懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Mituki0128 發表於 19-3-15 23:21
P.s. 我都係lee排有左先開始睇baby kingdom,所以lee個都係我第一個出既post,我唔係打手,只不過見住一個 ...

又係一個新a/c , 單單係留言呢個post, 你又點證明你唔係打手? 睇黎張醫師見到呢個post, 想用好多account洗底wor。 我都係想分享我經驗, 因為以我經驗, 佢的態度係一d都唔nice, 唔希望再有Jm睇左d打手文而幫襯

禁止訪問

別墅

moon7632 發表於 19-3-16 00:08

中醫師都係要睇報告去確診,唔係話打脈就打到,如果係咁, ...

下 ,我真係未聽過 ,我以前睇的中醫都唔會話一定要驗血先識開藥, 佢地把脈已經講得出我身體狀況,最近因為之前睇的中醫放產假我先轉睇張。我覺得識把脈中醫黎講好重要,把脈都把唔到要開咩藥,要靠驗血,同執藥/食維他命有咩分別?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

樓主,新啲嘅acc又係打手,分享自己經歷唔合你心意嘅 Jm又話打手?O甘你又係咪其他醫師嘅分身呀?

中醫診斷方法我冇研究,但我可建議你去睇番藥材鋪裡面啲傳統中醫,果啲你先接受到。打個脈,目測幾秒就知怎樣輕易協助你懷孕......

另外,我絕對不相信醫生會 hold 病人嘅報告,如果係的話,係好好大件事,而佢又有什麼動機?會不會不是由她 refer?
疑點重重,得樓主自己知!

禁止訪問

別墅

回覆 snowsnow3 的帖子

樓主無分享過背景,求子心路歷程,引發討論是否需要驗血或把脈,無咩意義。正如西醫話問題係壓力導致,想做媽媽應先學習好情緒管理。 傳統中醫係望聞問切,睇生bb是否堅守傳統就可以成功?
呢類中醫我睇過無數,腎虛咩都虛等等,耽擱了自己二年幾時間。最後發現自己卵巢早衰係無辦法懷孕的原因。 jm,我只可以話你求子資歷尚淺,不明白個中道理,驗血,照超聲波的重要性,呢個係你的福氣,但不代表其他人都無呢個需要,齋把脈就可以。
我睇張醫師有一段時間,在她的幫助下 至今有二個小朋友。 1. 醫師沒有強迫我驗血,只問我提供了以往外邊做過的檢查去參考,而且態度亦很好。 2.每個醫生處理方法唔同,需唔需要驗血係你睇的醫生決定,搵其他醫生去則疑,你問題已經得到解決嗎? 3. 佢發現了我基礎卵子數量很少,分析我聽如何最快懷孕。 4. 現代醫學日新月異,難到把脈可以知道有無排卵?把脈可以知道先生精液形態幾多?把脈可以知道我曾經胎停的原因? 5.傳統中醫連amh係咩都未必知,或者睇普通傷風感冒可以靠把脈開藥,睇生育為免太武斷。 6.我當年選擇睇張醫師的原因就係因為佢中西合璧,懂得分析各類型的報告,有別一般中醫,亦係我不育科醫生建議我去搵佢。我由完全取唔到卵,至今有二個小朋友。佢擅長用西醫方法診斷問題,用中藥方法解決。
睇任何醫生都係人夾人,你地話ivf醫生唔商業化嗎?中醫一定要一式一樣?自己去化驗所囉到報告即係原來報告無送去醫師度,有乜好執著呢!收費貴唔貴見仁見智,各人因應能力去選擇醫生。如果你本身問題唔大,其實無需要去睇佢,一般中醫/西醫可能已經幫到。去得睇佢就係想搵到自己點解多年無法懷孕或成日小產的原因,甘需要進一步檢查都好正常者。 睇醫生需要磨合,唔岩可以唔睇,無必要抹黑,佢係一個有醫德的醫師,只係唔瞭解的人會低估左自己生育的問題,而固步自封,希望jm中肯d, 任意發洩不能解決問題,早日調整心態吧!祝好孕。

別墅

bearming 發表於 19-3-16 08:11

樓主無分享過背景,求子心路歷程,引發討論是否需要驗血或把脈,無咩意義。正如西 ...

張維的態度,專登唔比report我等等行為,令我唔覺得佢係一個有醫德的中醫, 第一頁都有好多Jm分享食完佢d中藥做ivf 反而質量比未食之前差左好多, 以及之前有其他post都講過張維差,其他JM可睇附圖參考,自行決定睇唔睇佢啦

別墅

snowsnow3 發表於 19-3-16 09:29

張維的態度,專登唔比report我等等行為,令我唔覺得佢係 ...

唔好咁你又睇 (emoji)

別墅

vcstella 發表於 19-3-16 09:57
唔好咁你又睇 (emoji)

JM 我睇左一次已經走夹唔唞,就係想分享我經驗出黎,提醒其他JM。

別墅

snowsnow3 發表於 19-3-16 10:00
JM 我睇左一次已經走夹唔唞,就係想分享我經驗出黎,提醒其他JM。

咁咪即係夾唔夾都未知,就已經講到醫德問題

求醫都講求同醫生互相信任,你都唔信人咁你快快換過個醫生,祝早日好孕啦

禁止訪問

回覆樓主:

洋房

如果醫師真係 hold你 report, 你咪報警處理,等差人研究一下動機,係 BK度一面中傷人好陰公。我也好奇不知下一位受害中醫或西醫是誰?我要買定花生!
Jm, 去睇生育醫生前,先去睇睇精神科或心理科先,正如樓上 Jm講果啲情緒管理問題。

別墅

applec323 發表於 19-3-16 10:44
如果醫師真係 hold你 report, 你咪報警處理,等差人研究一下動機,係 BK度一面中傷人好陰公。我也好奇不知 ...

JM 你琴晚半夜3點幾都咁認真覆post,真係好忠實fans定唔知係米個位中醫啦! 放心我會去中醫協會反映到時send埋佢地回覆圖比你又點話~btw呢樣唔關警察事囉~JM唔好傻豬豬啦另外,我諗由頭到尾,好似你重激動過我,好似張維醫師本人咁

大宅

bearming 發表於 19-3-16 08:11

樓主無分享過背景,求子心路歷程,引發討論是否需要驗血或把脈,無咩意義。正如西 ...

我好同意你,普通中醫睇普通病當然望。聞。問。切就夠,但依加係不育,係現今醫學昌明既香港,有得驗血,驗精,點解唔驗,中西合璧又有咩問題

至於樓主話張維叫你驗d無用既野,又話佢唔比份報告你,我唔評論咁多,唔知之間發生乜事

睇得張維,通常都有過慘痛既求子路,我唔係新acc,亦唔係任何人既化身

你可以睇返我以前既求子路,我係睇張維再懷孕的,依加已經18週,希望樓主快d搵到個夾自己既醫生,祝好孕!

洋房

樓主,其他Jm都係分享自己經歷,
絕不像你惡意中傷人。
你好似係度聲討人,自己又冇實質論點,憑你講醫師 hold你報告已經是大話!
我琴晚去完西醫覆診,醫生也說這事情冇可能發生,一來化驗所可做公證,二來未必得一個醫生做 refer 。
O甘樓主最後有冇取回報告?在化驗所取回或其他?你可以交待多啲嗎?

下星期我會去張醫師度覆診, 讓我幫你追追報告好嗎?

別墅

applec323 發表於 19-3-16 11:23
樓主,其他Jm都係分享自己經歷,
絕不像你惡意中傷人。
你好似係度聲討人,自己又冇實質論點,憑你講醫師 h ...

JM 你琴日先話我幫佢宣傳, 咁快又變口風話我聲討佢既?
我都係分享經歷,你唔同意可以唔洗理我架~其實睇你講野,我已經好肯定你就係個張維的人,你又咁得閒轉登問下西醫有冇可能會扣人report。事實就係事實, 你米由得其他JM決定信唔信。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至