自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

窮真係唔好生,生咗都俾唔到好既生活俾仔女

水晶宮

smiletigger 發表於 18-6-25 23:33
雖然小童係惨,但責任在政府定父母?
知道無錢租房就唔好生住,知道無錢租琴就學其他樂器唔,口琴、木童笛、 ...
佢地會話係政府既錯, 但我依D有手有腳做嘢揾錢只生一個就會話係佢地既錯,冇錢唔係問題, 但唔好係咁生好似人地欠咗你咁, 我有份交稅, 有份出錢, 但我唔生比你生, 係咪傻的?

侯爵府

2018復活節勳章

JoanC 發表於 18-6-27 02:52
依家已經變成窮人係最惡,咩都覺得佢哋無係唔應該,世界欠佢嘅。早排仲有人投訴公屋無配套,無設施,話政府 ...

咪就係。有時聽見火都嚟呀!聽過有攞緊綜援嘅人話,唔夠錢買電腦唔夠錢買呢樣果樣喎。我心諗,包你生仔好唔好?
樣樣都比到你十足十,夠為止。咁你就打跛腳唔駛做,繼續歎囉。
真係冇知足㗎。好似老馮咁。冇咯…唔夠咯…咪轉學第二樣囉,冇話唔學果樣野會死㗎。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

何喜華x落地獄

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

我覺得做人要睇餸食飯。以前香港人都不是個個人大富大貴, 我媽都是出嚟做野先去學鋼琴。我自己出嚟做野先去遠些地方旅行。
成日向政府爭取自己不足的地方,太負面。

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做個好媽打 發表於 18-6-27 08:52
誇大報導,藍球無氣就放棄咗都講得出。
咪係, 就算唔係住劏房都唔會俾個小朋友係屋企玩藍球架啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

俾唔到好野佢地就咪生
生完又話政府欠左佢地咁
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

2018復活節勳章

其實窮真係會KEEP住一代一代
特別係香港呢D貧者愈貧 富者愈富既社會

根本各上流既機會已經唔大~
唔好話同好有錢既比!~
你同中產或小康果D已經差好遠...

我認同既2個人自己麵未攪得掂~
唔好要小朋友 要2個小朋友同你迫劏房?

男爵府

回覆樓主:

真係不知所謂。生仔養仔咩都懶政府。要養埋佢地成世咩。好多正常人都諗過度過先去生仔。呢班人就天生天養。什至乎想生多d去拎多d褔利。自己唔付出仲要人謂埋入口。

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 18-6-27 06:25
係,發窮惡
自己經濟未搞掂,仲要生件小朋友
之後又要罵政府,不知所謂。

珍珠宮

2024年龍年勳章

淘心 發表於 18-6-27 08:03
窮人的特徵,就是想自己不用出力,由其他人幫,其他人供養佢。窮父母,都不是好東西。
...

某程度係架,身邊例子如下

窮父母
要求仔女比大份家用,唔會為仔女著想

小康/中產父母
有d唔洗比家用,唔問仔女拎錢
自己會儲蓄投資,甚至留物業比下一代

男爵府

回覆樓主

不能同意更多

自己要為自己嘅選擇負責任,唔可以乜都瀨人,要瀨其實最終只可瀨自己唔夠努力

珍珠宮

環保接龍勳章

plumtree 發表於 18-6-27 10:03
咪就係。有時聽見火都嚟呀!聽過有攞緊綜援嘅人話,唔夠錢買電腦唔夠錢買呢樣果樣喎。我心諗,包你生仔好 ...

目的係生養死葬全包宴
大家好,我是子悠~~

珍珠宮

adachau 發表於 18-6-27 10:28
我覺得做人要睇餸食飯。以前香港人都不是個個人大富大貴, 我媽都是出嚟做野先去學鋼琴。我自己出嚟做野先去 ...

同意!無$又要同有$人生活睇齊,然後將問題與責任歸咎於政府及社會!

男爵府

CorrineNg 發表於 18-6-27 11:20
真係不知所謂。生仔養仔咩都懶政府。要養埋佢地成世咩。好多正常人都諗過度過先去生仔。呢班人就天生天養。 ...

我仔學校有拎綜緩家長為拎多啲生4個,年年都買新校服,乜活動都參加,因為有得claim,佢根本唔需要考慮,但佢衰到個個仔女都係營養不良咁,個個都又矮又瘦,最細嗰個睇住佢大肚,個b出世後返親健康院都比人鬧,要捉個B入院,因為佢8安水開兩安奶粉,啲錢自己拎哂去飲茶,打麻雀,真心睇唔起呢啲人,年紀唔係大,有手有腳,兩公婆都做乞丐,人哋都要出街風吹、日曬、雨淋去乞,佢可以繞埋對手歎住咁乞

男爵府

回覆樓主

完全同意
生小朋友不是人有我有
很多人嘴巴上說「平有平養」,真實做得到的,佩服!
但有些人是想生的時候用這個藉口,生了小朋友有比較了,就覺得憑什麼他們有我小孩沒有,想盡辦法搶不屬於自己的資源。這樣的人生小孩完全是禍害社會、教壞下一代。在香港大部分人小時候都是屬於資源短缺的,現在生活都是不錯的。窮不是問題,窮卻貪就是讓人煩厭!

大宅

babyco 發表於 18-6-27 09:10
籃球在籃球場打 ,有幾多人會係屋企 練波?

我都想講,就算住高樓大廈既豪宅,係屋企打籃球都係會比人剷,關咩窮事呢?

男爵府

yy1012 發表於 18-6-27 11:40
我仔學校有拎綜緩家長為拎多啲生4個,年年都買新校服,乜活動都參加,因為有得claim,佢根本唔需要考慮, ...

政府就係養懶呢班人

子爵府

回覆樓主:

食得鹹魚抵得渴才是有骨氣
又要馬兒好又要馬兒不吃草……
玩曬啦
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

首頁

尾頁

跳至