論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

kurocat 發表於 19-1-10 12:59

唔係炒

大陸人工唔易打的。
錢肯比多啲你, 但使會使死你。
就好似啲大陸人出double人工請香港陪月, 但就 expect 24 小時工作, 日頭湊, 夜晚陪訓。啲陪月做過話見過鬼都怕黑。 呢啲錢有本事至賺得起。

侯爵府

Solarflare 發表於 19-1-10 18:50

大陸人工唔易打的。

祝佢好運

子爵府

1010k 發表於 19-1-9 12:29
如果菲姐 1年3個月斷約,
有好可憐的理由,

無飯食佢會同你做1年3個月?
請左佢你就可憐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Oh, 2010年, 我interview過一個工人, 佢話唔做理由, 要照顧一個廿幾歲但不能行動的女仔。 佢亞媽晚上每隔2個鐘頭就叫醒工人, 要同佢個女轉身。 即 10pm, 12am, 2am, 4am, 6am, 8am. 我初初嚇一跳, 咁都有? 諗諗吓都唔知真定假, 唔請。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-1-11 00:00
Oh, 2010年, 我interview過一個工人, 佢話唔做理由, 要照顧一個廿幾歲但不能行動的女仔。 佢亞媽晚上 ...

假啦,佢阿媽唔使訓?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

1010k 發表於 19-1-11 07:32
假啦,佢阿媽唔使訓?
係lor, 唔使訓?

公爵府

Lapine 發表於 19-1-10 09:35
對,菲我都覺作故仔多,佢地一般好識爭取。

一定唔請斷约,九成以上有問題;現在普遍僱主都忍忍忍工人到完約,完約未必好,九成以上工人好有問題才決定斷约。

之前工人做左三年有多,因為佢脾氣差,越來越放肆我忍左好耐終於為自己健康著想唔再忍,tum佢俾一個月notice, 佢可能有人教路,一星期後問我可否寫termination reason 係我有經濟問題,我話我唔會講大話。

所以斷約一定唔請。

大宅

OKC 發表於 19-1-11 23:38
一定唔請斷约,九成以上有問題;現在普遍僱主都忍忍忍工人到完約,完約未必好,九成以上工人 ...

認同,斷約唔請,不過我請親都係海外

公爵府

Lapine 發表於 19-1-12 10:35
認同,斷約唔請,不過我請親都係海外

我現在都情願請海外,請過兩個四年完約,又寸又惡,好難manage, 海外通常純些。

其實海外同斷約一樣要等幾個月,點解要博斷約。

大宅

OKC 發表於 19-1-12 12:36
我現在都情願請海外,請過兩個四年完約,又寸又惡,好難manage, 海外通常純些。

其實海外同 ...

我就係怕本地果d 懶醒又寸,所以唔想請,寧願辛苦d 從頭教,起碼會聽話d.

岩呀,唔明點解要請斷約。。。

伯爵府

回覆 1010k 的帖子

you may ask her her ex-employer's contract for reference checking

水晶宮

1010k 發表於 19-1-9 13:03
例如冇飯食、冇得訓、好多野做

點會無飯食, 無得瞓

如果真係咁就唔會捱到1年3個月啦!

如果捱到, 就唔差在捱到完約啦
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 19-1-12 17:13
點會無飯食, 無得瞓

如果真係咁就唔會捱到1年3個月啦!

大家都好心水清

公爵府

Lapine 發表於 19-1-12 13:45
我就係怕本地果d 懶醒又寸,所以唔想請,寧願辛苦d 從頭教,起碼會聽話d.

岩呀,唔明點解要請斷約。。。

四年完約那些好串同惡,又要求多多,但表現唔一定好。

有agent 同我講,有些四年完約工人去到新雇主到因態度差而被斷約,反而那些斷约OK,因為受過教訓就會做得好,識人請呢種斷約工人佢話工人0k喎。

大宅

OKC 發表於 19-1-12 21:45
四年完約那些好串同惡,又要求多多,但表現唔一定好。

有agent 同我講,有些四年完約工人去到新雇主到因 ...

我覺得想請斷約的原因應該係貪佢地唔使從頭教起,熟香港d 路,語言溝通到,同埋搏佢地唔敢再斷約。

不過,我寧願請張白紙慢慢教,好過請到瘟神。

公爵府

Lapine 發表於 19-1-12 23:26
我覺得想請斷約的原因應該係貪佢地唔使從頭教起,熟香港d 路,語言溝通到,同埋搏佢地唔敢再斷約。

不過 ...

之前有個agent 介紹幾個斷約工人俾我,in完都覺得好笑,斷約原因完全唔make sense ,佢地是否以為香港雇主係白痴?

縂之斷約一定唔請

大宅

回覆 OKC 的帖子

如果個個合力唔請BREAK CONTRACT。。。。佢地就唔會咁串!!!!

男爵府

OKC 發表於 19-1-13 10:24
之前有個agent 介紹幾個斷約工人俾我,in完都覺得好笑,斷約原因完全唔make sense ...

係咩原因? 講黎聽下?

男爵府

oneplus 發表於 19-1-14 14:33
回覆 OKC 的帖子

如果個個合力唔請BREAK CONTRACT。。。。佢地就唔會咁串!!!! ...

好多人尤其雙職父母趕住用人。
啲 agent 知道就會大力推銷 break contract.
因為現成有得in, 姐姐趕住搵工, 僱主趕住要人。其實有好多人迫不得已。請完先知奶野, 但換人又花時金錢, 迫住對件垃圾一個contract.
我朋友咪係咁, 而家日日要睇姐姐面色。

首頁

尾頁

跳至