自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 roypoon15 的帖子

我囡K2暑假‍‍開始學琴,P2上學期考2級,P4下學期考5級,P5(上年年尾)考樂理。老師話得咪考,老師話未得就繼續學,唔好急住考。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

roypoon15 發表於 18-6-23 22:43
呢兩本

我小朋友現在小三, 剛剛學了一年, 學完這本粉紅色, 現在學另一本, 我冇諗住考级, 因為可以一上考三级, 其實係佢自己話想學, 我亦只是想佢考呈分試, 音樂科考樂器( 雖然佔好少分數)可以多一個選擇比佢自己.

大宅

回覆樓主:

oh god.......
我仲一直以為學課外活動係為興趣。。。。原來要諗埋中學面試

ps 大仔今年k1。。。。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我囡k3開始學,她的老師都不建議考一和二級,如老師覺得小朋友水準達標自然升級。小囡現小二下學期才剛開考三級書,準備考三級。所以樓主不用急,好的老師會按程度教小朋友和建議考級。

大宅

考一定三級都對報中學無幫助, 我個六級琴,7級鼓,3年敲擊樂圑, 但考直資都係全軍覆沒,全部學校都只睇成績行先, 其他都無用, 我地只是當興趣去學, 咁會輕鬆D

公爵府

回覆樓主:

你老師幾有耐性,唔錯。同意JM講打好基礎& enjoy多d先。 一考,無論邊級,就只有操果幾隻考試歌了。我女琴行係考3,5&8, skip其他。我覺得ok.

男爵府

yl88 發表於 18-6-23 17:11

其實二級證書對考中學冇任何嘅幫忙!

請問哪裏可以報聯校英,數評估?

公爵府

coha 發表於 18-6-24 08:44
請問哪裏可以報聯校英,數評估?

http://icas-hk.unsw.edu.au/abouticas.php?main=0&m_no=5&lang=chi

在你所讀的學校考。
我小朋友在學校報名,學校考

男爵府

yl88 發表於 18-6-24 08:56
http://icas-hk.unsw.edu.au/abouticas.php?main=0&m_no=5&lang=chi

在你所讀的學校考。

我小朋友學校冇參加過!(emoji)

男爵府

回覆樓主

我仔而家k3,學咗年半左右,學緊一級書,但我一早同老師溝通咗,唔需要急考級,我想佢打好個底,同埋真係enjoy彈琴,所以老師冇迫佢,同埋佢都同我講會2、4、6、8咁考

其實點解你想急住考級?有啲老師會為考級而狂操考試歌去考,但出嚟結果係小朋友考到試,但基本功唔夠,到5級要考埋樂理就好易出事,同埋scale嗰啲都要從小學好練好,唔好為考而考

男爵府

回覆樓主:

樓主其實不用太心急, 一, 二級確是不用去考, 反而學耐啲卜就可直接考3級。
先講我兒, 佢k3開始學, 到p2 考3級, 跟著一路都只是學, 中間除了恆常classic 歌, 還有學下流行曲(易啲) 又學下啲聖誕伴奏歌, 別人可跟著唱。 慢慢地建立興趣和彈琴的感情。 p5考5級, p6考樂理, 全部都distinction。 由k3到現在6年了,不算快但我不急。 基本功真是很重要。 我仔除了考試歌, 其他樂譜都可彈到。 而且在學校的音樂科確有幫助

公爵府

coha 發表於 18-6-24 09:03
我小朋友學校冇參加過!(emoji)

你打去學校問下啦

寶石宮

2023年兔年勳章

roypoon15 發表於 18-6-23 16:36
我小朋友現在讀小一,學左琴差不多一年了,剛與老師商量可否出年之內即小二之前,完成二級鋼琴考試,但老師 ...

睇進度 急唔來 可考慮3 5 8咁考上去

大宅

kam825 發表於 18-6-23 23:12
學緊呢兩本的話, 唔好話考二級, 一級都未必得,
唔好意思, 我講野係直d

唔緊要呀,我就係想係要聽真實意見先上來問的⋯咁依家我其實應該點同個老師講想佢打好個底得來個進度都要快返d呢?因為我一直以為佢呢兩本書既情度就已經係相當於一級的程度了⋯

大宅

yl88 發表於 18-6-23 17:11

其實二級證書對考中學冇任何嘅幫忙!

請問什麼是普通話三級六等試呀?

大宅

monkeydiary 發表於 18-6-23 17:25
其實有學過琴的人都知,一準備琴試就要起碼幾個月的時間(我學時要準備一年,堂堂只彈考試歌+scales)真係 ...

我自己本身無學過,唔講真係唔知⋯

侯爵府

畀面勳章

roypoon15 發表於 18-6-23 22:43
呢兩本

呢二本頂盡考到一級,,,二級要用拍子機踩pedal, 老師話大約9首考試歌揀1首黎考,每首都要練到熟,你真係覺得短期內搞得掂?

大宅

anpanmenbaby 發表於 18-6-25 18:05
呢二本頂盡考到一級,,,二級要用拍子機踩pedal, 老師話大約9首考試歌揀1首黎考,每首都要練到熟,你真係 ...

唔會考級住喇⋯聽呢到jm講似乎真係要打好個底重要d,我都怕佢迫迫下會無心機繼續學,不過佢都學左成年了,我覺得同老師講轉一級程度既書學咁應該唔算太過急進了吧?

大宅

manman333 發表於 18-6-24 09:16
樓主其實不用太心急, 一, 二級確是不用去考, 反而學耐啲卜就可直接考3級。
先講我兒, 佢k3開始學, 到p2 考3 ...

謝謝你們用心跟我分享意見呀!

子爵府

好媽媽勳章

roypoon15 發表於 18-6-23 16:36
我小朋友現在讀小一,學左琴差不多一年了,剛與老師商量可否出年之內即小二之前,完成二級鋼琴考試,但老師 ...

你問題應該係因為小二內考吾到二级……你失望
而吾係考一级問題……

呢D野急吾黎的。

首頁

尾頁

跳至