自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

回覆樓主:

有朋友早幾年樓市 升到洪洪聲的時候,她覺得已到頂之後會跌,賣出了本來住的私人屋苑等跌市,點知一直升, 後來見勢色唔對,但錢已不夠買返私樓, 卒之就買咗屋苑附近嘅舊居屋。 亦有朋友同樣情況 ,但一直等到現在都冇辦法上返車

水晶宮

cheechi 發表於 19-5-7 22:11
當全世界都覺得會升,樓市就係下跌的時候

早幾日聽新聞,過兩年,無私樓供應,因為無地,又怎樣跌,每一次跌都高過之前低位,每一次升都高過之前高位,有能力,自住,應該買。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

全心全意 發表於 19-5-7 21:28
最近身邊朋友個個都話買樓。話睇好樓市會再升。有無人係好似我咁,覺得樓價短期內(3年內)會大跌?

大跌時你唔需要住嗎?

大宅

MariaTsui 發表於 19-5-8 07:08
早幾日聽新聞,過兩年,無私樓供應,因為無地,又怎樣跌,每一次跌都高過之前低位,每一次升都高過之前高 ...

今日高位,明日低位。

男爵府

老生常談
我認老 年少無知
有錢就吃喝玩樂

大富翁都有教你玩
手上有錢就買地買樓
仲要買高地價既
才會變成大富翁

物價通脹
阿爺年代幾千蚊可以買一層樓
難道會跌返去幾千蚊一層?

男爵府

回覆樓主:

個個等加息即跌……等下啦

大宅

回覆樓主:

想知道跌的原因係乜?
日日150,美國又醞釀減息,有咩因素可以跌?我都想跌呀

子爵府

回覆樓主:

你心目中大跌有幾大先?三成? 而家香港人同大陸人大把現金係手,跌一成都即刻有人入手。就算大跌,經歷過沙士都未必咁急就放盤...

珍珠宮

CYT0408 發表於 19-5-8 07:24
老生常談
我認老 年少無知
有錢就吃喝玩樂

講得太對了
大道理老早已隱藏在生活之中,簡單如大富翁遊戲也有教大家如何積谷; 惟年少無知,吃喝為先,驀然回首十數年過去,手上乜都無。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

買黎炒同買黎住係兩回事喎
買黎住啱價啱首期就要上車啦

大跌應該唔會, 真係會既話, 應該經濟會好差

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

跌呀,跌到谷底⋯⋯買一打

侯爵府

LedTV 發表於 19-5-7 22:14
2016年朋友話3年內大跌

而家比2016年升左5成

負擔得到唔買又黑心望樓市會跌,依家追唔返入唔到係抵死 唔好話我講野涼薄

侯爵府

ainnai 發表於 19-5-8 07:22
今日高位,明日低位。

絕對正確✅
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

全心全意 發表於 19-5-7 21:28
最近身邊朋友個個都話買樓。話睇好樓市會再升。有無人係好似我咁,覺得樓價短期內(3年內)會大跌?
有聽過
我老公都話樓市3年內會跌3成

侯爵府

堅媽 發表於 19-5-8 07:06
有朋友早幾年樓市 升到洪洪聲的時候,她覺得已到頂之後會跌,賣出了本來住的私人屋苑等跌市,點知一直升, ...

我身邊都有好幾個呢d 真人真事, 真係好慘, 不過都係衰貪心之故

wcpcelia    發表於 19-5-9 17:06
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

你大跌既定義係乜先?少少調整再反彈就會,大跌除非HK又有大單嘢,但到時我好肯定你都唔會買美佬次次發up瘋都只會影響股市,對樓市無乜影響,可想而知市場對「樓」既需求係幾咁大。

水晶宮

koalachan2002 發表於 19-5-7 22:27
1. 你可以等下
2. 如果大跌,我一定買多間
3. 其實好多香港人等緊呢個機會,唔好講大跌,我估400萬樓跌60 ...

我都等緊買多層
香港地,有樓之餘仲有幾百萬現金嘅人(不是我)多的是!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

koalachan2002 發表於 19-5-8 00:57
大跌得,如過往沙士或金融海嘯,份工都唔知保唔保得住或條命都唔知保唔保得住,到時仲邊敢買?不過相信再s ...

而家按揭都收緊左 (比以前) 所以大家先話難上車

侯爵府

親子王國15週年勳章

無自住要租的話應該買, 因為長遠都係要個地方黎住~

我有同事父母一直租樓, 而家就快退休, 同事開始煩父母老左無收入點算

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

貓頭雀 發表於 19-5-8 08:35
講得太對了
大道理老早已隱藏在生活之中,簡單如大富翁遊戲也有教大家如何積谷; 惟年少 ...

fb 有好多開心嘅回憶

首頁
12345...13

尾頁

跳至