婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

嗯~其實我覺得你。。真係唔夠料做ftm囉~
好彩你月尾開始番工,否則你老公真係夠晒辛苦囉~阿99睇唔過眼,都係人之常情,不如你諗下,你地依加連租屋嘅錢都話唔夠錢,將來你個仔照樣娶老婆生bb,然後又係無錢搬,只俾幾千家用俾你,要你搞掂,你個新抱又話自己十指不沾陽春水,咁你o唔ok先,你依加都未及你99一半啦~唔好話無可能呀~要考慮下,為將來打算架啦~
我一向都唔介意jm們做ftm嘅,前提係要老公唔駛要老人家貼囉~自給自足,再有基本生活費俾老人家,咁俾你做ftm,什至少奶奶都無問題!99無權管,但要佢幫手挨,佢梗係唔憤氣啦~

大宅

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

回覆樓主:

我覺得樓主老公有啲發窮惡feel, 自己無本事要痴阿媽住,仲要咁惡鬧阿媽

阿媽事實上又係講得無錯,自己新抱不事生產,做99嘅又要返工,又要煮埋買埋,個仔又要做2份。個新抱啱啱先學煮飯做家務仲話已經幫奶奶做少咗舒服咗好偉大咁,其實幫輕屋企,做家頭細務唔係做新抱,做媽媽,做老婆應有嘅責任嚟架咩?(有本事請工人另計啦)

至於手信嗰度,奶奶可能係借題發揮,不過如果我係你,我會在家姐比手信我嗰時,就主動拎比奶奶同奶奶一齊分享,佢唔食一回事,但你做咗就無人話得你,做新抱有時自己都要主動識做啦

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

留名

講真,點做都好,幾千蚊太少,你其他做得幾足都好。錢係可以量化的嘢,一拎條數出來講點都係你衰

大宅

重點:你老公講咗幾次叫99唔夠錢就出聲,你99亦好明示唔夠錢。

咁究竟你地俾返多啲錢99未呀?年三十到而家幾日啦,過年有冇俾舊錢99買嘢呀?有冇同99講加家用呀?
樓主大小姐,你知唔知過年買餸真係好貴架

複式洋房

醫神BB 發表於 19-2-5 03:56
都有幫手做家務慢慢進步緊

正題:食藥訓教個陣聽到老公同99嘈 出去睇下發生咩事 老公同個仔去完挽 ...

男人發窮惡真係...生埋個小朋友都仲要痴住呀媽住 仲好意思話租貴邊有錢搬 (emoji)

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

講真, 甚至係收入低,最少都要付3個人的開支, 沒可能要99倒貼…而且還有小朋友的開支, 這都要生小朋友前要考慮計算清楚。

侯爵府

畀面勳章

fishccc 發表於 19-2-6 09:48
男人發窮惡真係...生埋個小朋友都仲要痴住呀媽住 仲好意思話租貴邊有錢搬 (emoji)

...

係囉,唔知邊個"where"爛塊面。

伯爵府

回覆樓主:

樓主同佢C6呢D港男港女,呢個post 好快變Hit post , 等呢到啲JM鬧醒佢.好心啦老公無本事就唔好生,生咗都算,仲要有FTM,仲話自己未嫁時十指不沾陽春水,學人做公主又冇公主命,真系不知所謂!

侯爵府

o_____o 發表於 19-2-6 16:36
係囉,唔知邊個"where"爛塊面。

係喔~

大宅

回覆樓主:

鄧你99辛苦,幾十歲人又返工,放工仲要買餸煮飯做家務,佢係心痛個仔先做同忍咋,係你99忍緊你地呀
有時吾係一句「無能力,我都吾想」就老馮要人地搵錢養埋你地
發窮惡where爛面鬧阿媽個老婆仲要開post鬧99取暖無賴到迫阿媽講係咪吾夠錢,阿媽吾想講出口,就大條道理:拿!問左你啦!你冇話吾夠錢!吾係我吾加呀!

公爵府

hj0217 發表於 19-2-6 23:18
鄧你99辛苦,幾十歲人又返工,放工仲要買餸煮飯做家務,佢係心痛個仔先做同忍咋,係你99忍緊你地呀
有時吾 ...
e家真係世界變!最慘就係楼主覺得自己係公主,十指不掂楊春水,e家肯做d,已經係恩賜,個衰仔仲話老婆好好,e家肯做少少,好有進步,仲要不停鬧個阿媽,唔體諒佢哋,咁又邊個體諒阿媽吖。以前仔未结婚就照顧阿仔一個,e家照顧3個,出錢出力,仲換來新抱同衰仔夾擊,真係冤孽。樓主將同99對話列晒出來,證明佢覺得自己啱晒。過咗農曆年,希望樓主99積極攆個衰仔新抱走。

翡翠宮

畀面勳章

既已where爛塊面,快d努力搬走,唔好害你99
日日是好日

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 19-2-5 07:32
其實99話到出口
搬啦
都係同住問題啫

嗯 搬啦 講到咁唔好意思再係度

複式洋房

bemybride 發表於 19-2-5 07:45
一家3口比幾千蚊又真係唔夠,可能你奶奶又要面唔想講到出口姐,
我一個人未嫁都比緊8000父母,我媽話一頭家 ...

我地都知係比小左都有問佢想要幾多 但又驚比小左佢唔中意 比多我地又負擔重 話晒都一家人呀 點解唔直接講

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 19-2-5 11:20
奶奶一早唔妥你係有原因
一家三口係度食度住比幾千蚊家用,奶奶年老仲要養埋你地一家三口真可憐
好彩你打埋 ...

鬧之前有同99傾過 話唔夠 不如我地將屋企總洗費除返人頭 每人平均比返自己個份 99死口話唔好 因為62叔仔唔比家用 得我老公比
而佢想加家用係因為呢兩個月老公想我全職湊仔 佢自己搵多左份pt 呀99見老公返兩份 諗住問佢拎多d 但我地想草多d快d搬

之前我同老公兩個都返工 bb係比我媽咪湊 因為唔夠洗 而家錢銀鬆動d想自己湊反

已經搬左啦

複式洋房

s_for_samantha 發表於 19-2-5 11:56
你近排辭職湊仔 都吾幫手買餸 做家務 應該係死因 (咁吾識煮 都可以問下奶奶今晚想食咩 你去買既)你奶奶放 ...

做家務有 關門係房掃地拖地 但佢睇唔到就當我冇做
買餸都有但佢話我簡得唔靚 我問佢點簡先靚 佢話自己買
煮飯話我煮得難食 佢自己煮返 企係佢後面睇佢煮 話廚房細 叫我走

唔啦..已搬左

複式洋房

heidys 發表於 19-2-5 12:20
佢個仔無本事態度就唔好咁串啦

串99之前有同佢傾過 話唔夠 不如我地將屋企總洗費除返人頭 每人平均比返自己個份 99死口話唔好 因為62叔仔唔比家用 得我老公比
而佢想加家用係因為呢兩個月老公想我做ftm 所以佢自己搵多左份pt 99見老公返兩份 諗住問佢拎多d 但我地想草多d快d搬

複式洋房

Miulo 發表於 19-2-5 13:38
又係两個啃老族,住公屋比盡咪3k,又食又住又凑b,e家你仲做埋ftm,做慣公主仲大條道理,覺得你自己無問題 ...

又食又住係既 但b係我湊 食係因為99唔中意我煮飯 住係因為老公係呢度
我係有問題 做得未夠好 努力緊 但需時

但佢個仔幫老婆都唔幫佢呀媽點解?家用就得老公比知唔多所以有閒錢都有比錢99飲茶
但平時叔仔收工冇飯 99去煮個面比佢 我老公就叫佢自己搞掂 不論邊個對錯 都係我老公錯 仲有好多 9仔9心肝 我明 但佢偏心到咁樣 真係好懷疑我老公係咪佢生..可憐之人必有可恨之處

我地初三前已經走左jm唔洗擔心驚99拎掃把趕我地走

複式洋房

o_____o 發表於 19-2-5 14:54
99冇問題,個仔一家靠痴呀媽先有食有住仲咁大聲鬧呀媽,個老婆又ftm又公主,叫你地搬仲頼皮。
...

冇賴 佢一叫就走左

侯爵府

畀面勳章

醫神BB 發表於 19-2-7 15:07
冇賴 佢一叫就走左

搬左返娘家嗎?

首頁

尾頁

跳至