自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

明白樓主心情,我都係咁。但相信太多人由得d細路摸/攪,所以阿姐係工作立場,要咁做。
(因為我家以前係賣嘢,都唔鐘意人地攪我d貨又唔買)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

店員都係盡責啫,可能語氣令樓主唔舒服,但多點體諒吧.......解釋返就無事啦,唔駛嬲既......佢由得d人亂咁搞麵包你都唔會幫襯啦係咪?好小事.....釋懷吧......
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得阿姐都係好心提聲一下,可能真係好多小朋友玩面包,佢肯出聲即係佢正視問題,對客人來說是一種保障,佢又唔識你小朋友,點知佢好乖?樓主唔好咁敏感啦,以後你想店員對玩面包的小朋友出定唔出聲?每位媽媽都認為自己小朋友係世上最乖的小朋友啊!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好小事咋喎.... 人地講一句, 你就話人地標籤你個女, 你會唔會敏感左d?

男爵府

tester5 發表於 18-5-7 17:25
唔好嬲,姐姐可能預先開聲提一提小朋友吧了。事先聲明冇害既,講左對大家都有好處。

...
我都傾向阿姐提醒下姐,易地而處,如果成日有小朋友唔係買又走黎搞D 包,可能我都會提下樓個女唔好搞,不過態度要正常囉,一黎就態度差就唔係咁好

大宅

babyic 發表於 18-5-7 17:13
話說今日接個女放學 同佢去買麵包
我企左係收銀 叫佢自己去拎兩個包(獨立包裝的) 之後個阿姐話:阿妹你唔 ...

有d姐姐係好衰,錢吾係入佢袋,你最好吾好黎,我試過小學係7仔買糖比人屈偷野,其實吾係屈,係好惡提醒我吾好偷野,真係童年陰影。

大宅

happygirl25 發表於 18-5-7 23:50
有d姐姐係好衰,錢吾係入佢袋,你最好吾好黎,我試過小學係7仔買糖比人屈偷野,其實吾係屈,係好惡提醒我 ...

你要同小朋友講番果問題,我大個行過防盜機,響左會個人好驚。(當然有其他問題)

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我都懷疑有d小朋友係好過份。
我女係活潑但佢唔會攪人d嘢,又係試過去d貴過平時麵包少少的bakery ,我女一望d包就話我個女,叫佢唔好掂,唔好攪!
我話放心,佢只係話我知佢想食乜。
試過對方笑笑口,我都算,但有d好嬲咁,我就走算

珍珠宮

babyic 發表於 18-5-7 17:24
係呀! 真係以後唔幫襯佢!

我都試過,仲要睇玩具,佢仲要同小朋友講,
Don’t touch pls.....個下真系火火地.

侯爵府

佢就係語氣好差先令到我覺得我個女比人標籤左

多數呢d我會即刻走,不過咁耐都係遇過一次⋯果次係同個仔一齊睇緊野,阿仔隔我兩個人既身位左右,我仔掂都未掂佢就講定先⋯
咁得喇,睇都費事睇,慳返。

琥珀宮

佢就係語氣好差先令到我覺得我個女比人標籤左

咁最後你有冇出聲?麵包唔用手攞唔通自己識飛去收銀到比錢架?

琥珀宮

rex13 發表於 18-5-8 06:24
我都試過,仲要睇玩具,佢仲要同小朋友講,
Don’t touch pls.....個下真系火火地.
...

玩具唔比細路掂,咁點買呢

珍珠宮

mandy952 發表於 18-5-8 09:14
玩具唔比細路掂,咁點買呢

而家啲人工作壓力大,對工作冇熱誠咪就系咁

首頁

尾頁

跳至