家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 19-1-31 12:38
努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪 ...
我仲買左兩份, 分別manulife同prudential... 咁咪好笨囉... 我個仔我都幫佢買左兩份住院

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

DonnieBB 發表於 19-2-2 23:36
我都有意外加危疾, 醫療就用公司, 但呢幾年十五十六,唔知買唔買醫療好, 以前剛出嚟做野驚有危疾無錢醫 ...

我呢輪都諗緊呢個問題,我公司都係有醫療,我就係諗退休後冇醫療使唔使買番份,而家買定到時先買。
另外危疾有兩類揀緊,一個32萬額,但係保多d野,一個40萬就保小d野,唔知點揀好

大宅

我好後生就買齊醫療、人壽、危疾、意外,一來全部加哂保費雖然唔平,但我有能力供得起,有啲亦只需要供十多年,起碼退休後供少啲又有保障,
二來我估無人望自己會出事,但父母年紀都大,如果我有事,起碼要留返一筆錢比佢地,
三來病既野話來就來,我從來無諗過自己廿幾歲就要入院做手術(當然個手術係非緊急,唔會死人,即係我去排公立都唔會比到期我去做手術, 但同時我唔做呢個手術,我不育同流產風險係極高,對一個想懷孕既已婚女性黎講,絕對唔係”非緊急”
幸好我有保險,我可以搵呢方面最好既醫生,即時安排入院,手術又靚又快,埋單12萬4,claim到12萬3,另外公司保又claim到,反而仲有幾千蚊住院現金落袋當買補品,我買左2年幾,一次手術費已經cover哂保險費

大宅

fwp 發表於 19-1-30 11:36
4x - 我自己觉得 4x 开始考虑买。

> 4x - 有机会开始有病历,有 d 病唔再保

認同,越細個買嗰D錢儲埋,都夠補貼年紀大買保費貴些啦

大宅

保險係比少病少痛人用,除非你係李xx咁有錢,有重病時最終都係去公院,私院醫唔掂都轉介去公院,因為公院是醫療團體,有主診醫生顧問醫生...

子爵府

Yu2015 發表於 19-5-14 09:47

認同,越細個買嗰D錢儲埋,都夠補貼年紀大買保費貴些啦

其實冇貴d,呢個係 agent 成日都咁講,但我覺得误導。如果兩個人一樣歲數,如果健康情况一樣,就算其中一個之前買開,另一個而加先買,大家嘅保費係一樣的。不同的是年纪大了,病歷多了,有機會不補事項多左。但一般一年青都冇咩病痛,好似白供咁。所以我覺得40歲是一個可以考慮開始買,40歲前好多人都冇咩病痛,呢個年纪買唔會好多不補事項。
心盲最可怕。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

eso502 發表於 19-1-29 18:00
愈早買就愈好,始終有病痛,年紀又大就買唔過

唔好比騙子 agent 點,班人成日話早買平,年紀大就買唔到平保險,根本係呃神騙鬼~

年紀輕保費當然平,所以騙子便呃客,買供10/20 年唔使供保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

所以 agent 成日坤客話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

醫療保險係有供先有保,保費每年都隨風險加。

首頁

尾頁

跳至