自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

我都買左廿幾年,我叫買個安心。我成日都話如果突然要你拎幾十萬閒錢出黎醫病而你又可以好輕鬆咁拎到,基本上可以唔洗買保險。

珍珠宮

mama01 發表於 19-2-16 08:07
我買左保險快20年,做左個中期檢討由最初覺得騙人,到後期覺得有用。

1)我:信保險,19年前被朋友既朋友游 ...

其實我一買了幾年,都 claim 過幾萬,如果唔係有保險,那有$入私家做手術

水晶宮

回覆樓主:

我份保險第一年已經蝕比我,而家都十年,應該冇蝕,隔幾年入一入

侯爵府

ZELY1005 發表於 19-2-16 10:37
唔好意思請問咁如果有埋醫療卡大約幾錢一個月?Thx~

以我買嗰間做例子,包埋門診,每月保費$250/月,每次睇指定醫生比$30,包診金&3日藥。診症次數無上限。

我無買呢種,因為我有睇開既私家醫生,呢個醫生不在保險公司名單上。而且雖然有保險,但每次仍然要比$30,但d藥唔太靚,靚藥or特效藥要再加錢。

間間保險公司唔同,你上網search下:保險包普通科醫生診症/門診 ,會好多資料。

珍珠宮

回覆樓主:

我買保險超過廿年,其實係同保險公司買大細,上年我贏咗,賠足危疾,住院,住院入息保障,現在仍然claim緊,因為我係日間醫院覆診,當住院咁claim, 都claim咗廿多次。

大宅

mama01 發表於 19-2-16 11:00
以我買嗰間做例子,包埋門診,每月保費$250/月,每次睇指定醫生比$30,包診金&3日藥。診症次數無上限。

...

OK Thx~

大宅

wan_sosin 發表於 19-2-16 11:16
我買保險超過廿年,其實係同保險公司買大細,上年我贏咗,賠足危疾,住院,住院入息保障,現在仍然claim緊 ...

住院入息保障係咩黎?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

早前我家人老人家中左流感 ,係上年高峰期無1間公院有位即入 ,全部都要排,後來搵到1間私營可入院,但老人家已經燒到半昏厥狀態,後來證實甲型加肺炎,住左14日先出院,雖則話病到咁嚴重有無保險都一樣有位都會入,但今次經驗覺得都係一個後着,坦白講,公院人滿為患黎緊都無法改變。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

CherryCake 發表於 19-2-16 11:19
住院入息保障係咩黎?

即係如果你因住院冇入息,佢仝6計返每日幾百蚊俾你,我買左20年,年供1000,但只claim 左500 今年決心cut

公爵府

開心吸收勳章

mama01 發表於 19-2-16 08:11
總結:保險唔好買有儲蓄或投資成份,19年黎我每月比交既投資行政費(連保費)都唔少。

保險有無用,睇好 ...

樓主,有啲唔明,想請教
想問下即係買邊類型?見而家都有好多係儲蓄同人壽2合1類型,係咪買呢款?

珍珠宮

CherryCake 發表於 19-2-16 11:19
住院入息保障係咩黎?

當要住院,就即是返唔到工,影響收入,咁樣保險公司就每住院一日賠一個額,我嗰份賠美金50一日。
我住政府$120一日,保險每日賠$120+U$50.
當然保費都會有些少唔同啦,係連埋住院保險一齊買嘅。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

mama01 發表於 19-2-16 11:00

...

同意,好似大人睇醫生咁,用醫療卡藥無咁靚。

另外請問jm你同子女買$190/月係邊間?

謝謝回覆

男爵府

回覆樓主:

我同老公各自有份人壽+危疾,供了20年了。我老公冇claim 過,而我前幾年有cancer 賠咗危疾,咁危疾以後冇得再claim ,剩下人壽,供款減半。我兩個仔一出世就買醫療,大仔割包皮claim 過一萬左右,細仔手指做手術和氣管問題入院共claim 三萬左右。都是bad luck money。

侯爵府

chocolatebean 發表於 19-2-16 10:21
回覆 mama01 的帖子

我反而想問下,卵巢瘤割完再割,係咪翻發呀?共3次?

係,一直都生,戒極口、睇中醫都係不停翻發。最大獲係突然爆到內出血做緊急手術,我都開過post分享。

公爵府

mama01 發表於 19-2-16 08:07
我買左保險快20年,做左個中期檢討由最初覺得騙人,到後期覺得有用。

1)我:信保險,19年前被朋友既朋友游 ...

最緊要清清楚楚,知自己買左d咩。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

love2talk 發表於 19-2-16 09:53
呢3份呢20年都係定價,20年前又後生,所以保費可接受,我覺得我份人壽好正,佢保費唔加,但保障額每年都遞 ...

什麼保障額會遞増?我份好似只有醫療會遞增

水晶宮

思澄爸爸 發表於 19-2-16 11:50
什麼保障額會遞増?我份好似只有醫療會遞增

係份人壽保障

即係你30歲買,到你去到60歲時,會遞增多30萬美金

侯爵府

ecila123 發表於 19-2-16 10:04
其實點定義份保險有儲蓄或投資成份?
我嗰份係供好似25年,之後會自動run到終身,中間有病可賠錢,無病走嗰 ...

有儲蓄成份咪就係保費內一部份係儲蓄;一部份係保險,如果純保險,無病就無錢CLAIM, 感覺"白"比,所以咪有呢類二合一,等到一個年期有返D錢比你,其實係佢幫你儲底既一部份錢,回想梗係唔抵,得雞碎咁多。D錢自己投資好過。

投資成份保險,呢個我都唔識,我只知比既保費,有保障,但又每個月扣幾十蚊行政費,有點似強積金咁比我選投資組合,一個年期後,有一畢錢比我或唔拎用黎當保費咁繼續供。我最近拎返出黎睇, 同19年前預計既係相差好多,根據個表計算,投資回報應該有5位數字,但實際係無。

我知以AGENT角度,無儲蓄或投資成份既保險,佢地係無肉食,我當年買有儲蓄或投資成份既保險係因為唔識。所以兩個小朋友的堅決唔買咩教育基金,因為都係呢類食之無味,棄之可惜既儲蓄或投資成份保險。咁細個我只同佢地買醫療。

侯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 19-2-16 11:49
最緊要清清楚楚,知自己買左d咩。

當年剛剛出黎做野,又聽過下要買保險就買左,聽agent講解時係好明架,但其實要之後真係claim過先知邊樣保險重要。

侯爵府

回覆 大戶 的帖子

我回覆左另一位JM 我買有關儲蓄/投資保險經驗,你碌上去睇返呀。

首頁
12345...6

尾頁

跳至