自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 18-7-17 17:42
唔會,美國 d 父母都話要學做虎媽,真係睇吓邊度咋!
我都有朋友住美國,佢話好多亞洲的父母都要求仔女補習

子爵府

olkan 發表於 18-7-17 20:17
學費對香港人可能相對香港平(2萬多至3萬港幣x4「差不多30多40萬台幣」),就係因為有啲學生係冇人供讀, ...

但點計都易過香港...香港4年大學都16萬幾...跟住無可能負擔到擾出黎住。

我同朋友一樣年資,係2地做同一行業同工職位,佢要儲錢係易我地香港人好多...

珍珠宮

香港4年學費都係太費,好似仲平過去大陸讀大學了

珍珠宮

我同c6傾好佐,遲D轉做ftm, 陪佢多D佢地。所以考慮移居台灣,希望培養佢地有良好的閱讀習慣,愉快地學習,希望佢地能多D思考,而吾係死背死記

象牙宮

2024年龍年勳章

小肥楊 發表於 18-7-17 21:35
我同c6傾好佐,遲D轉做ftm, 陪佢多D佢地。所以考慮移居台灣,希望培養佢地有良好的閱讀習慣,愉快地學習, ...

培養閱讀習慣,wm 也做到。以前我每星期lunch, 放工後,好似咕哩咁,去圖書館借一棟書俾阿女,晚晚培讀,兩三年後,佢可以自己睇書。

facialchung    發表於 18-7-18 11:14
小肥楊    發表於 18-7-18 08:56

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小肥楊 發表於 18-7-17 15:32
係591網睇佐一段時間, 發現台北啲租金都幾貴;
例如: 1房1廰(套房), 大約都要8000港幣;

就算台北返工...佢地都未必住正台北的...

新北都好多人會住..平好多

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kavenzou 發表於 18-7-17 16:23
貴係冇香港咁貴,但都吾好諗到好平,當地人買到樓都吾容易,仲要係台北

...

佢地的好處...係地方大...遠少少都ok..但香港遠少少..已經出左境

寶石宮

olkan 發表於 18-7-17 19:06
普通工作都係3萬台幣收入,住就起3萬已經收入不錯啦!

如果一個人搵3萬..就唔會住3萬租的地方了

子爵府

我同c6傾好佐,遲D轉做ftm, 陪佢多D佢地。所以考慮移居台灣,希望培養佢地有良好的閱讀習慣,愉快地學習, ...

咁你覺得台灣人好思考,好變通?

珍珠宮

good_pig 發表於 18-7-17 22:50
如果一個人搵3萬..就唔會住3萬租的地方了

係囉!比較新同方便嘅樓都唔係普通人住得起。

小肥楊    發表於 18-7-18 09:21

水晶宮

畀面勳章

waynewon 發表於 18-7-17 20:01
台南平!有朋友走咗去台南旺區開workshop,一棟三層樓老屋,業主做好維修,佢住頂樓,中層workshop,地下做 ...

你去下台南探佢,就知點解會咁平

大宅

台灣因為要廢核,而家狂燒煤發電,pollution好嚴重。大人去就算,小朋友氣管好vulnerable,最好試下先,受到先算啦。

寶石宮

olkan 發表於 18-7-18 00:39
係囉!比較新同方便嘅樓都唔係普通人住得起。

起碼佢地仲有選擇就真

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

朋友話台灣顧主好刻薄,我見佢地打風仲要申請台風假,香港係視乎工種而定,詳細係點唔知

子爵府

回覆樓主

台北其實唔易生活,如果無父母支持,下一代都好難組織家庭。

子爵府

新人物 發表於 18-7-18 07:46
台北其實唔易生活,如果無父母支持,下一代都好難組織家庭。
So my friend's mum will buy her a flat, let her live there. Around $2M, 1 bedroom, 3XX sq ft.

珍珠宮

musiccisum 發表於 18-7-17 23:15
咁你覺得台灣人好思考,好變通?
唔係!

做在職媽媽, 小朋友要去補習社做功課, 我收工後仲要同佢哋温習中文默書, 英文默書, 測驗, 考試, 訓較前啲故事書時間佢地已經好眼訓 (佢學校星期二中文默書, 星期四就英文默書, 一個月測驗一次中英數&常識; 二個月就考試一次; 我認為太多要學生死背爛背啲工作,小朋友讀書讀到喊, 讀到怕, 唔係一件好事;)

我係話轉佐做FTM多D時間陪佢地, 而唔係浪費時間係補習社(補習社好多學生, 老師人手有限, 主要都係幫小朋友做功課, 小朋友就好似一班關係監獄啲, 每日等家長收工接放監咁樣, 返到屋企仲要温習默書,測驗, 考試, 好慘!); 我地都有多D時間可以一齊閱讀, 一齊討論, 啟發佢地多D思考(學習應該係愉快啲; 而唔係死背死記啲苦事)

珍珠宮

701003 發表於 18-7-18 06:41
你去下台南探佢,就知點解會咁平
點解? 人流超少? 消費能力低?

珍珠宮

回覆 ayakaya 的帖子

明白! 謝謝JM的建議

水晶宮

畀面勳章

小肥楊 發表於 18-7-18 09:22
點解? 人流超少? 消費能力低?

你去感受過才會明白!我個人認為果度比廣東省農村更......

小肥楊    發表於 18-7-18 09:43

首頁
12345...6

尾頁

跳至