自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-2-25 17:58
生完無晒乜野呢? 有小寶寶/小寶寶s喎.

我都覺得係,見倒好多生完既樣貌變化真係好大,所謂生完好樣左既都係用錢去打針打hifu等等,一睇就知唔係天然

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

畀面勳章

smiletigger 發表於 19-2-25 17:33
生唔生仔,係自己同老公嘅事,外人可以講,不過唔需要理。至於老公睇法,應該結婚之前有d共識,無謂結完各 ...

完全同意!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

莉花 發表於 19-2-25 17:23
我唔知點講好..有感而發,只係感覺點解女人一定有義務生仔?.開頭都唔會點諗,但生完之後咁多年都真係覺得 ...

而家嘅女人,點會一定要生仔?如果堅決唔生,迫到架咩???
朋友堆中,我算早生,初期都覺得乜都無晒!後尾同其中一個朋友講開,佢話我咁諗係好蠢!每個人嘅人生都唔同,經歷又唔同,當中有快有慢,有起有跌,有開心亦有悲傷,呢個就係人生。我哋從中享受,領略和學習。有咗小孩,就學習做父母, 經歷人生另一個階段。
聽完朋友呢一席話後,我直情當頭棒喝,好似醒咗一樣。
我都好多謝呢個朋友,令我變得冇咁負面。 而家我啲細路都開始大啦,都會同我一齊解決問題,傾下計 。但有啲朋友仍然尋尋覓覓另一半。
所以,首先要改變自己嘅負面思想。

水晶宮

回覆樓主:

你只著眼你的失去,
從冇數算你所擁有

珍珠宮

我唔知點講好..有感而發,只係感覺點解女人一定有義務生仔?.開頭都唔會點諗,但生完之後咁多年都真係覺得 ...

唔生小朋友老左都會機能衰退,唔關生唔生小朋友事,有啲唔生仲衰,生完新陳代謝可以更新一下。
當然生唔生要睇自己個人,唔使理人點諗。當然仲係有九成女性都想生育,上天製造你每個器官一定有佢嘅作用!我自己想法。

珍珠宮

回覆樓主:

唔好為結婚而結婚,唔好為生仔而生仔

珍珠宮

如果只係為咗外表唔生仔我又覺得有啲問題,每個人總會老,唔肯去另外一個階段又好似想逃避現實,我只見身體好多人女性親友到5字頭就後悔。。。

珍珠宮

唔生都係老,你變老變師奶唔係因為生咗仔,係你自己衰老咗。唔好將呢個變化怪落個仔到,而覺得自己好偉大
做咗人父母,priority 當然以家人為先,但同所有人一樣,都要為自己生活,要找到自我價值,適時增值,自己做得好,當仔女都有正面影響

珍珠宮

畀面勳章

唔想生可以唔生
你失去既一定有
但你在意過你比別人多得到既係咩
人生每一個選擇都會係由失去同得到作決定
唔只生仔

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

要埋怨就咩都可以,可以係點解生唔到仔,無兒無女,咁就一世,要何知足啊

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最緊要相方有共識就得
唔係人生又要跟住生的

珍珠宮

回覆樓主:

生bb犧牲真係好大,所以我一定會錫自己多D!

珍珠宮

總括嚟講,我覺得生左得多過失,生活有動力,喜與憂我都享受,身材走樣只係人懶

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

係咁唔公平,得女人可以生,男人無呢個能力,於是所有責任係哂我地度,唉
大事化小, 小事化毛.........

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

生得咁勉強!

公爵府

回覆樓主:

每個女人都會機能衰退會老會巢皮會胸下垂會出斑,不過唔生會50歲變老,生左會將衰退提早十幾廿幾年
我算有努力有出錢keep啦,同未生bb都係差好遠

侯爵府

唔認同啊﹗有小朋友亦得到好多快樂, 我完全唔覺得身體機能有乜好大轉變, 係人都會變老, 我見而家D人生完仲不知幾青春靚女, 如果連生個小朋友都覺得犧性, 付出, 其實唔好生好D, 因愛其實可以無私奉獻, 對老公我未必做到, 但對仔女絶對有呢個心.

男爵府

無人規定一定要生,我第一日識我c6就話左唔鍾意細路。生唔生,自己話事,無得怨人。

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至