自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

oni2 發表於 18-10-1 19:17
支持!
題外話,食素都冇想像中咁難!我都食緊 :)

如果我一個就唔難,呀媽炒碟菜都落肉片,男朋友又食肉,
我都知係決心ge問題黎ge,我而家盡量食少d咋

子爵府

回覆樓主:

領養未必有自己想養嘅品種,特別係細狗,好多都係有咁上下年紀,唐狗就多但大隻,唔係咁多人想養。我有一排都成日去領養中心睇狗,真係講緣分,隻細狗仔係咁跟住我地,又比我地抱,個樣果時未得意架,蠢蠢呆呆咁,岩岩果日到中心,我哋商量左一陣就帶左佢返屋企。依家靚曬招積曬成家人都鍚佢,6299有時會上黎帶佢去西貢去狗餐廳飲茶,當孫咁湊。

子爵府

bemybride 發表於 18-10-1 18:11
去spca正規ge會唔會好d呀?
我去lap做過過義工,d人ok ga。
Saa應該都ok,唔煩架

我都係係LAP 領養,佢哋無要家訪我哋,只係領走當時要全部家庭成員黎曬,連我6299都跟埋去。我哋一睇岩左填完表比完領養費就走得。

ccysj01    發表於 18-10-1 21:33

珍珠宮

bemybride 發表於 18-10-1 18:34
其實前後共2次家訪乜都夠啦,之後最多咪send下相比義工,我估佢地都無咁得閒個個月黎一次掛。
不過如果佢 ...

其實我好愛毛寶!
但例如我,我很不喜歡家訪,亦不喜歡定期send 相片。
我是很確定我絕對不會傷害毛寶貝(命根嘛),但當然我亦明白義工的責任和擔心!
所以囉⋯⋯

大宅

我住私樓,可養狗,本身都有養緊,一日放一次狗,問過幾間都唔合資格,我都無野好講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Kristytracy 發表於 18-10-1 19:10
我讚成領養,但亦奶過義工人啲麻煩野,做家訪可以接受一次,但一攞要我攞兩隻,大佬我朋友冇經驗,好難處 ...

其實spca領養好好多
我一d都無遇過咩問題
佢只係要求你裝窗網影俾佢睇
同埋會幫你做曬絕育打針果d,好過出面d義工

男爵府

bemybride 發表於 18-10-1 17:42
首先唔係撩交嗌,我係想呼籲下姐。
除非去搵d自己繁殖(良心賣家),
基本上買家係寵物店係唔知隻寵物係點 ...

因為我領養左兩年都領養唔到BB

禁止訪問

大宅

Jameskey 發表於 18-10-1 20:08
領養未必有自己想養嘅品種,特別係細狗,好多都係有咁上下年紀,唐狗就多但大隻,唔係咁多人想養。我有一排 ...

全家都愛錫佢,好難得!都要靠主人教得好

大宅

koalachan2002 發表於 18-10-1 20:32
因為我領養左兩年都領養唔到BB
竟然?我之前做義工都幾多bb, 不過就唔會係有品種

大宅

sakusaku 發表於 18-10-1 20:19
我住私樓,可養狗,本身都有養緊,一日放一次狗,問過幾間都唔合資格,我都無野好講
...
下次試下spca丫,你樓下分享左,似乎唔難

大宅

HoshiSora 發表於 18-10-1 20:14
其實我好愛毛寶!
我是很確定我絕對不會傷害毛寶貝( ...

所以個人取捨啦,領養有好有壞,買都係,
睇下過唔過倒自己良心姐,等於d人食魚翅,
又唔係食果個割鰭放返條鯊魚落海,
但都有好多人唔再食黎抵制。
唔可以話買家係黑心,但真係助長左d黑心繁殖場。
佢地咁衰,我1蚊都唔想比佢賺。

子爵府

我係Lap, HKDR 同獨立義工都成功領養過狗狗,除左獨立義工有家訪之外,Lap同HKDR都唔需要家訪,我知道領養機構好注重屋企有幾多時間有人係屋企,同領養者一日可安排狗狗幾多散步時間。如果早出晚歸,屋企大部分時間無人,又無時間陪狗同散步,多數reject。

水晶宮

我對仔女都係領養返黎,唐貓黎的。

男爵府

bemybride 發表於 18-10-1 21:29
竟然?我之前做義工都幾多bb, 不過就唔會係有品種

我除左唐狗,所有小型狗隻都會考慮,但一隻都無遇等左兩年就購買了

男爵府

回覆樓主

完全同意

子爵府

HoshiSora 發表於 18-10-1 20:14
其實我好愛毛寶!
我是很確定我絕對不會傷害毛寶貝( ...

我都係呀!
我由細細個到長大成人,結埋婚生埋仔,都有40幾年和各式寵物相處的經驗(龜龜、雀雀和唐狗狗)。我老公和我仔,還有兩邊父母、我細佬一家,老公的兩姊姐,幾家人都是標準猫奴。我家前後兩隻老猫,仲大過我仔(16歲),猫猫睇住我仔出世和長大。幾家人幾代猫猫,我們視同大家的「子姪」般看待。我老公養金魚養到對住缸定格,條條金魚都有名……
講咁多和動物的親身感受,卻真心唔識和近年的動物義工溝通。到我家老二走埋(18歲啦),我會去相熟街市菜檔,執隻靚仔唐猫猫返嚟,同街市雜貨檔和菜檔d叔叔、嬸嬸傾猫經,人性化過一些偏激嘅動物義工

水晶宮

我弟婦執左二隻流浪貓BB,養左十二年,如珠如寶

子爵府

bemybride 發表於 18-10-1 17:42
首先唔係撩交嗌,我係想呼籲下姐。
除非去搵d自己繁殖(良心賣家),
基本上買家係寵物店係唔知隻寵物係點 ...

從來唔明啲人點解鐘意「名種」貓狗
其實呢啲所謂「名種」,本身基因係有缺陷,好多病
本來大自然有系統去篩走嘅啲問題
可惜人類為咗錢亂咁繁殖
搞到好多養殖場出唻嘅寵物都好多病
唔係有冇錢醫嘅問題
係動物本身都會suffer
當然仲有嗰啲被用作配種嘅動物
一生不斷做配種機器

試想吓,如果有日調轉,人類被外星人統治,然後外星人要捉晒啲唐氏綜合症嘅人去配種,不斷繁殖,幾咁恐怖

男爵府

一個好難話岩定錯既問題,亦好討厭人地問我
我自己同屋企先後養過over 20隻貓狗,有買有執有領養

試過買,受過傷,賣唔出年紀比自較大既狗女,
又試過買原本打算用黎做狗媽不停生既狗女
咁如果我唔買佢地,下場一樣悲慘

亦試過領養貓,原來有愛滋,我地唔知,搞到屋企果d都受感染,全部最後死矖
亦試領養貓,可能本身係街貓,養極都係養唔熟

今年想養多隻大狗陪d仔成長,屋企又有三隻老狗,睇來睇去,最後決定買一隻純種,有出世紙,genetic check, 有矖上幾代資料,確保不論性格,最緊要健康方便比較有保障(之前養過好幾隻都有遺傳性疾病,係好令人擔心,見到佢地痛苦就好傷心)

首頁
12345...8

尾頁

跳至