夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

Sweety88 發表於 18-4-3 17:53
我身同感受,情緒病好嚴重,又逃避唔睇醫生,真是頭痛!
係我老公

別墅

懶宅女 發表於 18-4-2 11:22
你試吓搵 "一行禪師" 正念的奇蹟,佢唔係講佛,但係會幫你放鬆吓,保持正念嘅思想。
我都有買啲精神科醫生 ...

好!等我找一找去看!
我家姐跟我說可以看看素黑系列的書,我都會試下,
但我上星期日我又同我老公鬧交了,so sad

別墅

Sweety88 發表於 18-4-3 17:53
我身同感受,情緒病好嚴重,又逃避唔睇醫生,真是頭痛!

我嗰個肯睇醫生食藥嘅,不過佢自細乜都收收埋埋。我有問不如我同佢一齊睇醫生睇吓有咩幫到手,佢又話唔洗

我都唔知可以點

我同佢都出身自普通家境,我有同佢講過我無追求大富大貴,平凡平淡都好好。不過好明顯我唔夠說服力

大宅

樓主, 我同你情況一樣,
唔同既係佢唔肯睇醫生, 同埋我地有小朋友,
而家令到我唔敢同佢多講半句,
因為唔知幾時會激嬲佢,
哪怕係普通講句野, 係佢耳中都係話緊佢,
好大壓力, 每次佢發完癲我都唔敢訓睇實佢,
唔知佢癲起上黎會做d咩,
我都好多次想放棄,
但又唔忍心, 加上又有小朋友,
本身諗住生多過, 而家都唔敢諗,
唔想有咩事害左個小朋友,
佢既情況又唔敢同其他人講,
所以真係覺得好辛苦...

別墅

carollo930 發表於 18-4-4 13:17
樓主, 我同你情況一樣,
唔同既係佢唔肯睇醫生, 同埋我地有小朋友,
而家令到我唔敢同佢多講半句,

認真,真係唔好鬱係心度,一個人真係頂唔到。我咁啱自己有做社工,同做臨床心理學家嘅朋友,都搵佢地傾過。講真佢地唔係話幫到啲咩,只不過有個機會講出哩會好啲。

我而家都係見步行步,唔敢刺激佢,不過我自己咁忍發無事都變有事啦,我問真係好難頂好辛苦。

又講真,我知係有啲社區支援,但係一打去就問我開咗case file 未,咁我又唔驚動得我老公,開乜鬼case file 呀...,

別墅

Sweety88 發表於 18-4-3 17:55
係我老公

真係唔開呢個post 都唔知有咁多朋友經歷緊呢啲.... 就咁呢個post 都有4, 5 個咁嘅case..., 做老婆嘅,除咗硬食,又可以點?...

別墅

回覆樓主:

我老公有嚴重情緒問題
因為太大男人性格
仍吾鐘意畀人幫
更吾願意承認自己有問題
近年越黎越嚴重
講任何一句都可以令佢爆
甚至郁手
因為兩個小朋友仲好細
為左佢地安全
我決定離開佢

原來有噤多同路人
大家要加油

男爵府

ms.odigbo 發表於 18-4-6 02:51
我老公有嚴重情緒問題
因為太大男人性格
仍吾鐘意畀人幫

做得好,因為好危險。
如果病者肯接受治療,咁都還有希望康復,但如果只係逃避,咁就只會越來越嚴重,而身邊既人就越來越危險喇!

別墅

angelhschu 發表於 18-4-1 19:50
最緊要係你自己... 調整自己的心情, 心理!! 唔好俾佢影響你情緒.. 如果唔係,好易搞到自己都有情緒病. 記住 ...

好想請教
好多書呀website 都話唔好在意病發嘅人所講嘅hurt 你嘅嘢,因為佢地控制唔到,之後可能唔記得埋。
但係可以點樣做到?? 佢發作嗰陣講嘅嘢真係hurt 到爆,我真係俾佢困擾幾日。如果等佢平靜番同佢講佢之前所講嘅嘢好令我好唔開心,咪又盞佢再爆過......

侯爵府

懶宅女 發表於 18-4-6 10:42
好想請教
好多書呀website 都話唔好在意病發嘅人所講嘅hurt 你嘅嘢,因為佢地控制唔到,之後可能唔記得埋 ...

我今日終於忍唔住同我老公爆咗一次大鑊,我真係忍得好辛苦,我叫亞仔入房我同老公在客廳傾,我話叫佢食番藥,因為佢已經無食藥好耐喇,係我有時叫佢食佢先食一次兩次,同埋我覺得佢肯定已經情緒病病發咗,因為之前已經試過三次,我睇過佢病發,所以我有經驗佢係嚟料,我今日同佢講你唔食藥就要入院,但佢話番我我先要食藥,佢跟本無事點解要食藥,仲話個啲藥係毒藥,個盒有咁寫,佢話我想害佢,我同佢講我已經忍得好辛苦,好多野我數哂出嚟,仲有佢而家成日買野買唔停,主要係買佢鍾意嘅模型,已經買到成間屋都係,已經無位放㗎喇,我真係唔敢同家人講,只有自己喊,不過佢今日同我嘈完有食藥,我好希望呢幾日佢可以好好諗清楚,今晚我會同亞仔一間房瞓,相信呢幾日都唔會睬佢,睇佢會點。

大宅

cibewong 發表於 18-4-8 22:03
我今日終於忍唔住同我老公爆咗一次大鑊,我真係忍得好辛苦,我叫亞仔入房我同老公在客廳傾,我話叫佢食番 ...

唉!我只可以講少少你先生咁情況?一定要日日食葯千奇吾可以停,最好揾機會安排佢入院接受治療!

別墅

cibewong 發表於 18-4-8 22:03
我今日終於忍唔住同我老公爆咗一次大鑊,我真係忍得好辛苦,我叫亞仔入房我同老公在客廳傾,我話叫佢食番 ...

你老公係邊方面嘅情緒病?
啲藥真係唔停得,我老公話佢唔記得食一次藥都會頭痛到爆.... 而家要靠易醫生tune 藥。
你爆佢嗰陣都要顧住自己呀....

侯爵府

懶宅女 發表於 18-4-9 01:52
你老公係邊方面嘅情緒病?
啲藥真係唔停得,我老公話佢唔記得食一次藥都會頭痛到爆.... 而家要靠易醫生tun ...

佢現正應該不是工作壓力問題,佢話係我比佢嘅壓力,我老公有好嚴重嘅鼻鼾聲,佢晚晚瞓覺嘈醒我,我就晚晚同佢嘈,佢專登夜瞓等我瞓著先瞓,但到半夜都係比佢嘈醒,我同佢講過叫佢買睡眠呼吸機用,佢好大反應,可能因為咁引起佢今次病發。

子爵府

懶宅女 發表於 18-4-6 10:42
好想請教
好多書呀website 都話唔好在意病發嘅人所講嘅hurt 你嘅嘢,因為佢地控制唔到,之後可能唔記得埋 ...

可以嘅,不過表達時要講感受多啲,簡短啲,最好唔好怪責佢,因為病咗會放大所有你講啲負面嘢,仲有,亦有可能之後又話你話佢乜乜乜

你當佢患大病好似cancer咁囉,佢自身難保,仲會發洩在身邊的人身上。咁自己要搵其他人去傾偈支持,唔能旨意佢之餘,仲要俾佢靠返轉頭,所以好多人自己都去輔導吓見吓社工減吓壓咁先頂得住

不過情緒病係醫得好,只係要時間,可長可短話唔埋

複式洋房

cibewong 發表於 18-4-9 07:34
佢現正應該不是工作壓力問題,佢話係我比佢嘅壓力,我老公有好嚴重嘅鼻鼾聲,佢晚晚瞓覺嘈醒我,我就晚晚 ...

其實鼾聲係咪因為食藥引發?我老公都係咁樣,食完藥之後啲鼻鼾聲就勁大。搞到我要搬出廳瞓。
話說今日我都同老公嘈左一次,佢去上完嗰啲[生意發達堂]之後,無啦啦借咗錢俾另一個女人交大啦啦二萬蚊學費,仲要冇寫借據!
嬲到我叫佢即刻叫個打電話比個條女,條女夠膽死話月底先還,老公竟然應承,c6已經兩個月冇俾個家用我啦,咁多錢借錢俾人,又唔見佢俾家用我俾得咁梳爽!
我覺得呢個病真係會令到身邊人嘅情緒差咗好多,我都覺得好辛苦

侯爵府

kplett 發表於 18-4-9 17:01
其實鼾聲係咪因為食藥引發?我老公都係咁樣,食完藥之後啲鼻鼾聲就勁大。搞到我要搬出廳瞓。
話說今日我都 ...

個女人你老公唔識㗎,無啦啦借錢比人,比我都勁嬲啦。

複式洋房

cibewong 發表於 18-4-9 17:21
個女人你老公唔識㗎,無啦啦借錢比人,比我都勁嬲啦。

真係三唔識七,佢地淨係做咗兩日同學。
到今朝c6先至講俾我聽。
兩萬蚊,如果係借俾一個由細到大都識嘅好朋友,好兄弟,咁佢兄弟有難要借錢我都覺得冇所謂。但今次佢係借比一個女人,仲要淨係識左兩日,我真係嬲到係咁剷佢。
佢生意三個月都冇錢入袋,我已經忍住冇鬧佢。今日真係頂佢唔順!
佢有情緒病,成日食咗藥之後就要去瞓覺,咁點樣去見客攞生意呢?
冇生意又喺度抑鬱,叫佢出去搵工做佢又話老細逼得太緊。

侯爵府

kplett 發表於 18-4-9 17:26
真係三唔識七,佢地淨係做咗兩日同學。
到今朝c6先至講俾我聽。
兩萬蚊,如果係借俾一個由細到大都識嘅好 ...

咁人2萬真係好難攞番喎

禁止訪問

男爵府

回覆 懶宅女 的帖子

樓主,我明您。
完全明。

不要生小孩。 害了孩子。

有些人一病幾十年。沒得醫。每天提心吊膽,每句中性說話,都不敢說。 他一啤住您,就好驚。驚他衝過來,沒完沒了的鬧,打破家中物件。一天到晚,沒完沒了。開始是每個月發3-4 次。跟住每周圍3-4次。之後日日如是。 您頂到嗎?

有時,真的要愛自己。多為自己想。比個他醫的時間自己。要決定時,就決定。

您受壓去到一點,您頂不順,都要食藥。呢D是情緒家暴。 他漸漸會將自己不快,發在您身上。見您不開心。他內心壓力。會轉比您。惡性循環。

您要好好愛自己,自己安全及情緒為先。 他如此做,他要為自己人生負責。 祝您順利及有好的將來。

首頁
12345...12

尾頁

跳至