自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

好想生就生。

伯爵府

kitlinggloria 發表於 19-6-27 19:35
我朋友係女的,佢同先生一直計劃緊生bb,我朋友年齡唔算細,今年都32。
我朋友同老爺奶奶同工人一家五口一 ...

人生大事,2公婆自己傾好d, 旁人說三道四無幫助,最重2個人有共識。另外,99方面,如果住院可以要求見社工,睇下有乜老人服務可以排,例如日托之類,即使有工人,長時間照顧一位不便長者其實未必搞得掂。

提外話,我有位親戚,要24小時照顧,真係要2個工人輪流先掂。

男爵府

kitlinggloria 發表於 19-6-27 19:35
我朋友係女的,佢同先生一直計劃緊生bb,我朋友年齡唔算細,今年都32。

你朋友可以再過2年再決定生唔生,而家情況都話用左好多錢,仲邊有錢去生B。
你朋友真係好想生又屋企無位比工人住咪送去社區保母家比人湊,不過唔會平過請工人

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

62有冇工作?如冇,由他照顧99.中風只係半邊身不能動,仍有一手一腳可活動。切了食物可用更筆入口食。是去厕所沐浴更衣要帮下手。

32歲仲唔生,將來冇得生或bb不健全就好多怨氣。

娘家有人可帮手嗎?

男爵府

錢唔夠=係唔生小朋友比較好

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

32仲後生,等多兩年睇定D先生,話吾定99康復得比預期好,祝福 :f ortunate:

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

比我會生,但要再計劃,例如自己轉做part time,同工人分工湊bb,老公做多份part time幫補之類。組織家庭係兩公婆嘅事,唔可能因為奶奶有病而唔生,要知道生bb係有時間limit,我咁講因為我係過來人,因為某些原因而拖好耐先决定生,嗰時已經係遲咗,比後生時難好多。依家望返轉頭,嗰啲「某些原因」其實並不太重要。

男爵府

生,過幾年想生已經遲了

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ccgirlcc 發表於 19-6-27 20:36
如果發生左咁大件事,等多一年先生,
唔會因為咁唔生,但先照顧左99先,例如護老院
...

agree
樓主朋友都係32姐,當然情況許可,冇人想高齡生,但現時家中咁情況,我覺得可等多1-2年,睇吓奶奶咩情況先,可能遲吓都需要入護老院之類。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只有自私,為自己的人,才會生。

真心愛小孩的 不會生。不想小孩受苦。

翡翠宮

牛年勳章

唔好生,一個工人無可能同時照顧中風老人同初生b,個工人係奶奶既,要生就要自己搵方法搞掂。
又無本事搬出去,又無本事請工人,根本就係唔洗諗,唔好生!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢d野等你朋友自己諗啦,生b都要管?

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 做個靚太 的帖子

其實真係唔好將生BB既責任計埋落男家人身上,我覺得樓主朋友可以生1個小朋友!我6299都係身體好差既老人家,我C6都要照顧佢地,咁咪我主力湊小朋友囉,樓主朋友想生就生啦~

珍珠宮

KKKKit 發表於 19-6-27 20:37
佢老公可以一個人搵錢夠6個人用咪生囉...如果唔夠洗就唔好生喇~

照顧一個長期病患再加一個初生嬰兒D錢係好 ...

Agree, 除非銀兩充足,呢類老人家好難係家居照顧,淨係過床都唔掂

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 kitlinggloria 的帖子

我有經歷過,安排好點照顧99之後就生啦,講真你朋友會幫老人家換尿片嗎?唔會既話就排定護老院啦

男爵府

如果真係好想生就生啦,32歲生得黎可能都34,35,你估話生就生到咩?奶奶個度排定護老院,得一個工人應該搞唔掂。跟住個工人就可以湊B,老爺幫下眼,兩個大人比心機搵錢,要搬出去無咩可能,依家得5萬一個月可能只係剛剛好夠用。

所以要生B就要忍受下同老爺奶奶一齊住。

伯爵府

回覆樓主:

送去護老院

伯爵府

回覆樓主:

當然會生啦~頭兩三年請多個工人,之後小朋友返全日幼稚園,到時睇下99情況,可能都可能選擇屋企附近護老院。留返一個工人同照顧62。最緊要老公佢想生,同埋唔抗拒有困難時肯用其他方法照顧99。講清講楚咪快啲生個b

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

冇能力分開住
我唔會考慮生
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁
12345...7

尾頁

跳至