自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

mykate 發表於 19-4-10 18:35
我好耐之前第一份工做過。
一向勁 OT, 多 trips.

升左做經理後冇做?再轉去commercial ?
Commercial 不用出差?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

婚後先係甘?
拍拖時唔係甘?

大宅

hahaha1231 發表於 19-4-10 18:40
婚後先係甘?
拍拖時唔係甘?

婚前做香港細公司,不用點去大陸出差,婚後就做大公司,出密左耐左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lambb2014 發表於 19-4-10 18:07
我以前也是big 4,狂出差是正常,冇job出才驚,因為即是個人有問題才idle冇人book你出job. 做lee行係咁。就 ...

係MNC 嗎? 其實我prefer 出下差多過日日響office... 好悶

子爵府

我識人以前直接跟tsai,真係好忙,但學到野,出trip出到癲,返國內多。佢無拍拖,佢話事業拼搏中,但就好多女同事仰慕佢

wcpcelia    發表於 19-4-11 11:12

大宅

littlefunpig 發表於 19-4-10 18:39
以前聽聞D男同事返大陸出job 會順便去夜總會果D.....
一排囡囡陪坐唱K果隻....
當然只有全男班,無女

唉,係,真係會自己想東想西。。
你係做呢行?

複式洋房

mekoyo 發表於 19-4-8 17:58
有冇JM老公係big 4做auditor 審計?
老公多出差嗎?去幾耐通常?
有冇同路人JM傾訴下(emoji),因為主要係婚 ...

deleted

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-8 17:58
有冇JM老公係big 4做auditor 審計?
老公多出差嗎?去幾耐通常?
有冇同路人JM傾訴下(emoji),因為主要係婚 ...

我係女仔,畢業後係Big4做左4年,後來因為要拍拖結婚生仔,我選擇左離開。果4年賺到既錢好多,但冇地方駛,我果時成日形容只有24小時M記同OK7仔比我用錢,試過連續60日冇放過假,日日做到凌晨1點。
我只可以講,如果你老公選擇留低賺錢,你要支持佢,畢竟男主外女主內。但你可以透露比佢知,你寧願佢搵少d多d時間陪屋企,睇睇佢唸法。唔知你有冇小朋友,如果有計劃要小朋友更加要有共識,否則你睇住頭家辛苦之餘你老公工作上既辛苦又不被認同。

大宅

花師奶2012 發表於 19-4-10 18:45
我生小朋友前係,我老公而家仍然係。
調節自己心態,佢唔得閒咪自己揾d世藝, 慢慢就會慣
...

咁你一定好了解呢行,兩公婆都做過
先生係big 4?多要返大陸出差嗎?咩grade 至會唔洗點去出差?因為依家一去就好耐。

伯爵府

回覆樓主:

我老公都成日出 trip,但唔係做呢行,傾唔傾得?

子爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 18:39
升左做經理後冇做?再轉去commercial ?
Commercial 不用出差?

Yes.

轉 commercial 睇 pac-rim. Quarter end 要飛幾個國家。。。
所以我生大女後就做 ftm

大宅

kyk 發表於 19-4-10 18:50
我老公都成日出 trip,但唔係做呢行,傾唔傾得?

歡迎丫,介意講邊行嗎?出差去邊同幾耐通常?

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 18:43
你係做呢行?

唔好亂唸!我認識既舊同事,Big 4好多男仔都好好先生,而家好多都係好老公好爸爸!要對唔住你都唔會係因為份工。其實Big 4既人好多都係好有上進心,好想向上或achieve某d目標先係係面捱,冇錯,係捱!如果佢身不由己要OT要出trip, 但個老婆唸埋一邊,你話佢幾可憐⋯ 圈外人係永遠都唔會明點解Big4既人可以咁工作,但你要了解佢,再比佢了解你想要既生活,搵個共識點繼續落去。

子爵府

你不是剛新婚一兩星期吧應該。你老公出差的schedule ,隔幾耐出一次,每次大概幾多日etc, 你也大概掌握到吧。你咁問,除非係懷疑佢唔係真出差啫。要諗歪,不論做邊行, 老公長期駐大陸果d jm 咪更擔心。你c6 有前科嗎?為何對他有懷疑?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mekoyo 發表於 19-4-10 18:43
你係做呢行?

以前係咋,非人生活,
賺錢同儲錢好快,賺完錢都無時間洗,好快買到樓但無曬生活。後尾轉行了

大宅

skac 發表於 19-4-10 18:55
你不是剛新婚一兩星期吧應該。你老公出差的schedule ,隔幾耐出一次,每次大概幾多日etc, 你也大概掌握到吧 ...

不是剛新婚,我不是話老公出差去幾耐係假,只係想知下係咪做auditor 都係成日去,因為身邊冇朋友另一伴做audit ,未必明白身為妻子的心情,想睇下有冇同我情況既同路下分享下

珊瑚宮

畀面勳章

mekoyo 發表於 19-4-10 18:48
咁你一定好了解呢行,兩公婆都做過
先生係big 4?多要返大陸出差嗎?咩grade 至會唔洗點去出差?因為依家 ...

其實個 key point 唔係做邊行,而係你覺得個老公成日出 trip 陪唔到你,加上你想生小朋友先至覺得有問題。
見你幾年前已經煩緊同一個問題,你有冇試過 fine tune 下你自己?因為同一個問題困擾咗你咁耐,你另一半都一定feel 到,咁樣你另一半都可能好大壓力。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我畢業後做過幾年,唔係audit,唔駛出差
不過工時都癲,經常8-11,星期六or日是但揀一日返去OT,有同事試過ot到一個月出兩份糧

但個「朵」係跟一世。唔係做呢行好難明,就好似同一間學校出黎自然會有親切感,big 4都一樣,行埋自然就會傾你識唔識邊個,當年邊單邊單八卦你知唔知

好多commercial高層都有big 4經驗,一講做過咩job跟過邊條team,自然就大概知個candidate幾多斤兩。都唔係一次半次聽到佢地傾,會話邊個邊個唔係big 4 background ,暗地裡meaning就係「無捱過、無properly trained」

之後繼續audit定轉tax advisory pe commercial等等,就睇個人造化了

所以今日辛苦,係要頂硬上,忍佢幾年就海闊天空

伯爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 18:55
歡迎丫,介意講邊行嗎?出差去邊同幾耐通常?

thanks. 我老公做buying office,成日要返 大6,通常每次兩個星期,有時三個星期,拍拖已經係咁,後嚟越嚟超密,好多時返嚟過 weekend,接住又兩個星期。未有小朋友時佢出 trip,我就當放假,自己約朋友食飯,有時去行吓街,返吓阿媽度陪佢哋食飯,其實都幾 free。有好多朋友會問我唔怕老公喺上面攪攪陣,我話呢 d 真係要睇佢自己,佢要攪喺香港都可以,所以其實真係靠個信字同直覺,我哋拍拖至而家已經 2x 年。

男爵府

littlefunpig 發表於 19-4-10 18:42
係MNC 嗎? 其實我prefer 出下差多過日日響office... 好悶

做過MNC IA, 也做過listed group IA, 未結婚時飛下都enjoy, 但結婚再有埋小朋友就好唔想出差。

首頁
12345...8

尾頁

跳至