0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

renay 發表於 19-4-26 18:05
今日我bb去打滿月後的第一針,亦係佢出世以黎,我親眼睇住佢打嘅第一針,姑娘要我抱住佢,一手捉佢手喺佢心 ...

完全明白,岩岩打左兩個月針,一隻大脾拮一針,下個星期仲約左食輪狀同job,又要再做衰人啦(emoji)(emoji)打完電話約期已經心痛啦

複式洋房

SamCheng_FB 發表於 19-4-28 17:32
囝囝第一針喊兩聲就唔喊了
第二個月兩針喊到收唔到聲加發燒
無論幾多針,我都會覺得個心好痛

係囉,痛完都算仲要發燒,佢辛苦我心痛

複式洋房

renay 發表於 19-5-4 12:01
我媽都係咁安慰我,話抽咗就安心d,但一見佢個針窿就又心痛,其實我女堅強過我,佢出番黎就冇喊,不過姑娘 ...

好叻女!我仔喺入面勁喊,出到嚟繼續喊,要餵佢食奶先安靜返。不過打左針抽左血都要㩒一㩒,如果唔係會唔止血或瘀架。

仲有,搵到醫生比嗰份野。因為一個月拮左乙肝,所以下針會係兩個月大打五合一,六星期就唔洗打六合一。五合一/六合一就係多左乙型流感嗜血桿菌,外國打左好耐,係政府一路無引入。

至於四痘混合就比健康院拮少一針,因為健康院支水痘係分開打。所以去私家,一歲打兩針就得。同埋第二針會喺歲半打埋,健康院就六歲先打,無記錯的話醫生話早啲打理想啲。

至於輪狀,健康院係無嘅,要去私家食。

肺炎球菌就跟健康院打ok,因為一樣。

水晶宮

睇住啲女打針,我都冇咩感覺。第一胎出世後要拮腳板,姑娘問我使唔使擰轉面,因為有啲媽媽會驚,我話你 go ahead 啦。BB打針拮腳樣板最多咪喊幾聲,話咁快就冇件事㗎啦。

男爵府

今日我bb去打滿月後的第一針,亦係佢出世以黎,我親眼睇住佢打嘅第一針,姑娘要我抱住佢,一手捉佢手喺佢心 ...

我同你一樣,個心痛 痛到唔識形容
我亦都陪佢一齊喊
第二次再要打針 我怕我都會心痛到喊
之後每次都叫婆婆陪佢入去打
最近我個女打六個月針(連打三下)
我坐門口等 都聽到個女喊得好勁

男爵府

Ng_Taitai 發表於 19-4-26 20:32
我都會,個心赤到形容唔到。所以之後去親健康院都一定叫婆婆陪埋去,等佢帶呀b入去打針。
...

我都係叫婆婆入去
第一次陪個女入去打,我陪佢一齊喊

別墅

momo.f 發表於 19-5-4 15:13
好叻女!我仔喺入面勁喊,出到嚟繼續喊,要餵佢食奶先安靜返。不過打左針抽左血都要㩒一㩒,如果唔係會唔 ...

感謝!不過要消化下,即係有d都要私家先有?係咪任何一個兒科醫生都得?

複式洋房

renay 發表於 19-5-4 23:39
感謝!不過要消化下,即係有d都要私家先有?係咪任何一個兒科醫生都得?
...

無錯,有啲針政府唔包。

我諗係係卦,因為我都係睇過兩個兒科咁大把

大宅

CiCiTang 發表於 19-5-4 20:56
我都係叫婆婆入去
第一次陪個女入去打,我陪佢一齊喊

望住佢扁咀再爆喊嗰下,真係唔識形容嫁

大宅

C_kiki_m 發表於 19-5-4 13:47
完全明白,岩岩打左兩個月針,一隻大脾拮一針,下個星期仲約左食輪狀同job,又要再做衰人啦(emoji)(emoji) ...

Hi,食輪狀係咩梨架?
幾多個月食?
因為我係唔識?

複式洋房

catyocatyo 發表於 19-5-5 20:54
Hi,食輪狀係咩梨架?
幾多個月食?
因為我係唔識?

我都係岩岩至開始了解,疾苗既一種,但政府唔包,要自己出去私家食,6-12個星期要食第一劑,總共食三劑,即係2個月,4個月,6個月食。另外有一款係只要食兩劑,視乎你點揀。

大宅

請問打完第一針,姑娘有無俾退燒藥水比BB?你個BB有冇發燒?

別墅

momo.f 發表於 19-5-4 23:51
無錯,有啲針政府唔包。

我諗係係卦,因為我都係睇過兩個兒科咁大把

好的,咁我再了解下,謝謝

別墅

carson1128 發表於 19-5-6 13:22
請問打完第一針,姑娘有無俾退燒藥水比BB?你個BB有冇發燒?

冇呀,醫生仲同我講話唔會發燒,唔駛攞定退燒藥

大宅

我仲記唔當年大女打第一針 係我見到下既第一針 她一打 我說流眼淚(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)老公醫生話都係正常呀 遲下會好些 係肉痛(emoji)(emoji)到老二 根本無時間哭 到而家胎緊老三 可能都會又哭 隔了太耐(emoji)

首頁

尾頁

跳至