自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

EasYGo1818 發表於 18-7-18 16:54
有冇JM有計劃移民外國又有同樣煩惱?

想個b喺外國生活長大,但又要C6放棄香港嘅工作,去到澳洲又唔知揾唔 ...
有無人士在柏斯,個度樓價如何?

大宅

apbb_2011 發表於 18-7-18 18:45
其實如果係為左子女,幾多年跟本唔係問題,反正都要照顧佢地。除非你子女已經好大個。
我嚟左Brisbane年幾 ...

C6係果啲要求自己好高嘅人,如果得part time工,佢可能會唔制
我都好想好似你地咁,兩公婆諗法咁一致
對我來講part time先有多啲時間生活,當然前提好似你咁夠洗

大宅

甄太太 發表於 18-7-18 18:45
Melbourne 3M 港紙 house新的應該在西區,果邊交通學校電信配套治安都比較差,基建未齊全,東區校網的Hous ...

無錯係西區

子爵府

jyjy1684825 發表於 18-7-18 18:05
諗清楚, 亞B唔識中文好頭痕. 將來事業發展受阻.

移民的香港人還會學中文,除非將來回港發展或去大陸,否則中文拜拜。到時新的身份証都唔要啦!

男爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-18 19:02
C6係果啲要求自己好高嘅人,如果得part time工,佢可能會唔制
我都好想好似你地咁,兩公婆諗法咁一致
對我 ...

本身做乜工種先?係好多contract工,但好多係full time contract長約幾年咁,人工高d嘅但冇有薪年假囉。

侯爵府

其實如果係為左子女,幾多年跟本唔係問題,反正都要照顧佢地。除非你子女已經好大個。

Camberra 都係, 做part time已經好夠, 果邊無乜消費, 唔會好似香港咁多野買, 咁多旅行去, 生活平淡

男爵府

回覆 甄太太 的帖子

咁等待個18個月可離開澳洲嗎?

男爵府

回覆 EasYGo1818 的帖子

你c6放不下香港份工?亞b幾大?如果唔使賣香港樓可唔可以過去住ㄧ排冷静考慮下?有時真係住過先感受到,because grass is always greener on the other side.

珊瑚宮

畀面勳章

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 17:43
移民監唔係要4年咩?佢要你連續4年住澳洲,其中至少ㄧ年係以pr既身份居留,每年不准離澳超過90天,最後個年不准 ...

我都記得係要4年(不過已經係成二幾年前,唔知有無改).
因為嗰時候日日無所事事,日望夜望快啲返香港。

大宅

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 19:23

你c6放不下香港份工?亞b幾大?如果唔使賣香港樓可唔可以過去住ㄧ排冷静考慮下?有時 ...

阿b九個月到,個visa 仲有三年先expire
C6堅持要喺香港搵到果邊同樣工種嘅工先肯過去,但真係好難

大宅

小可愛11 發表於 18-7-18 19:24
我都記得係要4年(不過已經係成二幾年前,唔知有無改).
因為嗰時候日日無所事事,日望夜望快啲返香港。
...

其實香港係多姿多采又多朋友

只不過為左下一代有多個選擇,而我又成功申請到pr, 如果唔去覺得咁辛苦申請又係西
今次唔去,我肯定唔會再申請多次,因為真係好麻煩

男爵府

回覆樓主

帶女女去playgroups都遇到唔少剛移民過來的香港媽媽。大部分鐘意悉尼,有少部份唔like。

識一個媽媽由小公司逐漸換到大公司。亦有另1個開心做FTM。
中文方面:
如父母雙方都識中文,小朋友多數會。不需要擔心。
如父母只有一邊識就難d。
我自己大學開始係澳洲,之後工作結婚到生女女。開心多。最難係難升職。中級管理後止步 (咁決定生女女)。

琥珀宮

EasYGo1818 發表於 18-7-18 16:54
有冇JM有計劃移民外國又有同樣煩惱?

想個b喺外國生活長大,但又要C6放棄香港嘅工作,去到澳洲又唔知揾唔 ...

為得個b,就唔會坐幾年移民監就回流!

若儲蓄唔夠兩三年生活費,最好老公搵到當地工先起行。

大宅

木土土 發表於 18-7-18 19:56
為得個b,就唔會坐幾年移民監就回流!

若儲蓄唔夠兩三年生活費,最好老公搵到當地工先起行。

喺香港搵果邊嘅工有冇可能呢?如果可以揾到工先起行當然理想....已經開始揾左一年,但係石沉大海

大宅

Maxki 發表於 18-7-18 19:15
本身做乜工種先?係好多contract工,但好多係full time contract長約幾年咁,人工高d嘅但冇有薪年假囉。
...

工程,起樓

男爵府

你係咩途徑遙距離揾澳洲工呀?經大使館?

男爵府

回覆 小可愛11 的帖子

咁你都好有錢可以等,如果無錢又無fulltime工都唔知點等

侯爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-18 19:37
其實香港係多姿多采又多朋友

只不過為左下一代有多個選擇,而我又成功申請到pr, 如果唔去覺得咁辛苦申請 ...

一路續住 residence return visa 先
要轉citizenship 先5 年內坐4 年
利伸: 澳洲政府註冊移民顧問

珊瑚宮

畀面勳章

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 20:30
回覆 小可愛11 的帖子

咁你都好有錢可以等,如果無錢又無fulltime工都唔知點等 ...

嗰時候跟屋企去移民,食屋企住屋企。

子爵府

好住嗎?可否分享吓?
謝謝

首頁
12345...8

尾頁

跳至