主

仲要計埋其他福利喎。學校份工應該無嘜福利?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

正常學校工人工唔會太高福利唔會太好,無雙糧,拎假亦無咁flexible,呢d係要考慮
又正常地唔會OT到十點咁變態。我自己覺得你要以「為安穩而廢武功」心態去轉。唔好以為學校就無是非,一樣有!
我朋友就係由物管轉去學校(都係物管),之前天黑至得閒返去做office野,而家返屋企煮埋食埋都唔夠8點!時間多左,無發達(起碼唔駛望年尾花紅雙糧)。咁佢都ok嘅因為多左時間俾自己同屋企人

翡翠宮

adorable_boy 發表於 18-2-18 01:43
我是位媽媽當然要大假,但現在份工會愈來愈多嘢做,節日前夕晚晚要做到10點幾,我仔都見到我做到好辛苦, ...

你點知新工將來唔洗OT,我以前都試過,開頭大半年得閒到咩咁,晚晚5點已經準備收工,點知之後多左個客,最早只可以收9點,最夜試過半夜3點,想走仲要比亞姐串。呢種生活維持左大半年,終於頂唔順走左。

水晶宮

回覆樓主:

不要轉

珍珠宮

adorable_boy 發表於 18-2-18 10:15
多謝大家的意見,我在某間機構做咗20年,在近幾年調咗去另一單位做,工作量多,有部分工作是吃力不討好,而 ...

由2x日變返得10日,
即如放多可扣no pay leave 嗎?
每月多4千,即一年多48000,
應夠cover no pay leave la.
另,如新工真的工作時間穩定D,
而現有嗰份又不太開心,就唯有博吓新工。要有心理準備如新工又係做得不開心,你仍有P''酬"碼揾新工嗎?

象牙宮

回覆樓主:

唔轉,我好需要大假,寧願平日辛苦D

珍珠宮

adorable_boy 發表於 18-2-18 00:35

多咗4千,現在份工在節日前經常OT, 但沒有OT錢, 做得 ...

除非人事上嘅問題唔開心,否則我不會轉因為適應了20年,出到去會有太多未知數,年紀不輕, 萬一唔適應會好大壓力, 再者有些公司會淘汰年紀較大的員工/用近五年會炒人 (雖然mpf對沖), 所以我覺得在現公司做到退休比較好, 萬一現公司炒人/結業, 長期服務金(雖然與mpf對冲), 起碼有筆錢可以旁身, 唔洗傍徨。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

adorable_boy 發表於 18-2-18 00:35

多咗4千,現在份工在節日前經常OT, 但沒有OT錢, 做得 ...
多咗4千, 支持妳轉工.

男爵府

回覆樓主

唔轉!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇你自己啦,多4000蚊,仲有機會再升上去。好多人都想繼續向上

我自己就揀平淡啲,夠洗就唔會再向上。 只怕去到新環境,唔習慣、唔熟悉或者handle唔到時,轉唔返類似而家份工
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主

如果前提係你呢份工都okay, 唔好為咗$4000而轉

但如果你而家都做到灰灰地,又foresee到愈來愈多嘢做,咁有份新工人工又多啲、返工又近啲、晉升機會又多啲,係年假少咗一半,我會俾自己一個新機會。同埋新嗰份有無話做幾耐會加年假咁呀?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

做生不如做熟。

男爵府

回覆樓主:

學校工放假好似係block死左,之前有份工請我,唔係學校,但因為同學校工作有關,所以要跟學校制度放假,所有人既AL只可以放係暑假某一個星期,會close office, 平時係唔可以放假,我接受唔到。

寶石宮

2023年兔年勳章

做學校 如果係文書工作 都有可能要OT
學校假期要返足 定有得休多過公眾假期?

男爵府

翻工近咗幾多?每一日都可以早咗翻屋企同小朋友玩。
你已轉左部門,跟咗另一個頭,所以大部分野係重新來過
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁

尾頁

跳至