自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

nsychristy 發表於 18-8-9 20:50
揀左就唔好望,咁就無咩負能量啦

新個份太多花招喇,有誠意請人唔伏既位真係唔係咁架

我都係咁諗,揀咗就算喇...
中間發生咗好多插曲,亦令我對份工嘅興趣減少。我其實爭取到個title, 但原來同時probation 又會長咗,亦都時間上令我拎唔到bonus (原本保證實有pro-rata)... 同埋比我個資訊一直都好亂,一時又話cut咗個headcount, 嗰頭爭取下又可以fight到。原本話6個月後加人工,爭取咗嗰title就冇得加....我相信佢哋冇心呃我 (因為grading 真係唔同),但佢哋 d 資訊足以左右到我嘅決定..... anyways..... 過咗去就算喇!

伯爵府

sts8000 發表於 18-8-9 15:17
我而家負能量爆燈... 我就係知道而家呢到走硬,所以半年前已經開始搵工,但冇乜聲氣..所以搵工見工推工再 ...

嘩,同我一樣。由4月開始揾工。
揾到現在8月,已經勁想裸辭,好累。

我都負到就爆

珍珠宮

回覆樓主:

我都會揀留,攞埋bonus 先
plan 生B B 唔好再揾去住

男爵府

bbkq 發表於 18-8-10 00:16
嘩,同我一樣。由4月開始揾工。
揾到現在8月,已經勁想裸辭,好累。

其實我比你仲嚴重, 我一月就開始搵喇...
灰到會諗: 既然自己公司都咁地獄,去第二個地獄又有咩問題.... 老細日日返工捉 email d 標點符號,呢樣彈嗰樣彈,呢 d 挑剔形成嘅壓力, 令我返工返到想發癲...

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章

sts8000 發表於 18-8-9 13:59
好多謝你哋支持我.... 一諗起明明有機會離開地獄,而家又要繼續喺地獄入邊.......唉.... 頂硬上..
...

新位都好大機會係另一個地獄呀

侯爵府

回覆樓主

諗住生就唔轉工住,轉左即有左的話,會no pat maternity leave
而且新工真係唔算吸引,人工無高過,聽口吻佢地咁高expectation分分鐘會大壓力過而家份工,唔係閒位,一陣有左bb,佢地實唔歡喜

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

新工唔吸引,最主要是工作範疇未清晰,到時任加唔嬲,可能工作更忙。 而且產假要服務滿 40 週才可享有,要計啱時間呀。

珍珠宮

sts8000 發表於 18-8-10 00:07
我都係咁諗,揀咗就算喇...
中間發生咗好多插曲,亦令我對份工嘅興趣減少。我其實爭取到個title, 但原來 ...

上次你問我點解唔鍾意證券行,我而家識答啦

呢種 business 如此單純地賺佣唔係賣 know-how / service / goods 既公司,我通常對佢地做事 in general 既 integrity 不予期望。

佢都唔認為佢呃你的,總之佢就係 set 好左呢個 role 如果請你佢條數就係咁,所以你無論同佢猜幾多板,佢 offer 既野 by substance 無變,只係藉口多左幾個。呢 d 係 HR 做事常見既手法,無咩唔妥,但佢地比一般情況吹得大左幾多下,我個人感覺好差。

子爵府

回覆樓主:

樓主,我都面對緊轉唔轉工,而家如果捱到12月31號既話就會有一個月double pay, 而家走既就零pay, 而家呢到狂ot兼壓力好大,大到我一星期塊面就敏感一次,唇瘡每2個月生一次,以為自己捱得到,結果星期2入左院到而家都check唔到咩事,做哂心,肺,腦掃描,抽哂血都搵唔到原因,醫生都束手無策。我自己就諗,會唔會係因為工作壓力太大所以身體出現問題,如果係,我諗我要停一停,或轉工先。雖然可能新工都係一個地獄,但唔轉就零機會變好,轉既都仲可能有50 50機會。

男爵府

nsychristy 發表於 18-8-10 12:02
上次你問我點解唔鍾意證券行,我而家識答啦

呢種 business 如此單純地賺佣唔係賣 know-how / service / g ...

我覺得自己好犯賤又好矛盾,最弊係只會諗唔識決擇(仲枉自己係manager).

自己而家公司做得真係唔開心,亦做唔到 d 咩成績,其實內心都好驚比佢炒(老細有暗示過只會保留精英)。我心理上未ready 做媽媽 (因為份工大壓力,所以好影響平時自己嘅情緒),但時間唔等人,生仔又唔可以拖。加上個bonus,明知好唔想都要捱。。

直於份證券工,明知有咁多未知數而仲去接,我又覺得搵自己笨。推咗我亦唔開心,好似自己一手閂咗離開地獄嘅門。加上之前講過而家份工行頭窄,新公司真係比多 d 前景。。。 (今日見到個job ad重新出咗,寫明要有牌,同做FI 經驗....睇完我又有 d 心酸) 堅覺得自己犯賤。

男爵府

wewanwan 發表於 18-8-10 12:26
樓主,我都面對緊轉唔轉工,而家如果捱到12月31號既話就會有一個月double pay, 而家走既就零pay, 而家呢到 ...

你要小心身體...
我未係咁嚴重,但就瞓得唔好,有時失眠。
我唔介意份工多嘢做,係頂唔順個老細。佢疑心極重,,每樣嘢都問到篤,會查同事 d skype conversation 內容,所以返工會好似比佢監視住咁.. 我都驚我忍到病。

子爵府

sts8000 發表於 18-8-10 16:21
你要小心身體...
我未係咁嚴重,但就瞓得唔好,有時失眠。
我唔介意份工多嘢做,係頂唔順個老細。佢疑心極 ...

身體真係比哂warning我了,唔走既話身體應該遲啲整獲仲大大獲比我嘆

珍珠宮

sts8000 發表於 18-8-10 14:36
我覺得自己好犯賤又好矛盾,最弊係只會諗唔識決擇(仲枉自己係manager).

自己而家公司做得真係唔開心,亦 ...

生仔頭幾年佢自理、表達、聽指令都好有限
你唔 ready 好難有好情緒
同埋想日子易過,兩公婆要夾到育兒方針,四大長老會湊既都要同佢地夾
唔係就好易日呻夜呻

如果無仔女唔算好大既遺憾,咪順其自然囉
好恨生又點會等到33
千萬不要當生仔係一項 standard 既人生 agenda
但有無仔女你都要過日子,有份你認為適合你既工

如果你唔介意無事業都要生仔就好辦
但你唔想太搏又唔係想完全無事業,呢個點好難拿捏
你都唔似係個無能力同唔盡責既人
其實做上去都唔會真係好辛苦吧
反正都要交貨同交好貨,點解唔進取 d 呢
做中層最辛苦,頂上又頂下,又 hands on, 一樣有飛要孭
過到搏唔搏個心理關口,可能做落發覺唔難 handle 呢

大宅

回覆樓主

快啲勤力開工做人,生埋先轉工

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔傻

公爵府

回覆樓主

新工擺明搵笨,做得好下年先多2k, 你推得啱喎!加油再搵過!

首頁

尾頁

跳至