自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

打熱線電話啦,唔好煩住d親戚朋友喇

FJmom    發表於 19-3-15 05:18

大宅

老翻太太 發表於 19-3-14 23:28
我都有個咁樣的朋友,中學到依家,本身好老友的,因為我當同佢frd, 信任佢,所以有心事想同佢傾下、呻下初 ...

我只係覺得 喺我跌入谷底時 你唔幫我 仲踩多兩腳 我更唔開心
佢可以表達佢感受 但佢嘅態度 用字 令我有啲失望

珍珠宮

你有「負」,人哋都有。但每個人面對「負」嘅方式完全唔同,你想發放,唔代表人哋想接收。收埋你咁多「負」,我諗冇邊個正常人會覺得開心。你覺得佢唔珍惜你對佢嘅「重視」,但其實你都冇真正重視佢諗法啫。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果係經常發放負能量,唔好話幾close嘅朋友,連親人都會怕咗你

水晶宮

MeBeHe 發表於 19-3-14 23:00
我就只係依家身處喺個困境
唔係過去嘅事
亦唔係將來嘅事

邊個香港地人無困境呢

睇你點去排憂解難啫

改變唔到嘅事,呻1、2次ok,呻10次會好令人困擾,又改變唔到d乜

與其呻,點解唔諗下解決方法呢

FJmom    發表於 19-3-15 05:19

大宅

平時唔開心 我都會做運動行山食野等宣洩
唔係成日都放負
係今次有傷在身 再病埋
依兩個月不停食藥
今個星期日日食廿幾三十粒藥
食到個人又辛苦又暈又嘔又出汗
工作上有有啲壓力
尋日仲入埋醫院
所以先堆住啲負能量要搵人訴下苦啫

水晶宮

MeBeHe 發表於 19-3-14 23:39
平時唔開心 我都會做運動行山食野等宣洩
唔係成日都放負
係今次有傷在身 再病埋

JM你要學識自娛

唔出街就算攤係床度都可以好爽地煲劇睇靚仔,好運的話仲可以有個正春夢(可遇不可求)

食嘢依家有得送外賣,只係比多$20,台式飲品小食乜都可以送,呢排天氣麻麻,係屋企hea都好呀

FJmom    發表於 19-3-15 05:20

侯爵府

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:15
如果你最近事事唔如意 健康唔好 工作唔好 心情唔好 好困擾
然後 向朋友傾訴
而依個朋友竟然同你講:

我自己唔開心會選擇唔同人講, 係架。。。同人呻發放負能量真的會令身邊人唔開心。 所以我選擇收埋自己骨聲吞左去。
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

MeBeHe 發表於 19-3-14 23:32
我只係覺得 喺我跌入谷底時 你唔幫我 仲踩多兩腳 我更唔開心
佢可以表達佢感受 但佢嘅態度 用字 令我有啲 ...

明白你對佢嘅失望,無助。不過可能佢都聽負聽到忍無可忍就用啲偏激嘅用詞嚟渲洩同停止你再放負。如果佢好耐性聽的話,你就會一而再再而三向佢放負。
一個不斷放負的人會趕走身邊朋友。

大宅

maynjune 發表於 19-3-14 23:44
我自己唔開心會選擇唔同人講, 係架。。。同人呻發放負能量真的會令身邊人唔開心。 所以我選擇收埋自己骨 ...

會好辛苦嗎?

大宅

回覆樓主:

都明白樓主既感受,有時唔開心真係想講出嚟舒服啲,不過都明聽嗰個會覺得煩,有時唔開心我就聽下歌煲下劇,盡量令自己唔好諗唔開心既野,學識要靠自己令自己開心都好緊要,加油呀!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主要學習嘅係堅強,唔係學習收埋,雖然咁講未必安慰到你 ,但每個人都係經歷過不同問題先再变得堅強。

侯爵府

幾年前有一段時間我都經歷過人生低谷,好需要搵人傾訴,但係我朋友好婉轉咁話我唔應該向朋友放負,我嗰刻係好心淡的,你有嘢要傾訴時我會聽,但掉番轉點解就唔得。其實好矛盾的,成日話喺呢D時候最需要身邊人關懷,但實際上就係無人肯伸出援手,仲嫌你煩,所以我依家寧願上網同陌生人傾好過,至於朋友啦喎,我已經睇得好淡,有就有無都無所謂,唔會去乞求D乜,自己同屋企人先係最重要。

公爵府

回覆樓主:

好老實咁講,如果你只係一次半次咁呻下當然無問題,但我識得有D人真係好負面,覺得全世界都針對佢咁,成日都覺得好像自己係最不幸咁,將所有事都放大幾倍…我唔會討厭朋友揾我呻,但我真心好想勸下佢唔好成日咁諗,咁嘅性格只會令自己唔開心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果要放負,真係找充滿能源既人會好一點。

FJmom    發表於 19-3-15 05:22

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

siuling0119 發表於 19-3-15 00:25
好老實咁講,如果你只係一次半次咁呻下當然無問題,但我識得有D人真係好負面,覺得全世界都針對佢咁,成日 ...

我有朋友就係咁,人生交差點永遠同一個結果,走入漩窩中。

水晶宮

MeBeHe 發表於 19-3-14 22:15
如果你最近事事唔如意 健康唔好 工作唔好 心情唔好 好困擾
然後 向朋友傾訴
而依個朋友竟然同你講:

你冇做錯,只係對象唔啱。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

問心,你搵你朋友呻左幾多次?如果,係1-2次,都仲可以。但多幾次就真係令人有負擔喇!你朋友可能本身都有唔開心有壓力呢?咁佢又要聽你訴苦水,咁唔可以怪佢忟憎喇!就算幾老友,都要識進退,下下叫佢頂晒做垃圾桶,又真係好辛苦。
俾心機啦!雨過一定晴天,最後,都係依靠自己幫自己,開解自己先可以走出去。
做唔到運動,咪搵其他靜態活動去轉移視線,書法織野畫畫玩音樂。。。。努力啦!

FJmom    發表於 19-3-15 05:23

子爵府

畀面勳章

基本上我覺得自從呢個社會出現左「正能量」、「負能量」呢d 字眼開始,越來越多人濫用,而且越來越多人更唔願意作聆聽者,現代人交朋友,不過是嘻嘻哈哈,所謂發放正能量

另外就是人大了,更明白為什麼從前細個時聽大人們話越大越少知心好友,所謂朋友,終會有承擔不起自己以外的不快樂的一天

兩點加埋,我現在在現實生活中會將所有事收藏,不論順逆好壞都只專屬於我自己,而事實上呢d事確實與世界上任何一個人都無關。jm,自己愛自己,自己睇開d吧

FJmom    發表於 19-3-15 05:24

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都明 唔開心嗰時真係會無限loop抒發出黎
原來好多fd都會覺得煩唔想聽
但人地係甘我會明, 我會好歡迎佢同我講
因為作當我係好朋友

首頁
12345...11

尾頁

跳至