自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MochaWong 發表於 18-9-23 11:08
你真係講中咗,我就係驚我用唔慣iPhone,但真係好想試下。

聽講用過iPhone之後就唔再想用Android,唔知係 ...

係真,我用完iPhone之後,唔想再用其他手機
做人,5好難为自己

伯爵府

回覆樓主:

我用緊 note 5,早期用 s2,之後轉過 iphone,好快就轉返 android,用 note 2,跟住就 note 5 用到而家。我覺得係用慣嘅問題,一定要時間適應。自己兩隻都用過,我就唔鐘意用 iphone,再出機都會用返 note!

民房

kyk 發表於 18-9-23 20:43
我用緊 note 5,早期用 s2,之後轉過 iphone,好快就轉返 android,用 note 2,跟住就 note 5 用到而家。我 ...

你啱,我喺間店度試用xs,max,難用到我講咗粗口! 有種大鄉里出城嘅感覺!

寶石宮

2023年兔年勳章

MochaWong 發表於 18-9-23 21:25
你啱,我喺間店度試用xs,max,難用到我講咗粗口! 有種大鄉里出城嘅感覺!
...

男爵府

MochaWong 發表於 18-9-23 09:48
用咗10幾年Android,未用過iPhone,

想試下用iPhone, iPhone 8 plus點睇?

我都煩惱轉ip 定華為?

珍珠宮

MochaWong 發表於 18-9-23 21:25
...

你而家都覺得難用,咁將來會更難。

伯爵府

我第一部smartphone係ip4,其實好易用既,但跟住轉android機就返唔到轉頭,完全唔想再用iphone

伯爵府

Gi-leung 發表於 18-9-23 09:54
唔考慮華為?

雖然我而家係用緊i8+ 但用過華為機 真心覺得不錯

請問華為除了影相靚之外?平時睇片睇youtube打機同打字會唔會好慢?

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

既然想試就轉啦, 我用開a仔, 自己都有用ipad, 始終like android

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

要睇你需要, 先再睇邊部機好

例如我之前本來都想試華為
但原來華為多數都冇FM收音機
而我自己一日有超過5個鐘都聽收音機的
所以華為唔啱我

又例如我工作需要7x24收公司電話
公司會提供sim card
我唔想帶兩部電話又唔想飛線
所以電話要有dual sim slot
iphone除左啱啱新出有dual sim
舊model都冇
所以一直都唔會考慮

男爵府

回覆樓主:

.

大宅

我學你咁,android 換iPhone 兩年,現在又換番華為,早知道唔轉,唔轉就唔洗冇哂啲what msg

公爵府

你真係講中咗,我就係驚我用唔慣iPhone,但真係好想試下。

聽講用過iPhone之後就唔再想用Android,唔知係 ...

我都係因為未用過iphone,所以幾年前由samsung轉iphone. 用左幾年,我都仲係覺得唔好用,無android機咁簡單直接。

質量無疑係比samsung優勝d, 但部機用左近3年 都開始壞了。因為我有買extend保養,所以換左部翻新機 但部機成日都好熱 我都驚驚地 想換機

侯爵府

回覆樓主:

華為好得
LG永遠blacklist, 用唔夠一年就燒底板

翡翠宮

而家iphone hea做,轉過去做乜?喬布斯都走咗,已毫無新意,唯獨價格創新高。

例如an機已出到40、50W快充,iphone賣成萬仍畀個5W慢充頭你,慢到嘔血;iphone嘅雙卡雙待單通,屬第一代,1張卡4G,另一張只能2/3G,1張卡有電話入,另一張卡就會離線;最新an機就發展到雙卡雙待雙通雙4G雙Volte。乜你哋唔覺iphone而家好呃錢??

我就期待10月華為Mate20發布會,睇下有乜驚喜黑科技;喜歡操作簡單就等Oneplus 6T,旗艦配置,原生Android係比較簡單,可能配50W快充。

大宅

依家手機支付將會越來越普遍,我都係會繼續選擇使用iPhone,就算用Android都唔會用國產牌子,信唔過!

男爵府

iphone 粉 : 當然 iphone 好

iphone hater : android 好

冇答案。

翡翠宮

chloe2018 發表於 18-9-25 11:35
依家手機支付將會越來越普遍,我都係會繼續選擇使用iPhone,就算用Android都唔會用國產牌子,信唔過! ...

手機市場十大品牌,中國品牌分分鐘佔咗7個席位。内地13億人,手機支付好流行,大部份用番國産機,每日交易數以億計,無出大問題,由此可見國産機呢方面反而更有經驗更可靠。

翡翠宮

Cara2006 發表於 18-9-25 11:38
iphone 粉 : 當然 iphone 好

iphone hater : android 好

分類太簡單,如果係喜歡科技創新,近年一定唔滿意iphone,我係其一。

首頁

尾頁

跳至