自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

淳熙媽咪 發表於 18-8-18 14:01
最近幾個90後朋友買樓,
原來都係6299贊助首期
(6299都係普通打工仔,非有錢人)

話冇父母贊助唔得,但每個時期都有人做到。

我同事兩夫妻供樓能力有餘,但苦苦追唔上首期。結果4大各出25萬,終於湊夠上車,兩公婆一個供樓,一個按月還4大,我仲記得佢媽話放一百萬入銀行都冇咩息,幫兩小都叫方便下子媳。我覺得呢個安排可接受。

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆樓主

幫得到何樂而不為?依家樓價大家心知肚明,有幾多個真係可以完全唔靠父母而買到樓?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

今時今日樓價實在太高,有閒錢咪幫下

其實買樓其次,最緊要自己安排好退休生活,唔好老咗成為佢地負累就真
請勿打招呼~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

不只400萬

男爵府

回覆樓主

如果有能力會幫,但都要子女生性。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

701003 發表於 18-8-18 15:12
90後真係好多人上車靠父母
我90年代初想買樓,可以按九成,問6299借幾萬首期都唔肯,唯有死慳 ...

同你一樣呀,當年都係問6299借錢都唔肯,最後咪靠自己諗辦法,還記得入伙99係屋企摷幾件舊電器叫我地拎走(唔送唔緊要,唔好當我收買佬)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Fishqqma 發表於 18-8-18 14:30
父母有能力冇問題呀!

係咯....
最緊要係佢自己本身都有努力過唔係大安旨意覺得父母一定會有剩比佢

伯爵府

72leelily 發表於 18-8-18 14:06
幫到咪幫大家歡喜
甚麼親生仔不如近身錢
死左先比你

認同呀,幫到咪幫囉,皆大歡喜!唔係個個奶奶都肯俾首期架,有d 會叫你捱下先知佢好!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

雞煲煮家明 發表於 18-8-18 15:42
幫得到何樂而不為?依家樓價大家心知肚明,有幾多個真係可以完全唔靠父母而買到樓?
...

係啊

子爵府

回覆樓主:

我結婚咩冇
我叔仔結婚,生活環境好過我,99就出首期買樓

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

基本上都會包喇,不過我度唔會同佢講

水晶宮

我冇,我家姐有

我都覺得宜家點解父母要幫仔女買埋樓? 咩風氣?奇怪

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

JD930 發表於 18-8-18 15:54
係咯....
最緊要係佢自己本身都有努力過唔係大安旨意覺得父母一定會有剩比佢
...

起碼比佢知道就算出左首期供樓都不容易

彩鑽殿

靚寶 發表於 18-8-18 15:59
我冇,我家姐有

我都覺得宜家點解父母要幫仔女買埋樓? 咩風氣?奇怪

呢一代獨生子女多左生活富裕左,所以父母能提供多左比仔女

子爵府

忌廉寶寶 發表於 18-8-18 15:08
我有層自住同收租樓,兩層都供完了,好老實其中一層係諗住留比個仔,當然佢自己有本事就更好,但我既資產 ...

我都情況一樣,一個仔,我知道世界越來越艱難,我錫佢,我也自然想佢生活得愜意D,冇咁大壓力!我自己覺得既然父母親有能力幫佢,幫助佢紓緩壓力,不用在起跑線蹉跎辛苦咁耐,因為有父母幹真的爭好遠,畢竟時代不同了,獅子山下精神無疑值得欣賞肯定,但今時今日,過程卻倍增艱苦重重,作為父母有能力可以幫助佢,未來條路一定好行好多。呢個時代,有冇父幹,同我地年少時根本就是好唔同了。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

唔關咩年紀時,係屋企係點。
我以前返工,幾team人,乜都講,佢哋好多係70/80後,咁90後都有,十個有九個係父母俾首期,甚至有d係父母買俾佢地。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇6299咪...自己食自己都唔少O既...冇出聲O者

子爵府

puzzledmama 發表於 18-8-18 16:08
我都情況一樣,一個仔,我知道世界越來越艱難,我錫佢,我也自然想佢生活得愜意D,冇咁大壓力!我自己覺得 ...

咁你有冇諗住生多個?
我其實好想,但好怕再生多個仔
不過呢個年頭,好多女仔朋友為左避奶奶,又冇能力買/租,好幾個都帶埋老公返娘家住
又有男仔朋友有個細佬,兩個結左婚都留返喺屋企住,雖然一人一間房,但一間屋5百幾呎三家人,一個廁所,朋友老婆仲岩岩生左,真係諗起個情況都恐怖

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

有能力有錢,俾錢資助仔女買樓有乜問題?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jacobkit 發表於 18-8-18 14:25
唔出奇,以前d人咪成日講,去少幾次旅行食少幾次貴嘢,唔好買名牌咪有首期

果d老爺奶奶咪信哂,諗住等你省 ...

以前d人咪成日講,去少幾次旅行食少幾次貴嘢,唔好買名牌咪有首期<--BK 都仲大把人講

父母出錢, 而唔好諗住仔女會還, 而同時自己又唔會影響退休生活..咪冇所謂囉
但要加按自己果間, 再死慳死抵...就唔好啦

首頁
12345...9

尾頁

跳至