自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆樓主

用開單 大、新屋裝左雙 成日好想換 因為雙得黎大個邊唔夠大洗大既獲,就黎就去好煩

子爵府

回覆樓主

我鐘意大單

子爵府

不嬲都用雙盤, 但睇完日本D屋企裝修, 一個大星盤會好用D, 下次有機會會轉一個大星盤.

而家用緊雙盤,其中大嗰邊可放晒隻鑊落去洗. 細嗰邊其實極少用.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

大宅

mamimuimui 發表於 18-6-6 11:23
如果位置容許預留29-30吋放星盤,大家會選擇單星盤定係雙星盤呢?

ps: 我會裝座地洗碗機的

一定系大星盤,我裝修時指明要裝大星盤,洗乜都得,特別洗煲洗鍋,成個鍋都可以擺晒入去洗,d水唔使彈到周圍都係,所以要我揀一定係大星盤.

男爵府

回覆樓主

我裝一個大盤,好夠用,夠平放一隻32寸鑊洗!我覺得好過裝2個細,洗鑊洗大煲好麻煩,轉黎轉去!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主

一定係雙好用,仲要係一邊大,一邊中,咁中果邊可以一路浸菜,另一邊大既可以洗野,好多時浸緊菜浸緊野既時候都要洗下手,洗下布,碗碟,鑊等等.....超正

loved    發表於 18-6-6 18:47

大宅

雙, 一邊大一邊細

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我屋企用雙, 好用~
Childhood is journey, not a race.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係雙,一大一細

子爵府

回覆樓主

屋企一大一細雙zinc但細個個長期無用,如果話要浸菜,一定唔會就咁放,點都搵野裝住浸,咁倒不好留返多啲枱面位
就算用大洗手,點都會彈到水去隔離,雙zinc有點廢

我有用洗碗機的

公爵府

回覆樓主

我覺得雙盤可以隔開啲唔同種類嘅嘢,好用啲

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

大單,加埋專用配件,靈活使用超正。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

大單

伯爵府

mongng 發表於 18-6-6 17:30
大單,加埋專用配件,靈活使用超正。

請問邊度買到專用配件?

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

單, 一個大好過

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

双for sure

男爵府

我之前用單的,後來搬左,嗰度係一邊sink,一邊晾野的,那一種我用得好辛苦,常常積的污漬,常常要抹,寧願要個單的。再後來搬到現在的地方,這邊就是雙的,用過才發現勁方便,不用常常抺,水籠頭一沖就好了,洗碗時,我常常一邊沖碗盤,隨手放一邊sink盤浸,再一邊洗乾淨碗碟,一邊滴水(掛個籃係另一邊上),洗菜時,就一邊洗,一邊準備水浸或滴水,不用常常抹抬面,也不用再整得抬面都係水要抹,方便很多,也省時省工不少。所以我想一個特大的星盤,做不到咁樣的分工。PS. 我會用合尺寸的籃直接放在另一個星盤上來方便做野(由其洗碗、洗菜時),不用常常倒水,直接滴落星盤裡。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

9594 發表於 18-6-6 11:30
未買樓時好想雙昇盤,買咗樓之後覺得一個大大個仲好
絕對係, 我外家雙, 封左一個無用我以前用大大個好爽, 最憎昇盤細

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

雙盤最好有2個獨立水龍頭,如果得一個龍頭就不如一個大盤, 方便好多!

伯爵府

2024年龍年勳章

taiming 發表於 18-6-6 17:36
請問邊度買到專用配件?

原裝有的,好似panasonic,你淘松下水槽就見到。原裝松下的。

首頁
12345...8

尾頁

跳至