自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

11B 發表於 19-5-8 10:08
除開都成7仟幾一個月,如果10期學費每月就成萬,真係未必人人俾得起。

7千幾又ok
唔貴

水晶宮

麵包超人^o^ 發表於 19-5-8 10:09
一年要9萬幾,正常大學課程有咁貴咩?

考高分啲,23,4分(5科)入到中大理大港大咪$42100/年囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

Reminder 發表於 19-5-8 10:22
如果第二年開始做實習係有薪金的

實習冇人工喎好似!自己接part time就有
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

runningma 發表於 19-5-8 10:42
好似OU nursing咁,都係貴

OU nursing係SSSDP,有政府補貼學費

珍珠宮

lovely-panda 發表於 19-5-8 10:05
唔係呀~讀5年

Nursing 一向都係讀5年

子爵府

回覆樓主:

我以前bachelor $42000 x 4=$168000

水晶宮

回覆 tester5 的帖子

都係 33222, 咁通常揀SSSDP既同學, 成績未必夠入8大D COURSE

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

miriam 發表於 19-5-8 10:41
自資學位都可以睇下係咪有 SSSDP 資助, 學費即刻唔同晒.

以東華為例,扣sssdp後一年學費41660,平過教資會課程;ou貴少少都可接受
正常揀自資學位,有以下原因
1. 好想讀,但得自資(如之前城大獸醫,點都平過出國)
2. 分唔夠入教資會學位(如港大nursing 收生分數一定高過東華)
3. 自資機構有提供其他獎學金或資助,為左爭學生,一般會較易申請到
4. 部分自資係同外國協辦,可跳過3322要求(即衰中文都可讀degree)

水晶宮

幪面超人 發表於 19-5-8 10:42
咁收生要求又真係幾低喎.
中學文憑試考生只要四個核心科目及一項選修科目達33222級

要求姐,Jupas UGC funded 內既科,全部都係寫最低要求33222的。

大宅

Reminder 發表於 19-5-8 10:22
如果第二年開始做實習係有薪金的

正常實習係無錢,係倒貼錢比醫院做實習仲要做到妹仔咁

水晶宮

回覆樓主:

晨早就應該開nursing 啦BU, 成間浸會醫院係旁邊。
咁貴學費一定係自資。係浸大持續教育學院。所以唔係UGC 學位。係 BU上堂,實習係旁邊醫院,同時間有新力軍投入係醫護呢個市場。我覺得係win win.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

攞唔到政府資助?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

lovely-panda 發表於 19-5-8 10:05
唔係呀~讀5年

好似間間都5年喎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 19-5-8 12:41
晨早就應該開nursing 啦BU, 成間浸會醫院係旁邊。
咁貴學費一定係自資。係浸大持續教育學院。所以唔係UGC ...

其他院校有sssdp就平易近人好多!

用戶要求終止服務

學費貴

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 13:13
其他院校有sssdp就平易近人好多!

咁好睇你要d咩。如果唔係錢既問題,讀護理系,我會首選BU and 東華。 正如讀教育系一樣,都係首選edu u 多過OU

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 12:34
以東華為例,扣sssdp後一年學費41660,平過教資會課程;ou貴少少都可接受
正常揀自資學位,有以下原因
1. ...
你將 EK 高中教育同專上教育版搬左過黎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我記得東華護士都要11萬幾一年啦
總有離別的時候

王國長老

Kittymummy 發表於 19-5-8 13:17
咁好睇你要d咩。如果唔係錢既問題,讀護理系,我會首選BU and 東華。 正如讀教育系一樣,都係首選e ...

如果無記錯,東華畢業生好似業內唔係最受歡迎(聽講,又係如果無記錯,東華只有東華會請,出面會prefer Polyu多d,因課程著重實戰經驗)
BU而家得hd應只能做en,唔可以做Rn

首頁
12345...12

尾頁

跳至