自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你話你中咗流感加麻診, 而家訓在醫院。 你揾間私家醫院住 1 week。

水晶宮

回覆樓主

扮唔係香港

侯爵府

醒目開學勳章

真係情願得罪養母, 之後同佢清清楚楚講番氹番佢, 好過要年年咁樣招呼個班人啦, 你話要招呼既係養母就可以接受, 其他人咋喎, 誰欠誰呀!!

大宅

回覆樓主

借口任你講,你米話唔得閒,要開會,有客到囉!

他們用人用得太方便,老馮了!

我試過美國的同學來香港,除了酒店,全程我比,去到美國又我比,連續2 年都係咁!佢老公私下仲問佢: 點解我地對佢地咁好!其實我想話佢地知: 因為你地唔攞錢埋單囉!

之後個年,我不招呼了,也不陪他們了,說返工,基本的一餐半餐反仍照造!佢哋亦都feel 到!

後來去美國,開始有請下食反咁!

情況先有改善!

今年朋友兩夫婦和朋友老公的家人都會過來,我已經同她說太大班人我不出來了,少人得他們便出!

有時要自己狠下心腸!

公爵府

回覆 ope 的帖子

有冇攪錯,俾我啋佢都儍!

珍珠宮

ope 發表於 18-5-13 01:37
我親生父母已不在,有一堆養母的親戚,在我小時候可能見過面,但絕對不是她們養大我。

每年他們會來香港渡 ...

同佢哋講呢排唔係香港

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

瑤瑤~ 發表於 18-5-13 02:34
簡單答:「返緊工唔係話走就走, 老細唔鍾意, 佢炒左我既話係咪你黎養我?」
其實你點都要做一次衰人, 你怕人 ...

認同

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我親生父母已不在,有一堆養母的親戚,在我小時候可能見過面,但絕對不是她們養大我。

唔得閒
放下自在

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

樓主可能係d 唔會/唔敢拒絕人嘅人,但而家個問題已經困擾到你,你真係要硬起心腸拒絕,有恩於你的是養母,並唔係佢d 親戚

水晶宮

BK Milk勳章

ope 發表於 18-5-13 01:48
我試過幫佢哋約車,人哋唔肯兜圈在街等,點對點佢哋又黑面,酒店我已經幫佢地比,佢還想我出車出時間

欠 ...

吾好再理
打黎問叫佢taxi
公司行吾開好忙
自己安排

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

養母有恩,孝順返佢好應該,但而家係一大堆人,重要養母唔係一齊黎,重要年年都黎咁耐,洗到你盡出錢出力重換黎一肚氣,我覺得報恩唔係咁報囉

水晶宮

BK Milk勳章

我係c奶 發表於 18-5-13 10:01
同佢哋講呢排唔係香港

呢个借口好
黎親都講去外地做野

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

車壞左
放下自在

水晶宮

回覆樓主

養母係咪經常見先?
唔係就用: 出trip, 壞車, 賣車..etc 耍就算

水晶宮

BK Milk勳章

ope 發表於 18-5-13 01:54
被迫的我想下次試下唔出現,會點

如果佢打比你,問:下星期我幾點到香港,你幾點到邊個位等我 ...

不在香港

你咪答你養母真係好忙
次次都管接管送
得既我一定招呼既
公司就裁人
我真係一刻都吾夠膽放鬆
睇你点講既姐
咪事但但俾現金解決
如果吾係点
你又怕你養母俾壓力你

珊瑚宮

回覆樓主:

樓主人呢?

珍珠宮

ope 發表於 18-5-13 01:54
被迫的我想下次試下唔出現,會點

如果佢打比你,問:下星期我幾點到香港,你幾點到邊個位等我 ...
記住一句說話,你係乜嘢性格嘅人,就會遇到乜嘢人~~
簡單啲講,你份人林善,惡人就會看中你~~

公爵府

FTM?
如果唔係,有一種唔得閒叫「要去出工幹」,呢招冇論對國內或外國(老馮或過份)嘅親戚都好有用,臨走前一晚去食餐飯送行。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主

同情。

養母在港嗎?如果在的話,嘗試由接機開始,每個行程都叫埋養母。

如果養母與到港親戚關係好的話,可等佢開心,多一溝道盡孝。如果關係一般,可等佢feel下有幾滋擾。

有時老人家會脱節,維持好關係不容易,加油!

首頁
12345...7

尾頁

跳至