自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

yeunghung 發表於 19-5-4 03:26
買大陸樓最好買已有現樓的,樓花難尾既好多,揀發展商係全國性集團既會好些。
...

即到現樓仲有貨尾的盤對嗎

別墅

stkyo 發表於 19-5-4 03:12
唔係巿中心,不過都升咗5-6倍,同埋我買個陣人仔好低,如果計番港紙都幾和味,個陣買係諗住物價低 ...

真係好有眼光,可以學到你一半就好

別墅

油麥麥 發表於 19-5-3 23:50
感覺舒服而已

咁有機會一定要去下

象牙宮

回覆樓主:

男家鄉下有屋,我奶奶都唔返上去長住,交通麻煩,醫療唔掂

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大陸樓,我覺得唔好買樓花,要買就買入左伙既新樓但都仲要睇下配套完唔完善,周邊環境係點。但一分錢一分貨,樓價平配套未必完善心,可能入左伙樓下都10室9空冇啖好食

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

同埋有jm講得好啱,香港人係大陸睇醫生好似燒銀紙咁,冇錢冇得睇,有錢都要排。

想當年老爸有病係香港醫院強行出院,出左即返左大陸,第二朝已經唔妥要入院....短短一日多d洗左萬幾蚊

子爵府

HAPPYBABA57 發表於 19-5-3 18:05
本身太太想買比外父外母退休住,順便當投資,但剛剛在其他論壇見到有人POST咁既收樓質素,感覺買左都會擔心 ...

完全無諗過要去大陸住 我井底到連去大陸旅行都唔會

男爵府

早1x年前,男家巳在深圳一缐地區置業,所以這1x也見證着深圳由無mtr到有嘅發展!日後退休唔介意返上去住吓,亦唔擔心醫療因回港亦很近!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

大陸醫療唔好好難諗退休…… 之前屋企都有層樓喺大陸, 爸爸又在那邊退休, 點知突然得一個重病急急腳返番香港醫, 後尾呢層樓都賣埋, 因為有層樓煩, 每次返到去都要清潔一大輪, 諗住上去休息下點知仲攰, 好朋友仲搞笑佢上面間屋有四間房, 但每次上親去去只清潔一間房, 佢話試過清潔曬全部攰到死咗 兼且好似每次上去都一定去嗰個地方, 所以依家賣咗舒服好多, 鍾意返大陸邊度都得, 跟團又得, 自由行喺大眾點評租酒店有得

大宅

內地生活習慣同香港不同,如移居內地,一定要有心理準備,例如你會由晚上7點到10點會聽到節奏強勁的音樂, 大媽們紛紛在廣場空地、公園等地獻技,真係嘈到係屋企睇唔到電視。
又例如洗手間文化、排隊文化等,一定要磨合,否則會好勞氣。

別墅

LYYN 發表於 19-5-4 21:15
內地生活習慣同香港不同,如移居內地,一定要有心理準備,例如你會由晚上7點到10點會聽到節奏強勁的音樂, ...

咁應該買中山那些樓會比較好,寧靜環境的那些。

首頁

尾頁

跳至