0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 babyyanyanpig 的帖子

壓力會影響奶量,PUMP 奶時睇下笑片,奶都會多些~~我當時坐月都冇咩埋身喂,除左半夜起身會埋身之外全PUMP出黎,因為我媽幫手照顧BB,佢話埋身多就吾會用奶瓶食,佢就喂吾到奶。

所以全都PUMP出黎,但個PUMP吾好用,之後全用手渣出黎。渣到個胸都有幾個手指痕。不過渣出黎係好渣得乾淨,而且起碼知道有幾多奶係BB食左, 吾夠食先用奶粉囉~

放鬆D,好多人細個都係食奶粉大,所以BB食奶粉係冇問題,有人奶咪人奶囉,冇咪奶粉囉,吾洗放棄人奶,互補咪得囉~

大宅

agatechung 發表於 18-7-30 14:22

壓力會影響奶量,PUMP 奶時睇下笑片,奶都會多些~~我當時坐月都冇咩埋身喂,除左 ...
BB依家食好多奶粉,唔知係咪食得太多,佢塊面敏感.我有埋身比佢食,因為我PUMP到好痛,唔想PUMP,不過,如果返工都要PUMP>

大宅

gunpowder 發表於 18-7-30 09:26
bb食緊既奶粉偏甜?
又或者你呢幾日有冇食過濃味食物?
下次佢肚餓喊果陣試下等多幾分鐘
本來想開始收奶,但我個胸好谷好唔舒服,所以又比佢啜,啜完又舒服了,所以我沒有PUMP,想放棄原來都唔容易,因為如果只有我照顧BB,我連PUMP都無時間,佢又當我係人肉奶咀,但我就來要番工,番工會好忙,都唔知點算,好擔心呀....

洋房

babyyanyanpig 發表於 18-7-24 10:13
BB已經27日大,之前,我本想全埋身,以為好容易,但經過係醫院,同回來的一星期,不停埋身,但係BB都跌磅,健康院醫 ...

唔好咁大壓力.無奶咪餵奶粉咯!我個仔早產.我無奶.由出院開始食奶粉.而家兩個半月.比同月齡嘅BB仲大隻.所以話唔一定格硬要人奶.自己辛苦.BB肚餓食唔飽又陰功豬!食得飽!瞓得好!阿B先會大隻噶!人奶係好.但係食奶粉嘅BB一樣無問題噶.身體健康.肥肥白白!無就唔好勉強啊嘛!

大宅

林寶寶寶兒 發表於 18-8-2 15:14
唔好咁大壓力.無奶咪餵奶粉咯!我個仔早產.我無奶.由出院開始食奶粉.而家兩個半月.比同月齡嘅BB仲大隻.所 ...
多謝你,我都放棄了,雖然真的很想可以埋身餵人奶,不過,要BB配合,自己有奶才可以,依家PUMP到就PUMP,反而壓力細左,多左心機照顧BB,因為我個BB真的好DEMANDING,因為成日要抱,其實凡PUMP奶都沒有時間,佢埋身食唔到,我都無辨法了.

希望我地的BB都可以健健康康,肥肥白白!

大宅

我同你情況完全一摸一樣啊!!試極佢嘴仔都咁細 好似食唔到咁 尤其夜晚真係好想喊 係呢一刻我都仲掙扎緊放唔放棄好 真係好大壓力 我覺得因為餵人奶已經好影響自己情緒。

複式洋房

我bb 一個月多d, 原本都希望全人奶,但因ar b 出世時太奀,我又唔夠奶,醫生建議補奶粉,點知一用奶樽飲,ar b 唔肯再啜我,我當時勁唔開心,成日喊,有幾日係咁迫ar b 啜,ar b 點都唔啜,點知唔啜幾日,變石頭胸,我當時唔識理,跟住搞到乳腺發炎,要食抗生素,然後我直頭無乜奶,我就完全接受了全奶粉lu, 而家反而ar b 有時會想啜下我,我都係得好少奶俾佢啜,咪當甜品俾ar b lor, 人奶唔夠唔係罪,唯有順其自然啦,你都唔好為此咁大壓力呀

複式洋房

回覆 林寶寶寶兒 的帖子

我ar b 又係出世時奀,得5磅,而家都係全人奶,bb 一個月多d, 想問你bb 個幾月時食幾多量,每日幾多餐? 最近我試唔食半夜嗰餐,每日食7餐,但唔知點解,朝早最早餐奶,ar b 反而食少左,令我有d 擔心,因而家咁,ar b 仲食少左奶

洋房

Sisiying 發表於 18-8-5 08:51

我ar b 又係出世時奀,得5磅,而家都係全人奶,bb 一個月多d, 想問你bb 個幾月時 ...

我哋係醫院個時呢.可以食2安幾.因為日日都有姑娘提你幾時可以加量.出院個時都係Keep住食2安幾.即係60到啦.出院個日.姑娘話.只要佢食一餐奶瞓得到三個鐘以上.就唔使加量...一開始都係三個鐘一次咯.慢慢加到90ML.個幾月個時就食120ML.差唔多兩個月就食130ML咯.而家兩個幾月.食150ML...其實都係慢慢加.我哋唔係準時餵奶噶.都係等到阿B肚餓.佢會咿咿喔喔.或者喊.先會餵佢.而家夜奶已經戒左啦.夜晚10點幾11點瞓.瞓之前食一餐.然後就到朝早7 8點.佢自己會醒.醒左就俾佢食.然後佢繼續瞓.瞓到中午12點1點...再俾佢食.跟住就係大概三個鐘.三個半鐘一餐.有時係四個鐘咯.都係跟住阿B情況餵嘅.瞓得好先會長肉噶.所以有時唔使特登整醒佢餵咯.完全唔需要定死三個鐘一餐咯.一樣肥肥白白我哋出世都係奀仔.得2.7KG.而家追曬上去啦!

洋房

Sisiying 發表於 18-8-5 08:51

我ar b 又係出世時奀,得5磅,而家都係全人奶,bb 一個月多d, 想問你bb 個幾月時 ...

但係你全人奶嘅話.應該係按需求餵個窩...你係埋身定奶樽餵啊?如果係埋身.佢想食你就俾佢食...

複式洋房

回覆樓主

我都經歷過一樣情況,因為餵人奶我乳頭唔夠凸bb吸啜唔到所以狂喊,我用手按落奶樽得30ml,但bb嘔奶又無晒!
bb夜晚又喊不停,又怕bb吐奶哽咽我成日望下bb,所以基本無得瞓,好攰好攰!
但我又仲有奶,好掙扎繼唔繼續按人奶比bb飲,我老公開解我唔餵人奶無問題,奶粉都一樣好!
呢10日放棄餵人奶,反而開心咗先有心情望清楚bb幾可愛。
樓主,唔需要太堅持,粉奶營養都好好㗎!

複式洋房

回覆樓主

如果真係無嘅話, 都唔洗唔開心覺得自己唔偉大.我大仔無食過人奶, 黎緊細果個都唔會食. 純粹自己唔想餵人奶. 我大仔好小病. 我自己都係食奶粉大.

你咁樣自己唔開心, bb都會唔開心!

大宅

[quote]mandysh 發表於 18-8-4 14:11

我同你情況完全一摸一樣啊!!試極佢嘴仔都咁細 好似食唔到咁 尤其夜晚真係好 ...你個BB幾大? 4-6星期好似係最後調奶期.

今日BB的皮膚好左,我心情都好了.其實餵唔餵到人奶,影響的因素太多了.我依家再沒有迫BB埋身,雖然見到佢埋身個樣同真係好可愛,又好親切,又可以安撫佢,不過,佢成日食住訓,真係壞習慣,我BB已經有好多壞習慣了.

我依家都有PUMP比佢食,希望佢食到幾多就幾多,我都開始平常心了,因為再迫佢,佢又辛苦,我又辛苦,我之前就可能係不停迫佢埋身,唔補粉,所以,佢出曬汗,皮膚唔好.其實咁樣大家都辛苦,依家佢食樽,我可以預時間,可以多些時間同佢玩,無再專注係人奶,好似輕鬆了.

之前我真的有抑鬱,完全唔想理BB,其實真的唔好,而家想回,放鬆了,奶更多,你如果都好大壓力,真的要留意自己,可以先試下PUMP,其他工作就交比先生做. 你BB係咪未食樽,因為我個BB食左樽,就覺得埋身食奶太慢,不過,佢而家個幾月,吸啜能力真的好左,如果佢認真食,我個胸係會鬆D...你都可以先放鬆幾天再決定,媽媽心情真的很重要.

大宅

pineapple_bun 發表於 18-8-5 18:51
如果真係無嘅話, 都唔洗唔開心覺得自己唔偉大.我大仔無食過人奶, 黎緊細果個都唔會食. 純粹自己唔想餵人奶. ...
多謝你,那我比佢食奶粉都無咁內疚,其實只係希望佢健康快樂成長.

你生第二個都加油呀.

大宅

果粒燈 發表於 18-8-5 17:15
我都經歷過一樣情況,因為餵人奶我乳頭唔夠凸bb吸啜唔到所以狂喊,我用手按落奶樽得30ml,但bb嘔奶又無晒! ...
多謝鼓勵,我好好多了.要煩的實在太多了.我都好認同你的說法.

大宅

林寶寶寶兒 發表於 18-8-5 12:15
我哋係醫院個時呢.可以食2安幾.因為日日都有姑娘提你幾時可以加量.出院個時都係Keep住食2安幾.即係60到啦. ...
你都好叻,可以追到磅數,我BB依家個幾月都食緊120ML,佢食奶粉都食得好開心...

洋房

babyyanyanpig 發表於 18-8-5 23:02
你都好叻,可以追到磅數,我BB依家個幾月都食緊120ML,佢食奶粉都食得好開心...
...

食得好瞓得好就OK噶啦

大宅

我bb兩個月大又係頭幾日已經食左樽

大宅

林寶寶寶兒 發表於 18-8-6 08:05
食得好瞓得好就OK噶啦
佢訓得好差😴😴😴食就〇K

大宅

babyyanyanpig 發表於 18-8-6 21:14
佢訓得好差😴😴😴食就〇K

樓主可以試下 通草 王不留行煲豬手!好上奶,我出院後飲左呢個湯勁上奶,個晚已經好谷!不過前提你要B.B. 肯啜先得!我女當時有黃疸,整個人好累成日訓,唔肯啜,搞到我有少少塞,退黃後,依家啜得好好!就算晚上9點後唔食野,只飲水,到第二日早上6-7點個餐,個胸都谷奶
另外休息好緊要,訓一陣休息一下都易上奶!
阿女依家day21 全人奶,你都加油(emoji)(emoji)!

首頁

尾頁

跳至