親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

youhello507 發表於 19-4-22 17:28
估計佢個港紙是用匯價即時計,所以會有變動

不會啊,由頭到尾都講緊人民幣,付款用微信國內錢包

珍珠宮

剛剛領嘢,係 cheap 訂咗間房,確認後一個鐘打俾我,話港澳唔住得。

介紹間貴3倍俾我

點知,佢話個差額佢俾喎,有冇咁筍

唔理lu,住咗先

珍珠宮

1010mum 發表於 19-4-22 17:30
不會啊,由頭到尾都講緊人民幣,付款用微信國內錢包

哦,會否用咁折券,上面好多玩法,幾得意

翡翠宮

2018復活節勳章

youhello507 發表於 19-4-22 17:32
剛剛領嘢,係 cheap 訂咗間房,確認後一個鐘打俾我,話港澳唔住得。

介紹間貴3倍俾我:heh ...

好彩都通知到你

瑪瑙宮

大廚勳章

youhello507 發表於 19-4-22 17:32

介紹間貴3倍俾我:heh ...

係呀有啲佢寫。。只招待內賓。。。即係港澳同胞唔得。。所以訂嗰陣時都要留意吓
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 19-4-22 19:25
係呀有啲佢寫。。只招待內賓。。。即係港澳同胞唔得。。所以訂嗰陣時都要留意吓
...

所以我用 trip, not ctrip, 正常 trip 俾國外人用,已經整走囇 d 內賓 only 的。

我比較 ctrip 同 trip, trip 少咗 2/3 酒店,諗住ok,點知會捉蟲

瑪瑙宮

大廚勳章

youhello507 發表於 19-4-22 19:56
所以我用 trip, not ctrip, 正常 trip 俾國外人用,已經整走囇 d 內賓 only 的。

我比較 ctrip 同 trip, ...

我呢期用美團用上癮。。。訂酒店都用佢又真係平啲喎。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

nieualma 發表於 19-4-22 18:45
好彩都通知到你

真係要有國內電話,我試過有次又係訂房,一陣就打俾我話冇叮噹房,要車王房好冇

男爵府

好媽媽勳章

youhello507 發表於 19-4-22 20:01
真係要有國內電話,我試過有次又係訂房,一陣就打俾我話冇叮噹房,要車王房好冇
...

但你用大陸電話,咁我人在香港訂,就算有大陸電話,我都係返到大陸先開,佢都打唔到比我架?

男爵府

好媽媽勳章

ikab 發表於 19-4-15 13:48
冇大陸電話係咪都用点評? 謝謝

其實我都想問,我download咗大眾點評Apps, 跟住我入香港電話就已經用到,到我要買團購飛時,佢要我入一個大陸電話,因為我無大陸電話,咁如果我入我朋友的大陸電話,或者求其入一個,係唔係都可以呢?因為以我所知,買完之後,我在佢個Apps可使用入面會有個張卷,咁到時去到商戶show 比個商戶睇咪可以囉?咁我入個假既大陸電話又可以嗎?

大宅

mandy952 發表於 19-4-9 21:44

未用過呢間,多數用trip.com訂大陸酒店,

agoda 訂左深圳ok.
發覺永安都ok
有免費取消

瑪瑙宮

大廚勳章

Mei 發表於 19-4-22 20:04
但你用大陸電話,咁我人在香港訂,就算有大陸電話,我都係返到大陸先開,佢都打唔到比我架?
...

我個大陸電話插左落去部舊嘅iPhone。。。所以一樣都照開。。。因為有時會收到大陸銀行嘅短訊。。。同埋如果你個戶口有異樣例如俾人用咗錢佢都即時有短訊你就可以及早發現問題
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

Mei 發表於 19-4-22 20:04
...

咁又係喎
.如果人在香港,都係用返香港電話,佢哋會打長途俾你

瑪瑙宮

大廚勳章

Mei 發表於 19-4-22 20:33
其實我都想問,我download咗大眾點評Apps, 跟住我入香港電話就已經用到,到我要買團購飛時,佢要我入一個 ...

唔得。。。你冇大陸電話即係你都冇大陸戶口。。。咁樣即係冇綁落去個買唔到券
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

Mei 發表於 19-4-22 20:33
其實我都想問,我download咗大眾點評Apps, 跟住我入香港電話就已經用到,到我要買團購飛時,佢要我入一個 ...

我諗你會好煩,大陸乜鬼都用 sms 認證的

珍珠宮

seaheart88 發表於 19-4-22 19:58
我呢期用美團用上癮。。。訂酒店都用佢又真係平啲喎。。

都冇所謂的,都係 agent, 如果係平嘢,最好到 ctrip 睇睇是否接待外賓

男爵府

好媽媽勳章

seaheart88 發表於 19-4-22 20:51
唔得。。。你冇大陸電話即係你都冇大陸戶口。。。咁樣即係冇綁落去個買唔到券
...

我試過買到架,我按付款時,佢彈去我香港個wechat pay HK, 不過我最後無係WeChat pay確認個付款炸

子爵府

Mei 發表於 19-4-22 21:09
我試過買到架,我按付款時,佢彈去我香港個wechat pay HK, 不過我最後無係WeChat pay確認個付款炸
...

Wechat pay hk 好多位都用唔到..... 啱啱去喜茶都用唔到....佢地d staff 又唔清楚.... dianping.... 我都冇mood 再試la.... 好攰.... 次次係几個app 彈來彈去, 但全部都唔得

珍珠宮

ikab 發表於 19-4-22 23:32
Wechat pay hk 好多位都用唔到..... 啱啱去喜茶都用唔到....佢地d staff 又唔清楚.... dianping.... 我都 ...

根本係白老鼠

有排煩,我用大陸戶口就ok

翡翠宮

youhello507 發表於 19-4-22 19:56

我比較 ctrip 同 trip, ...

Ctrip等國内apps通常會顯示只招待内賓。今次返廣州住咗2日公寓,攜程VIP會員每晚平咗100蚊有多,仲有優惠券送,六百幾變五百幾一晚 ,好似係早排免費送試用一年VIP。

付款用到銀聯雙幣信用卡,無手續費又可以直接還人仔。

首頁

尾頁

跳至