懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

尼d阿伯真係唔洗俾面佢!樓主已經做得好好!講真頭三個月同後期真係好好好需要坐!我初期真係焗一焗就暈低左都唔知!到後期企多陣都腳仔軟同腰痛。。

複式洋房

回覆樓主:

我依家31w個肚都明顯啦啩
但我成個懷孕過程中從未試過有人讓座俾我
仲見過有啲後生仔見到我大肚眼神即刻回避低頭打機同扮瞓
我知大肚唔係大晒但係點解要做到回避/無視?
有次我上咗火車冇耐見暈都開始企唔穩 當時火車上都多人不過未至於多人到逼爆 但冇人理我冇人幫我 不過我聽見有幾位疑似國內人士討論緊我係咪唔舒服 亦冇起身讓座俾我 咁我只好下站落車坐月台抖抖
唔知關唔關地點事我多數火車出入 上水站上落車
期待吖B來臨

洋房

回覆樓主:

只可以講香港人而家就係質素差,同大陸人都無分別,加上港鐵都無好似人地外國咁,劃一個車廂比真正有需要既人,我而家35wk都唔會有人讓座,啲無品人仲要同你搶位,真係嬲到爆,唯有比頭等唔洗同人搶,不過而家頭等都好多人坐又係唯有等下一班費事同人迫

洋房

lowellma 發表於 18-7-9 11:40
唔好嬲唔好動氣呀!我試過有次整到腳, 包住又拎督督, 都俾個阿婆叫我讓座, 佢都係咁踢我枝督督架! 我當時仲 ...

冇錯 就係呢種持老賣老喇 根本唔係佢需要 而係要你奉旨俾佢先最過分!咁不如全部劃位 好似人地外國有指定席 有錢包有位 做咩要做到咁黑人憎

洋房

WyanLi 發表於 18-7-11 09:29
只可以講香港人而家就係質素差,同大陸人都無分別,加上港鐵都無好似人地外國咁,劃一個車廂比真正有需要既 ...

唉 係呀 都唔期望有人讓架喇 仲要你讓返佢轉頭,好似你有問題咁,早前外國有個blogger做社會實驗 睇下大肚有幾多人讓坐,下面香港人留言仲涼薄,話人大肚婆好老奉要人讓坐 ,真係睇到眼都突,你地話d觀念幾扭曲

複式洋房

Mikiki1223 發表於 18-7-7 17:33
估唔到第一篇就係負能量,但實在好嬲,
大肚又熱情緒更差,今日北角上車見有位咪照坐關愛坐,而家14wks幾, ...

又係d死老野,恃老賣老,勁討厭

大宅

回覆樓主:

D阿叔係最衰架,我試過大肚個時有個阿叔同我爭位坐,嬲到我,心諗如果唔係大肚我一定快過佢

大宅

Martina_m 發表於 18-7-10 11:51
我依家31w個肚都明顯啦啩
但我成個懷孕過程中從未試過有人讓座俾我
仲見過有啲後生仔見到我大肚眼神即刻回 ...

上水梗係啦,又唔知你係咪雙非,實唔會讓,其他站ok呀,我基本未試過有人唔讓,係得D阿叔唔讓之餘仲要爭位坐!

大宅

回覆樓主:

試過初期在mtr去睇醫生途中好暈,企在一個阿嬸前。個阿嬸坐了幾個站落車,我工人姐姐叫我坐低。點知個阿嬸拉返我起身,在門外拖另一個大肚婆來,要我起身佢坐。但我當時系雙腳無曬力,標曬泠汗,頭暈目眩,面青口唇白,工人姐姐扶住我撐住條柱企。但除左呢個擺住個位的阿嬸外,其它人一於當睇你唔到。
其實,我想講,初期仲辛苦過中後期,因初期好易暈和嘔。有d人,真系一點同理心都無的,唔通佢地無阿媽生的。
我以前坐mtr放工,成車人擠迫,見有d男人大大隻坐享度打機,有大肚婆入來,無野扶,無人讓位,我都會出聲叫呢d癈男“可否讓個位大肚婆坐”。因你唔出聲系無人會讓位。

大宅

Poo得好勳章

回覆 菩提子 的帖子

"因你唔出聲系無人會讓位" <--- 真

咩人都係咁, 最差係成家坐緊都唔讓 (2大2小約10歲), d 人質素好差, 點教小朋友

對呢類大人同佢家庭已經無抱希望, 佢地擺明自私

想講, 決定生bb的人, 唔該盡量襯佢地細個教好d小朋友

真係留意到d 十幾廿歲主要傾計玩手機, 雖然唔算專注(根本有留意附近有人大肚), 睇得出部分人係眼神閃縮心中有愧但又唔願意主動讓坐, 應該仲有得救

伯爵府

回覆樓主

對呢d pk廢老唔洗客氣!俾我都小爆佢

大宅

回覆樓主

我成個孕期個肚都唔大,好容易收埋個肚,直到臨放產假坐關愛座都會比人啤啤貢!真係要攬實個肚

大宅

回覆樓主:

dd人真係好討厭,恃老賣老,指俾佢睇關愛座唔係老人家坐先至可以坐。係有需要既人就可以坐。

大宅

回覆 Mikiki1223 的帖子

老人家恃老賣老。
我平時都好少坐關愛座,但懷孕後好攰,不理世俗眼光,有位就坐。

別墅

大肚又熱情緒更差,今日北角上車見有位咪照坐關愛坐,而家14wks幾, ...

我覺得你做得好好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
最憎啲人老奉,以老賣老咁!

別墅

依家d人好衰
有d賴正義既仲會影你相

複式洋房

我到有咗3-4個月都未敢坐關愛座,因為個肚唔大,不過我一出屋企門口就會一隻手護肚,有時上到車有人讓座,或者唔洗同人爭我先會去坐,如果唔係,我都係企埋一邊篤手機,避免望住坐喺度嘅人,好似要人讓座咁

今日開始25W, 已經見肚,早兩日放工我又係堅嬲,香港站排隊上車,我排第一個,後面有個疑似地盤佬,我等車上面嘅人落得七七八八先開始上車,得住咗我後面個男人,佢一上到車就講粗口鬧我,我係咁啤住佢,佢望咗我兩三次之後無望

之後我啲情緒問題又嚟,覺得大肚好委屈,啲眼淚不停咁流

返到屋企又有少少見紅,所以控制情緒好緊要

大宅

BbKanJan18 發表於 18-7-9 21:10
尼d阿伯真係唔洗俾面佢!樓主已經做得好好!講真頭三個月同後期真係好好好需要坐!我初期真係焗一焗就暈低 ...

講得啱。頭3個月真好辛苦,在公共交通公具好易暈雙腳無力,可惜無人讓座。我試過有人落車坐下座位,俾個八婆拉返我起身,要俾其它人坐。果刻除左就快暈倒全身無力,個心也好唔舒服。有時會想,政府可做多點點幫下d有需要的媽媽,如 初期醫生可否出有“孕媽襟針”等d人見到可以讓一讓俾有需要的孕婦。(但純幻想,因依家d人就算你個肚籮咁大,一樣當見唔到)呢個系社會可悲。

複式洋房

回覆樓主

我而家都21週,早兩個星期搭輕鐵(咁耐以來都未試過有人讓座),d人一見個婆婆(大約80歲),d人立即起身讓座。之後婆婆見到我,就立即問我洗唔洗座,小心跌親,果一刻真係好窩心(emoji),之後就同婆婆講,我ok,你自己座(emoji)但其他人聽到一樣唔會讓座(emoji)(emoji)‍♀️

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

菩提子 發表於 18-7-27 09:22
試過初期在mtr去睇醫生途中好暈,企在一個阿嬸前。個阿嬸坐了幾個站落車,我工人姐姐叫我坐低。點知個阿嬸 ...

係,仲要未見肚啲人更加唔會讓

首頁

尾頁

跳至