自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

多好煩,
我C6個邊連C6,3個
一提到錢, 好煩.

伯爵府

luckyQ 發表於 19-5-23 08:32
有時同出面人傾點都唔同親人心態,比意見都唔同,呻下都是感覺良好的,發覺獨生子女多數自我D的,珍惜兄弟 ...

我好感恩有兄弟姊妹一齊成長,屋企有D野真係同朋友講佢地未必明,但兄弟姊妹真係一個眼神已經知大家諗乜,父母有事亦可以分擔

我都好希望生兩個甚至三個,可惜只能得一個

珍珠宮

tsewong 發表於 19-5-23 09:25
我和弟弟相隔5年, 由細到大我們都相敬如賓, 即係唔會嗌交/打交/爭嘢食同玩具, 但同時冇乜傾計亦唔 ...

難得正面的回覆

珍珠宮

mysterious22 發表於 19-5-23 09:36
我好感恩有兄弟姊妹一齊成長,屋企有D野真係同朋友講佢地未必明,但兄弟姊妹真係一個眼神已經知大家諗乜, ...

我一仔一女我都想生多個但係我年紀大 當然如果經濟同住屋問題更好一定生

公爵府

有兄弟姊妹都要睇下夾吾夾,啱吾啱傾:慶幸我兩個仔相差好幾年都非常夾,夾到我想分開佢地

珍珠宮

見樓主標題,第一時間想起東張報導果單野......所以依啲野話吳埋嫁

公爵府

畀面勳章

有時同出面人傾點都唔同親人心態,比意見都唔同,呻下都是感覺良好的,發覺獨生子女多數自我D的,珍惜兄弟 ...

難講,本身相處和睦,父母唔好偏心得過份。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 19-5-23 09:25
應該係睇父母,父母對每位子女公平,冇偏心,兄弟姊妹間就相愛相親。

好似我父母偏心阿哥的話,我就寧願冇 ...
同意,我妹自細比父母寵壞曬,性格超級黑人憎,所以佢依加無乜朋友,我老公背後用末期公主癌黎形容過佢

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人生就係咁,有兄弟姊妹就打生打屎
無兄弟姊妹就恨有兄弟姊妹。

本身係獨生子女會生多啲小朋友,反而有幾兄弟姊妹都只生一個。
個人感覺不起勿插

APIGMA    發表於 19-5-23 15:52
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

SabrinaR 發表於 19-5-23 09:22
其實有兄弟姊妹要爭寵爭資源,都唔一定唔自私。好多人一到分身家就反面。
...

真係見唔少!
講到底其實所有人都自私架啦,兄弟姐妹同自己夾,相處融洽,同自己有傾有講,分擔到孝順父母的工作,通通都係諗有利自己...咪又係因為自私!
換著個同自己唔夾、溝通唔到、唔俾家用父母的兄弟姊妹,睇吓仲珍唔珍惜兄弟姊妹。。。

琥珀宮

我對仔女幾乖,如慶祝我地生日、父母親節、結婚周年,呢d佢地有商有量,相信將來也可以繼續。
呢d同父母有關的,其實係兄弟姊妹才可以傾到,朋友或堂/表兄弟姊妹也不可以

大宅

[quote]MrsSingSing 發表於 19-5-23 09:29
有兄弟姐妹的人成日自我陶醉、自豪有兄弟姐妹,咁有冇諗過冇兄弟姊妹的人既感受?
獨唔獨身唔係佢地選擇黎 ...[/quote
獨生和有兄弟姐妹的真是分别咁大?
睇得多身邊那些,第三或第四,第五才生仔的,真是吾少好自我。當然有些會例外。

珍珠宮

木土土 發表於 19-5-23 09:50
我對仔女幾乖,如慶祝我地生日、父母親節、結婚周年,呢d佢地有商有量,相信將來也可以繼續。
呢d同父母有 ...

伯爵府

MrsSingSing 發表於 19-5-23 09:47
真係見唔少!
講到底其實所有人都自私架啦,兄弟姐妹同自己夾,相處融洽,同自己有傾有講,分擔到孝順父母 ...

有同事老公run family bussiness ,靠62出糧。家中仲有2個兄弟等分身家、佢老公一定要同99住因爲要「孝順」6299,自己仔女都比埋99湊無乜點話得事,佢同佢老公呻過,老公叫佢忍下啦,否則驚父母仙遊比另外兩兄弟分哂.......
不過佢地fb表面睇落是幸福的一個家族
咁父母過身後3兄弟變成點就睇下父母點分、同埋兄弟貪唔貪心了。

男爵府

唔覺~
我有個細佬細我十幾年, 同母異父, 因我一直唔係同佢一齊住同生活, 關係比朋友更疏離... 佢只係掛名係我細佬! 佢家下成人了, 日日係屋企做廢青, 同媽咪關係又唔好... 我其實都係前陣子搞結婚先同媽咪關係好D, 而所謂既細佬, 曾經勸佢幫佢都係咁, 搵社工都冇用, 我都唔知可以點幫佢...
另外, 我媽咪都係有兄, 姊同妹, 但佢地之間因為我婆婆發生左好多事同誤會, 就算之前有一次大家三口六面講清楚好多野都好啦! 有D野發生左, 就算知道係誤會, 但大家個心總會有條刺既~ 關係一定唔會好似細個時咁...
所以, 大家相處得好就話, 唔好仲煩... 我要生小朋友既話一定只要一個就夠!!!

大宅

SabrinaR 發表於 19-5-23 09:53
有同事老公run family bussiness ,靠62出糧。家中仲有2個兄弟等分身家、佢老公一定要同99住因爲要「孝順 ...

-

大宅

我覺得如果仔女都聽話就ok

子爵府

講到尾係個錢字.

有無兄弟姐妹根本無分別.

子爵府

SabrinaR 發表於 19-5-23 09:32

照顧係女做,但身家係分比男仔

同我外家一樣,家用和照顧父母和家庭是女負責,仲要無權反對,男的只負責承繼家產和傳宗接代,女有不滿意就被認為是貪心和計較,這是父母自少的家教。父母病重時,男的冇來看一眼,但父母仍然甘於維護,女的稍有照顧不周就駡不停。後跟親戚長輩提起,原來父母認為將來死後只有男的才可擔花買水,所以在生時特別討好男的,這個想法真是痴線。

子爵府

認同!我朋友緣好差,我當佢係知己,但人哋無當我係朋友,我有好事佢又唔抵得,佢會唔開心,我有唔好事,佢就開心,仲要踏多我兩腳,同朋友講唔到心事,所以我有冇朋友都無所謂,有仲激氣,只會利用我,傷害我,朋友同親姊妹對我態度係相反,親姊妹知我有開心事會戥我開心同我分享,我有唔開心事佢會心痛,會關心我,安慰我,聽我訴苦,好慶幸我人生有親姊妹

首頁
12345...10

尾頁

跳至