自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

BGCOME08 發表於 19-3-27 08:12

果D透明膠袋咁脆,應該唔會重用啩。我估佢藐你,係話你麻 ...

我係架上取時衫時已經拆袋,我只係見到堆“廢袋”想拿一個,上面冇logo的,稍爛只要足夠包裹起就o k,問下佢地因為始終係佢地店嘅野。
我唔使佢地幫我裝袋架。

公爵府

最慘係有啲不織布袋成本都唔止0.5,我地收1蚊(成本唔止一蚊)啲說話加咀面好似施捨俾我咁。

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-27 08:08
咁果個收銀咁講又mean d喎!個袋其實係packing一部分黎喎!

5毫,其實唔係大數。
我只覺得那些包裝袋本身已可再用,我也非一件件套返,通常一堆都塞入一個就ok。回家我也再循環用的。
果刻我打突,因為平日去超市,我冇/不足環保袋會拿個卸貨後的大紙盒裝就算,而免要膠袋。呢個做法我讀書時已好普遍。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brindlewin 發表於 19-3-27 08:46
5毫,其實唔係大數。
我只覺得那些包裝袋本身已可再用,我也非一件件套返,通常一堆都塞入一個就ok。回家 ...

係囉~咁先係真正物盡其用嘛!

放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

liuliu 發表於 19-3-27 07:50
見過一個女人一直哦收銀點解唔比膠袋⋯
最後有個已買完嘢嘅伯伯可能覺得佢好煩(我都覺)比咗自己嗰膠袋嗰女 ...

伯伯好人唧!
好心大人大姐,$0.5都無咩!孤寒

珍珠宮

LedTV 發表於 19-3-27 08:29
想賺到盡
垃圾都變錢

我就想佢地係咪集埋賣返俾回收?
環保概念上“再用”係優先於“回收再造”

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

karensee 發表於 19-3-27 07:40
或者換個角度討論,唔講膠袋成本值幾錢,而係政府希望市民減少用膠袋數量,我自己都係做零售,以前末有膠袋 ...

講得好啱,無論膠袋錢係商鋪自己收又好、政府收又好,能帶起市民自備購物袋呢個做法,己經好成功。

我眼睇好多人自始都自備購物袋,我覺得己經好好。為地球,人人都應該出一份力,邊個有收益唔重要,而且商鋪有得益,更自發地去執行呢個規則,對大眾都是一件好事,大家無需執著小事去質疑點解商戶有得益。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 19-3-27 07:59
我嘅問題係:
來貨,例如衫,本來有膠袋套,我想要返個袋返,免得係自己環保袋中和其他物品勾上損壞,也被 ...

我都係一樣
我想要個袋(爛紙、報紙,咩都好)笠返住啫,咁都要受氣?
果d核突透明袋都係變垃圾存啦

珍珠宮

一句犯法架,就唔會俾。

要袋d 人帶個袋出街好難嗎?

珍珠宮

tester5 發表於 19-3-27 09:06
講得好啱,無論膠袋錢係商鋪自己收又好、政府收又好,能帶起市民自備購物袋呢個做法,己經好成功。

我眼 ...

講遠少少,留一個好d 的地球俾小朋友,可以嗎?

做多少少,可以嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 19-3-27 08:30
我係架上取時衫時已經拆袋,我只係見到堆“廢袋”想拿一個,上面冇logo的,稍爛只要足夠包裹起就o k,問下 ...

完全明白,我都經歷過好多次

珊瑚宮

caryfox 發表於 19-3-27 02:55
膠袋徵費⋯⋯我是顧客,也見過不是公司濫收徵費,雖然我習慣帶著幾個環保袋出街,

但也時常見到店家 ...

如果實行;垃圾膠袋收費,會更大鑊。
-在路邊放置既普通垃圾袋,清潔工人收/吾收?(唐樓是無人收垃圾)
-大廈垃圾,住戶已將普通袋垃圾放入收集垃圾桶,清潔叔叔/姐姐,收走-吾收走?

珍珠宮

回覆樓主:

d人依家最濫用係平口雪袋,每件濕貨(同一貨品)都要分開入一個

伯爵府

畀面勳章

少少題外話,好多商店紙袋都收錢,有啲收$2添。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

又話⋯⋯要為環保減少用膠袋,

但又要大眾付錢買『膠袋』包裹垃圾,
製造更多「塑料膠袋」成為垃圾,

好矛盾!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該咁講
係政府規定公司收你錢
好似樓主嘅情況
賣嘅嘢都下下過百啦
會在意0.5元?1%都無喎…
講下價都講到啦
所以估計係政府放蛇/存心搞事
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

brindlewin 發表於 19-3-27 08:30
我係架上取時衫時已經拆袋,我只係見到堆“廢袋”想拿一個,上面冇logo的,稍爛只要足夠包裹起就o k,問下 ...

我試過問店員攞個爛咗透明冇手抽袋包吓件衫,都話唔得,要收錢,廢物利用都唔得!

去花墟買花,盆栽有泥,又係冇膠袋,有需要用都好似係罪?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Dragonmama2012 發表於 19-3-27 08:34
最慘係有啲不織布袋成本都唔止0.5,我地收1蚊(成本唔止一蚊)啲說話加咀面好似施捨俾我咁。
...

以前開鋪未有膠袋稅
我地都有做靚紙袋 同不織布袋比客
咁人地黎買嘢有個袋比人係好正常
個時無錢收架...
要做零售就要比包裝錢架啦

大宅

回覆樓主:

5毫有咩好計較

子爵府

kmcatbb 發表於 19-3-27 09:19
少少題外話,好多商店紙袋都收錢,有啲收$2添。

有d 餐廳纸袋收$3
試過去間新界區西餐廳,食剩想帶走,俾個懶靚纸袋加纸盒,收$3, 两個人食咗6,7 佰蚊,唔想浪費食物,帶返屋企俾工人,我㷫㷫地,$3 照俾,只要個盒,佢個懶靚纸袋俾返佢,因為拎返屋企都係掉。
搞到而家出去食飯,都帶定膠盒去装食剩食物,
有次去翠X, 埋單收我$1,佢見個盒係佢公司,但係我帶去,循環再用的

首頁
12345...7

尾頁

跳至