自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

熱血勳章

Joey8 發表於 19-2-28 09:15
我從來未試過,只係自己俾錢坐,但我朋友上次東京番香港,佢第一次坐香港航空,排隊上機時無端端同佢講upgr ...

可能真係一個女仔自己飛比較易upgrade
有段時間多啲自己一個人飛,都有3次upgrade
同埋上機行李 少啲應該會易啲

子爵府

我都試過, 由沖繩搭HX返香港, UPDATE我上BUSINESS

別墅

靚姐 發表於 19-2-28 09:09
試過CX 台北返港,2大2小,我們早到機場,排隊checkin時,地勤走過來話可搭早一班機和upgrade 坐business c ...

叫你搭早一班並upgrade 好似比較少見

侯爵府

ksliu7272 發表於 19-2-28 08:52
自己未試過,想知道大家的經驗。
我N年前, 大緊肚7個月, 有緊急公事..... 買經濟,upgrade至A1

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

這些機會並不屬於我, 從來未被upgrade過, 可能我仍堅持早2小時到機場check in, 所以無試過因遲而被upgrade上去。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ksliu7272 發表於 19-2-28 08:52
自己未試過,想知道大家的經驗。
當然...............衣著好重要

翡翠宮

mimikitty28 發表於 19-2-28 14:29
這些機會並不屬於我, 從來未被upgrade過, 可能我仍堅持早2小時到機場check in, 所以無試過因遲而被upgrade ...

x2,一家四口一係網上check in,一係一早到機場

珍珠宮

ksliu7272 發表於 19-2-28 14:17

應該係知道下一班機較 full

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

試過幾次.check in 時airline 主動offer!

男爵府

試過生日第二日被upgrade,唔知關唔關事

大宅

試過一次因為 econ 爆左, upgrade 去 business class, 飛去 LA, 長途機坐 business 真係正好多

洋房

無試過

男爵府

我未試過 upgrade,
不過試過掉位,因為大住肚
機上空姐認為長途機+個位太窄
請前排一位單身男士掉個闊落坐位比我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

一次係扶老攜幼,去到機場 check in ,個職員搞咗好耐,最後遊說我哋坐遲一班機就 upgrade 我哋去商務。只係遲個幾鐘出發,梗係應承。

另一次用 Asia Miles 換了出發嗰程商務,而回程商務無位只能換到 premium econ。到回程時,在機場出 boarding pass,發覺座位號碼轉咗走去問職員,個職員話:恭喜你! 你 upgrade 咗去 business

大宅

ksliu7272 發表於 19-2-28 14:17

我估因係旺季,我們原本搭的那班機over booked, 見有客早到而又有位,盡量推乘客上機!剛好business有4個位剩,我上到去全機滿座!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

Miss.Hui 發表於 19-2-28 11:30
可能真係一個女仔自己飛比較易upgrade
有段時間多啲自己一個人飛,都有3次upgrade
同埋上機行李 少啲應 ...

我估應該都係咁
但我朋友好多行李

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

靚姐 發表於 19-2-28 15:02
我估因係旺季,我們原本搭的那班機over booked, 見有客早到而又有位,盡量推乘客上機!剛好business有4個 ...

所以早到有時都有so! 我地都試過喺bkk驚塞車, 早左到, cs問我地坐唔坐早一班, 比埋priority通道pass, 可以早d返屋企, 梗係好喇
所以如果全部用晒機print boarding pass, 就無左呢d flexibility!!
放下自在

大宅

如果你係果間航空公司或者聯盟既金銀咭會員, 當班機滿雖要UP人就一定係呢班人先, 有時真係會負幾十個Y位, 所以連普通身份, 衣著唔差, 冇小朋友, 呢班都會比選中.

至於越遲Checkin就會被UP, 真係唔關事, 因為喺閘口叫人出黎換位都好方便, 除非佢係金銀咭人啦, 如果唔係真係好少會升呢班遲check in 人.

至於對地勤有善真係有機會嫁, 因為如果真係要狂UP人, 地勤係有權選擇UP你, 如果你串串貢, 一定唔會選你囉

男爵府

畀面勳章

試過補錢downgrade

珍珠宮

回覆樓主:

以前跟團去韓國,成團遲咗check in, 我哋仲係排最後嗰幾個,竟然upgrade我哋去頭等,有兩個係business, 無諗過會咁樣!

首頁
12345...9

尾頁

跳至