自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆樓主

多謝咁多位意見,我決定擺。人生在世幾十年。我一定要著一次裙掛。倒一杯茶比媽媽爸爸飲。
不過會省略左接新娘,只在酒樓影下相。食餐好。

多謝晒咁多位

珍珠宮

李露眉 發表於 18-6-30 22:20
我諗起阿b

前幾日睇翻佢同范姜接受小燕姐訪問又覺得好感動喎,畢竟范姜真係為佢捱左咁多苦又生左2個女, 最後俾翻個名分人都好應該

如果我係樓主我唔會大攪,擺幾圍請最親嘅人食餐飯,搵個好啲嘅攝影師影輯相就算

大宅

凌太 發表於 18-6-30 21:49
仔女已大d。但一直未擺酒結婚,因為幾年前無錢。而家穩定了。又儲到d錢。想擺番酒,老爺奶奶覺得都過左咁耐 ...

隔了咁耐,如果是親戚,坦白講唔想收帖,因為覺得冇意思啊!

伯爵府

回覆樓主:

如果你真係只想完自己心願,不想收禮,
可在帖上寫明
到時門口會放一個箱
請各親友用利事封入錢放入去
不記名
婚禮完後會拆利事全數捐做善事
我相信咁做來飲的都冇壓力
同時會送上滿滿的祝福
前面接新娘什麼儀式
隨你喜歡啦
人地知你唔係貪錢
只係想分享喜悅
會好替你開心

公爵府

凌太 發表於 18-6-30 22:52
多謝晒⋯真心多謝你。我已經問過全部朋友。其實佢地全部舉埋腳讚成。個個都話要做姊妹。同你講野真係一模 ...

比人講就預左呀啦
就算一般擺酒都會有人話做乜請佢
簡簡單單 至親食飯敬茶算

男爵府

凌太 發表於 18-6-30 22:57
多謝咁多位意見,我決定擺。人生在世幾十年。我一定要著一次裙掛。倒一杯茶比媽媽爸爸飲。
不過會省略左接 ...

好事,起碼有個動力要keep fit,扮靚

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

如果你唔打算要親友破費。亦怕被講。就唔好及請帖。直接通知晚飯聚餐

伯爵府

2024年龍年勳章

alady 發表於 18-6-30 23:00
隔了咁耐,如果是親戚,坦白講唔想收帖,因為覺得冇意思啊!

同感!

伯爵府

熱血勳章

貓頭雀 發表於 18-6-30 22:13

嗯,同意。

非常同意
如果簡單擺酒,可以全程著掛也很好

樓主想擺,老公ok,自己爸媽ok 就擺啦
但6299唔想,可以唔請男家
以免6299難做,始終每家人不同
有啲人的親戚係好唔close,唔鐘意呢啲

大宅

sasatt 發表於 18-6-30 23:01
如果你真係只想完自己心願,不想收禮,
可在帖上寫明
到時門口會放一個箱

我覺得你呢個意見好好。響帖上寫明禮金全部會作善事。隨大家喜歡封禮。

我會咁做。我自己都舒服d

珍珠宮

凌太 發表於 18-6-30 22:57
不過會省略左接 ...

支持你 一定一定要着褂呀,父母會好開心。 一世人都是得這次咋。

未知你會否收人情,如果唔想親戚破費,可以全數回返比親戚,大家高高興興食一餐,影下相; 或者抽起一半,之後回返一半比親戚。 隨心啦
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

cheung2000 發表於 18-6-30 22:59
前幾日睇翻佢同范姜接受小燕姐訪問又覺得好感動喎,畢竟范姜真係為佢捱左咁多苦又生左2個女, 最後俾翻個 ...

但個個留言話佢扼人情

子爵府

凌太 發表於 18-6-30 21:49
仔女已大d。但一直未擺酒結婚,因為幾年前無錢。而家穩定了。又儲到d錢。想擺番酒,老爺奶奶覺得都過左咁耐 ...

唔搞...錢用係仔女度,用係屋企度就捨得,擺酒唔值

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

老爺奶奶唔鍾意咪只是請女家,同事就唔洗請派餅就算,朋友當然只請熟,親戚都係請近親算
我支持你,人生在世,梗要自己開心,如果唔係賺錢做咩,有錢就可以任性

男爵府

想搞就搞, 我係你朋友會戥你高興! 因為我真係試過去飲另一個朋友嗰餐,佢同你嘅情況有啲似,當年經濟唔穩定,所以結咗婚幾年后擺酒,仲連埋滿月酒一齊擺! 我嗰日感動到喊!

子爵府

引用:仔女已大d。但一直未擺酒結婚,因為幾年前

原帖由 凌太 於 18-06-30 發表
最緊要自己覺得開心想做就去做

男爵府

回覆樓主

唔攪,就算攪都只同至親食餐飯,其他形式可免則免,更唔想親友覺得你想呃人情。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 18-6-30 23:18
唔搞...錢用係仔女度,用係屋企度就捨得,擺酒唔值

可能樓主已預咗一大舊錢俾小朋友呢,就好似有d太太鍾意買H袋一樣,經濟鬆動,都係氹自己開心

大宅

凌太 發表於 18-6-30 22:52
多謝晒⋯真心多謝你。我已經問過全部朋友。其實佢地全部舉埋腳讚成。個個都話要做姊妹。同你講野真係一模 ...

為自己愛的人和愛自己的人而活吧!其他人要講乜咪由佢哋講到飽!

要幸福啊!

珍珠宮

Calophane 發表於 18-6-30 23:22
想搞就搞, 我係你朋友會戥你高興! 因為我真係試過去飲另一個朋友嗰餐,佢同你嘅情況有啲似,當年經濟唔穩定 ...

係呀, 單睇樓主的形容,已經有點感動,有否極泰來,守得雲開之感。
其實只是一個好簡單的心願,老公支持,子女支持,父母支持, 何不 go ahead .?

人也大了, 撇去不切實際的無謂花費(如花車,姐妹,開門利是, 姐妹裙,化妝師-可自己化或一妝到尾,)簡單些:
普通酒樓,幾圍,有限錢,都可以溫馨開心架!
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁
12345...7

尾頁

跳至