自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bellelau 發表於 19-3-10 20:05
我好朋友喺上年夏天確診患上肺癌末期,7月開刀發現唔可以切除腫瘤。
於是接受化療,療程完咗之後腫瘤細咗, ...

關愛基金
放下自在

侯爵府

開心吸收勳章

有需要既,可以申請資助,當然有資產審查。

子爵府

我好朋友喺上年夏天確診患上肺癌末期,7月開刀發現唔可以切除腫瘤。

申請律貼,搵醫務社工幫手

水晶宮

搵醫院嘅社工幫手,可申請資助架,我爸爸過身前都係咁,覆診時叫醫生轉介社工申請資助就得

男爵府

cherrieloy 發表於 19-3-10 21:14
搵醫院嘅社工幫手,可申請資助架,我爸爸過身前都係咁,覆診時叫醫生轉介社工申請資助就得
...

水晶宮

畀面勳章

去搵醫院社工,如經入息審查批核,會有資助的

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

祝福你朋友

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

sochui 發表於 19-3-10 20:21
用錢買時間

是的,這就是殘酷的現實。

以前在腫瘤科病房看到一位肺癌的老太太,花盡家財吃了標靶藥兩年後再無效果,最後轉送去療養病房。

珍珠宮

平平常常 發表於 19-3-10 21:38
是的,這就是殘酷的現實。

以前在腫瘤科病房看到一位肺癌的老太太,花盡家財吃了標靶藥兩年後再無效果, ...

對老人家來説,可能是延長了痛苦

珊瑚宮

厚多士 發表於 19-3-10 20:44
政府是否可以資助?(我真係唔清楚,但我朋友的爸爸申請到資助,佢每年有廿幾萬的資助,以我所知他也是每月 ...

之前txb節目講過, 要自費食一段時間, 夠xx個月, 先可以申請資助

別墅

ARS_fans 發表於 19-3-10 20:36
所以唔赞成政府亂派錢,不如比多d資助患重症或罕有病既病人
...

咁應該會更多大陸人一拎到證就黎醫病

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cbeyond 發表於 19-3-10 21:43
之前txb節目講過, 要自費食一段時間, 夠xx個月, 先可以申請資助

唔知係兩個定4個月, 佢要睇成效
放下自在

象牙宮

bellelau 發表於 19-3-10 20:16
係???
因醫生冇哩個建議,佢唔知有哩個治療,不過費用貴係大問題。
...

標把係貴, 免疫係超貴!
放下自在

男爵府

回覆樓主:

送祝福

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公爵府

牛年勳章

ARS_fans 發表於 19-3-10 20:36
所以唔赞成政府亂派錢,不如比多d資助患重症或罕有病既病人
...

係,因為四千蚊對好多人來講係可有可無,但對於一D需要錢救命的人來講,政府唔派錢用錢去救佢地,就係一條人命。祝福樓主的朋友可以早日康復。

大宅

yiului 發表於 19-3-10 21:43
咁應該會更多大陸人一拎到證就黎醫病

希望可以儘快檢討每日150單程症,香港真係負荷唔到

首頁
12345...9

尾頁

跳至