夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-9 13:26
有啲人好得意,可以問人借錢買樓或者屋企裝修、入伙
我淨係睇到男朋友縱容佢家姐,冇錢、長貧難顧、個男仔 ...

男仔有儲蓄, 都有廿零三十萬比晒家姐, 其實廿幾歲算儲到不錯了, ... 但比家姐D 錢, 係佢自己, 還是樓主有份呢? 如果樓主有份, 真係要報警.....

湊家姐小朋友, 自己無時間叫女友頂, 佢家姐去左邊? 痴線, 唔係一日半日急call 喎... 這個已經不負責任行為, 為何不幫女友推左去, 明知小朋友難攪? 已經係未婚妻, 仲係家姐親, 樓主真係唔好制, ....

男爵府

你應該慶幸早啲知道佢家姐咁麻煩,結左婚先知就冇得返轉頭

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-4-9 13:38
男仔有儲蓄, 都有廿零三十萬比晒家姐, 其實廿幾歲算儲到不錯了, ... 但比家姐D 錢, 係佢自己, 還是樓主有 ...

……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

章魚妹妹 發表於 19-4-9 04:33
結婚前已經唔理你感受,預計到婚後只會更加無。長貧難顧,除非你包容到,唔係你男友應該最少顧到佢家姐仔女 ...
天若有情..................其實點都拉唔埋,學歷呢個想都想唔通,玩下就無問題[當然更係年青喇],到期時好多野唔同朋友點可以溝通呢?

瑪瑙宮

crystal媽咪 發表於 19-4-9 13:50
樓主一樓話佢男朋友而家冇積蓄,梗係冇啦!咁樣比曬出去, 真係除非死人冧樓、大病……否則我真係唔會咁樣 ...

咁容易鬆廿萬比人, 又唔係有咩急用之下添喎. 我真係懷疑个男人个心諗緊乜野. 係咪想連禮金都話無錢慳番. 樓主係咪獨女?

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁家姐同兩個仔女番香港長住定點先?
老實講,俾得一次就有下次

複式洋房

多謝大家,所有comments我都睇完!

我一路都唸係咪我份人太自私太無理,人地照顧屋企人理所當然,係我自己過份小家…唸過上到黎會畀人鬧我自私精,但居然大家都咁支持我…睇都睇到眼濕濕

我男友超鐘意細路,講明一定要有兩個。

結婚後有小朋友要用好多錢,每個父母只要自己有能力都會好好培養個仔女。無論賺多賺少都只想花係自己子女身上。我見到男友依家對屋企好似倒錢落海咁,我真係好驚…好驚以後明明有錢學鋼琴變左冇得學,以後明明可以送去好學校又變左唔夠。如果自己賺唔夠,冇得怨,但係明明自己有既野畀人拎走曬,好唔舒服…

複式洋房

呢個好難開口同佢講…都唔知點開個頭。我都有好幾次整左個budget畀佢睇個estimate洗費,佢睇左又冇聲出,我就一路講話要用好多錢…要慳d洗 blahblahblah... 真係唔知佢明唔明

複式洋房

willbealright 發表於 19-4-9 14:40
咁家姐同兩個仔女番香港長住定點先?
老實講,俾得一次就有下次

短期,今次黎兩個月鬆d,d細路要番去讀書

但錢呢d野…禁個制就得(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ncnccpp 發表於 19-4-9 14:43
多謝大家,所有comments我都睇完!

我一路都唸係咪我份人太自私太無理,人地照顧屋企人理所當然,係我自己 ...

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-4-9 14:24
咁容易鬆廿萬比人, 又唔係有咩急用之下添喎. 我真係懷疑个男人个心諗緊乜野. 係咪想連禮金都話無錢慳番. ...

唉…我父母好順攤...話我地唔夠錢買樓,所以日常洗費唔洗畀,結婚唔洗擺酒(唔係大家庭,親家坐埋食個飯就ok),禮金呢d真係冇所謂又唔係賣女,以後唔洗養佢地,佢地夠錢養老睇病…我父母只想佢好好對我

唸番…我真係我父母既寶貝女,咁錫我,我咁多年激佢地唔少,唉…最應該孝順既其實就只係父母

男爵府

呢個好難開口同佢講…都唔知點開個頭。我都有好幾次整左個budget畀佢睇個estimate洗費,佢睇左又冇聲出,我 ...

你話佢看左無出聲,而你就一路話要用好多錢。

你係在佢俾左二十萬前,定係俾二十萬後做呢樣野?

同埋點解要咁迂迴呢?你要明白,男人最怕煩,所以可以扮傻hea 過你,佢一定扮傻。

我係你,會直搗黃龍,問佢結婚買樓及日後生活開支,洗費點攤分。

我自己真係婚前同老公講好,攞到共識先結婚。甚至婚後幾耐番一次99度,都係婚前傾好。當然,婚後6299同姑9對我好,我咪願意番夫家密D囉!呢D野婚前傾左先,否則婚後你好難有say。

瑪瑙宮

呢個好難開口同佢講…都唔知點開個頭。我都有好幾次整左個budget畀佢睇個estimate洗費,佢睇左又冇聲出,我 ...

佢住人地度都唔主動出份錢, 老馮? 要你計筆直?

瑪瑙宮

ncnccpp 發表於 19-4-9 14:52
唉…我父母好順攤...話我地唔夠錢買樓,所以日常洗費唔洗畀,結婚唔洗擺酒(唔係大家庭,親家坐埋食個飯就o ...

我真係睇到忟. 娶著你有 so, 有好多 so .

係男人, 唔係佢主動比錢夾屋企開支咩, 重要你計晒筆直無反應?? 鬆廿萬比人又咁易. 尼个已經係佢真面目喇.

講黎講去你都係唔放手尼个男人. 你亦都唔知佢心諗乜. 其實睇佢點郁就知其人, 係你咁單純.

男爵府

唉…我父母好順攤...話我地唔夠錢買樓,所以日常洗費唔洗畀,結婚唔洗擺酒(唔係大家庭,親家坐埋食個飯就o ...

拿!呢度又係另一個位你要搞搞佢。

你父母好好,錫你又體諒你,係好值得高興既事。不過,有D野,你知父母知就夠,例如日常洗費,你同你男友係應該俾番,你父母可以幫你儲起佢都得,但唔可以唔俾。

你結婚,父母唔係賣女,但都應該照一般情況收禮金同食飯。因為男人有一種獵食既天性,越有挑戰性既獵物就越吸引,付出越多越唔捨得放手!你如果將自己既位置放得咁低,佢不費吹灰之力就得到,就唔會識得珍惜。

先愛自己,人地先會看高你一線

男爵府

好羨慕你~你父母真係好錫你~所以你真係都要好好愛錫自己~我估你性格都係順得人嗰類~你唔好畀你男朋友蝦啦~淨係見到佢要你幫佢家姐湊仔就已經好嬲

男爵府

shannon_fky4186 發表於 19-4-9 15:20
拿!呢度又係另一個位你要搞搞佢。

你父母好好,錫你又體諒你,係好值得高興既事。不過,有D野,你知父母 ...

師姐~你真係好有見地~原來男人會有呢種心態~真係唔講都唔知道

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-4-9 15:10
你話佢看左無出聲,而你就一路話要用好多錢。

你係在佢俾左二十萬前,定係俾二十萬後做呢樣野?

廿萬之後我覺得要做番d野,所以就自己計買樓供樓自住條數,又計有bb之後條數,唸住話佢知有家庭之後要洗幾多,叫佢心中有數

點知佢屈尾十畀我睇到佢電話notification同佢家姐講緊錢,好似話想細佬畀佢usd好過hkd(佢完全冇同我講過)。之前廿萬已清左,銀行過左數。所以我知講緊另一筆…

我知結婚前要全部講好曬,我平時有意無意都會講d rule出黎,(例如畀父家家用幾多,以後人工點分配等等)佢都話ok,只係冇take action,因為始終未簽紙…

佢係我屋企住到懶曬,番工10分鐘內入到office,有間大套房畀我地兩個住…佢依家唔願番去探阿媽,要一個鐘車程又要轉車。我都驚佢媽以為我唔畀佢番去…

男爵府

mingmama 發表於 19-4-9 15:24
師姐~你真係好有見地~原來男人會有呢種心態~真係唔講都唔知道

其實好多已婚既JM都知道咖 !不過婚前做女時,男友通常未得到就百依百順;阿媽提醒咩,就唔為意或唔信人性醜惡。

到結婚後,男人就會露出最真一面

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 15:35
廿萬之後我覺得要做番d野,所以就自己計買樓供樓自住條數,又計有bb之後條數,唸住話佢知有家庭之後要洗幾 ...

其實佢咩原因俾咁大筆錢佢家姐?佢前前後後俾左幾錢佢家姐?佢仲有幾多錢攞黎結婚買樓?

其實果二十萬,佢儲時,你地有無講好呢筆錢日後用黎買樓首期同結婚用?

首頁
12345...9

尾頁

跳至