自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

岩岩醒起,迫親戚陪佢食素算吳算?
我的七姑姐同七姑丈都係信佛,每逢爺麻搞的活動而佢地又有時間出席,成班 就佢地食素,如佢地吳得閒出席,大家先會食肉,例如去酒樓度食

我結婚時,係卜左酒席先,婚前9個月我父母先慢慢通知親戚,問人黎吳黎,幾多個黎,七姑姐話要食素,咁咪到時比碟素佢囉,佢話吳得,話場地個廚房啲廚具處理過肉,吳算數,叫我父母叫我同老公改去專門食素的地方擺酒,咪玩啦,要廿幾圍賓客就你兩個咩,之後七姑姐發脾氣話咁我同老公吳黎啦。此外,到我堂哥結婚,七姑姐都以同樣理由不出席

大宅

無需要甘,仔女可以食肉

公爵府

好媽媽勳章

我細個係,所以好憎呀媽,到搬出去住變左食肉獸

子爵府

親子王國15週年勳章

成年人自己選擇無問題,小孩要營養均衡,話就話佢想食會比,你唔煮肉出街唔點肉佢地點食到肉?

子爵府

我有朋友係咁,好慘,佢話中學先可以嘗試食肉,係屋企無啖好食,唔可以係屋企煮肉,因為煲鑊不可以煮肉。
到出嚟返工,有少少錢,一日三餐出街食,根本唔想返屋企食,阿媽開始逼佢帶飯,帶素菜返工食。
父母為左逼仔女食素,攪到關系唔好,朋友唔願返家同檯食飯。

珍珠宮

鄧鍾 發表於 19-6-20 00:25
呢啲算得咩?我有一個舊同事,女,信佛茹素,佢養左貓,隻貓要跟佢茹素,成世冇得食魚,要吃冇魚肉成分的貓 ...

痴線!貓係肉食動物,佢會害死隻貓

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-6-20 01:43
係新聞見過類似,吳知係咪講緊你舊同事,新聞話個主人接受吳到隻貓食吳到素決定棄養隻貓
...

侯爵府

陪月勳章

我已唔食牛 10+ 年﹐
但我不阻止 C6 食﹐
女出世到宜家 7 歲好少食牛﹐
但我無阻止的﹐
不過屋企唔煮真係無咩機會俾佢食﹐
係食飯有時 C6 揀著牛咪同同女 share。

用戶要求終止服務

有呀,媽媽食表,阿女都要食素,不過媽咪好用心整唔同素菜俾阿女

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

其實撇開習慣同信仰,人類係肉動物,有研究話好多細路唔食菜,係因為人類天性驚植物有毒

珍珠宮

jollyma 發表於 19-6-20 08:39
其實撇開習慣同信仰,人類係肉動物,有研究話好多細路唔食菜,係因為人類天性驚植物有毒
...
我都有睇過類似研究,除你講嘅之外,仲有提及食肉係人的天性,人未去到絕路都不會食菜,所以細路吳願食菜係正常,要慢慢黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Angel_Rose 發表於 19-6-20 02:01
岩岩醒起,迫親戚陪佢食素算吳算?
我的七姑姐同七姑丈都係信佛,每逢爺麻搞的活動而佢地又有時間出席,成班 就 ...

如係宗教原因食素,處理過肉食既煮食用具係唔可以用黎處理素食

我媽果時係咁,有曬另外一set 齋鑊齋煲齋碗碗碟筷子匙根仲有洗碗百潔布

你7姑姐就要自己承受做獨家村。其實你當佢出左家可能好d .... 無咩都唔需要再搵佢。

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

其實咩都好, 要多D俾下一代認識. 至於認為好既野, 應該俾埋介紹, 引導同埋體驗. 自己選擇好既逼小孩就唔多妥當喇.

如果我係當時人既媽媽, 我可以唔煮肉唔殺生, 不過應該俾個囝嘗試食肉. 無論係買既定係人地煮既.........

珍珠宮

紫色線 發表於 19-6-19 23:02
我99 前幾年因62過身
全素 老公當時未結婚一齊食
想食肉都被99閙 話飲62血 食62啲肉

平時lunch偷雞食都得啦,佢邊知

男爵府

candysandy 發表於 19-6-19 23:29
有個舊同學,因家庭宗教信仰,自少跟家人食全素,後來上到中學要出外食午餐,自從試左第一舊叉燒後,簡直驚 ...

好有畫面,我笑咗

珍珠宮

睛靈勳章

Angel_Rose 發表於 19-6-20 09:17
我都有睇過類似研究,除你講嘅之外,仲有提及食肉係人的天性,人未去到絕路都不會食菜,所以細路吳願食菜係正常 ...

仲有,肉食動物有病會自己搵山草藥食

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 17:07
是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

好明顯你老公舊同學呀媽對素食並不擅長,如果識整,素食一樣可以營養均衡。
既然唔擅長,應該由得小朋友自己揀。

珍珠宮

回覆樓主:

我識得人覺得食肉就係作孽, 會行衰運,食素就會積福,但是呢種人平時都係做得衰野多(我識果d係)

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-6-20 09:23
如係宗教原因食素,處理過肉食既煮食用具係唔可以用黎處理素食

我媽果時係咁,有曬另外一set 齋鑊齋煲齋 ...
基本上都無咩點搵佢了,只係爺麻搞活動先會見到佢,係結婚果時爸先搵下佢咁啦,同埋大家覺得係佢本人性格衰而不是個宗教衰,大家不介意佢因宗教而黎吳到,係嬲佢事後數我,數堂哥不轉場地,覺得我地吳就佢,有心吳想佢黎飲,無當過佢係姑姐,吳識得尊重長輩,爺麻果邊的平輩中,得我同埋堂哥已婚,其他都未婚,睇個勢,佢地結婚果時應該吳會請七姑姐佢地,比餅卡算了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 17:07
是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...
我有朋友媽媽是素食者,佢lunch或出街食都會食肉,如果我地建議食素佢會反對,因為佢話返屋企食飯己經冇肉食,出街佢要食肉。
我有一段時間介牛,再食返真係好唔慣,但食多幾次就可以。都係講習慣吧,你朋友慢慢試。不過唔食肉冇咩損失,食素都好多選擇,唔需要太擔心。

首頁
12345...6

尾頁

跳至