自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

fukuoka_saga 發表於 19-6-21 23:47
你屋企係咪窮到要係街買2手衫?如果唔係,一定唔著。

你應該未有細路
小朋友 大得好快 ,特別 BB 時期 1個月就唔岩著,執2手未必窮 係唔想浪費啫 ,仲有 2手衫比新衫無咁多雜質 對bb 皮膚無咁易過敏,另一個諗法 就係托上一手既福 呢個bb 會健康成長。

男爵府

我唔介意攞二手衫,但通常朋友俾,知道來源。
樓主下次將救世軍嗰啲捐返出去啦!

水晶宮

niu 發表於 19-6-22 09:06
我唔介意攞二手衫,但通常朋友俾,知道來源。
樓主下次將救世軍嗰啲捐返出去啦!
...

自己唔要果d 就捐出去, 但又嫌棄機構2手衫..... 人人都係咁, 就變咗捐的衫只會去咗堆填區, 咁不如直接掉, 減少捐來捐去的碳排放。

男爵府

有好多第三世界國家或打緊仗國家嘅BB連衫都冇得著,各位 JM 打字前停一停,諗一諗,地球先生也會多謝你。

大宅

ching070707 發表於 19-6-22 08:56
你應該未有細路
小朋友 大得好快 ,特別 BB 時期 1個月就唔岩著,執2手未必窮 係唔想浪費啫 ,仲有 2手衫 ...

認同你。話樓主好窮有d唔係咁好,語氣重左少少。
我住外國,呢度好興買二手野,我由細到大個女d衫好多都二手,其實好多二手衫都好新淨,唔可以一口就話二手衫污糟。
咁我都明白香港太多人,同埋冇乜人肯用二手野既。

用戶要求終止服務

我都free過幼兒衫、賣二手bb厚衫俾人
未必話好貧窮先會買,係有些人好支持環保,又見新淨就會要

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

mrs_D 發表於 19-6-22 10:04
認同你。話樓主好窮有d唔係咁好,語氣重左少少。
我住外國,呢度好興買二手野,我由細到大個女d衫好多都二 ...

我係其中一個執2手野 ,我對小朋友 除左底褲 襪 奶樽 咁貼身 其他都收

子爵府

首先我去睇救世軍賣的衣服,9成是新,玩具就2手同新都有。。。但如果你真介意,我會坦白同99講不要買,我不會用,平買不用更浪費

禁止訪問

水晶宮

其實用二手野沒問題,乾淨就可以。太殘的衣服可拒絕要。新淨ok就要。養小朋友好多支出,省到的野會省。我就算買衣服都買很平的Uniqlo 或左單奴,特價斷碼斷色,買定大一兩號咁。可穿多1-2年。我仔舊衣,如果個女穿到都會比女繼續穿。

當你持一頭家,要供樓,仔女學野,樣樣支出,你就會識得有平野用平野了。(當然在質素可接受下)。我曾見過有父母,穿仔女中學時期舊校服運動衫、外套。不識去減少浪費,其實很難淨到錢。(但不是叫人縮骨刮人著數)

水晶宮

cca929 發表於 19-6-22 09:43
有好多第三世界國家或打緊仗國家嘅BB連衫都冇得著,各位 JM 打字前停一停,諗一諗,地球先生也會多謝你。
...

欣賞你
我囡由出世至大概1歲,只買左6件衫,其餘全部人地比,來源係點我唔知,因為比我嘅人都係人地比佢!
我將我囡著過嘅衫再比晒同事,同事開心之餘我都好開心,因為d衫又可以著多一轉!
我囡而家都比我感染唔好浪費,我有同佢講,佢嘅玩具大部份都係二手買回來,佢玩得好開心
所以,唔係窮先買二手衫,我自問一定買得起,但小朋友大得好快,為地球著想,行多一步!

大宅

回覆樓主:

咁恐怖。。。

大宅

Astra00 發表於 19-6-22 10:43
其實用二手野沒問題,乾淨就可以。太殘的衣服可拒絕要。新淨ok就要。養小朋友好多支出,省到的野會省。我就 ...

同意,我既諗法同你一樣。我都會有買新既,不過係少量,8成都是二手的。著到唔岩,見新淨就會再free 比人,呢6年來,我諗我free 左過幾百件小朋友衫出去,我係比較注重環保的。

利申,我有一對仔女,女著過既衫,阿仔又未必岩。我相信二手都唔係太差,拎左回家後會再洗先比佢地著,ever since 無什麼皮膚病

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實細路仔衫會有咩皮膚病,最多咪濕疹,但唔會傳染喎!只可以話香港人都算富庶!捨得花錢係小朋友身上!

男爵府

不是二手,是次貨或有人捐

我就算不喜歡也不會衝動扔左佢,會回收或再捐出

其實二手又怎樣?需要那麼激動抗拒?我們最推崇的外國生活係勁多二手買賣架喎

男爵府

其實著二手衫唔一定係因為窮,小朋友大得好快,又唔係成日出街,好多衫著三幾次就唔啱著,俾人環保呀

男爵府

ching070707 發表於 19-6-22 08:56
你應該未有細路
小朋友 大得好快 ,特別 BB 時期 1個月就唔岩著,執2手未必窮 係唔想浪費啫 ,仲有 2手衫 ...

我有兩個小朋友喎。
執2手,講朋友親戚個d。
點同呀。

男爵府

回覆樓主:

我都有好多朋友俾嘅二手bb 衫
洗乾淨再著都無問題
底衫我就唔會買過新

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

fukuoka_saga 發表於 19-6-22 12:03
我有兩個小朋友喎。
執2手,講朋友親戚個d。
點同呀。

我都有兩個 ,
家姐執2手 細佬執家姐 。

不過唔緊要啦 ,有人介意 亦有人唔介意

琥珀宮

birdbird 發表於 19-6-22 09:35
自己唔要果d 就捐出去, 但又嫌棄機構2手衫..... 人人都係咁, 就變咗捐的衫只會去咗堆填區, 咁不如直接掉, ...

正想咁講

首頁

尾頁

跳至