自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

selinwong 發表於 19-7-3 14:28
我識得一個公公婆婆幫忙湊一個,又一個,到细個升小,阿媽話為了小朋友讀書,一齊去外國,公公婆婆想去探 ...

都會幾hurt

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 19-7-3 14:38
阿仔學校冇託管,放學番黎就睇電視,由4點睇到7點

6299唔係縱,但邊有可能制止佢唔開電視,但自 ...

我大仔個時都試過,個時仲係6299屋企食飯,我地返到6299屋企個衰仔仲未做晒功課,我老公要佢做晒功課先比食飯 ,個仔一路喊一路做 初初升小一攪左幾個月,日日都要鬧。返去就算做晒都會有錯嫁嘛,仲要咁多時間都夠膽未做晒功課。

水晶宮

回覆樓主:

無辦法,長老實唔開心。比d時間佢地適應,始終小朋友讀書和生活習慣緊要。

水晶宮

sunnymama2 發表於 19-7-3 12:05
如題,阿仔一直都係6299湊,佢地負責接放學,我放工去6299度,食完晚飯才番自己屋企。6299得阿仔一粒孫,平 ...

兩個老人家同你湊左咁多年變左生活重心係個孫、一下子無左驚諗埋一邊又有點過橋抽板既感覺
如果相處開ok, 掉轉叫佢地黎隔日黎食飯、起碼慳返車程時間、慢慢見個孫幾日都要出去應該唔會黎咁密、再同佢地搵下老人中心活動、俾d錢旅行下

男爵府

其實長老湊係咁,邊有咁多精力,你同老公傾下,然後請工人,同長老講,小朋友越大越難教,由緊變鬆易,鬆變緊難呀!功課只會越來越多越來越深。
我識幾個長老湊既小朋友都係唔去公園,係屋企長期睇電視/電話,仲要好夜訓,第二日又起唔到身,讀幼稚園已經係咁。

公爵府

ricky0223 發表於 19-7-3 15:05
其實長老湊係咁,邊有咁多精力,你同老公傾下,然後請工人,同長老講,小朋友越大越難教,由緊變鬆易,鬆變 ...

咁似我個case

而家個仔日日都唔夠瞓,瘦到個點就係我快比人告虐兒

男爵府

sunnymama2 發表於 19-7-3 15:09
咁似我個case

而家個仔日日都唔夠瞓,瘦到個點就係我快比人告虐兒

幾個長老湊既同學都係咁,我覺得係長老無精力同怕小朋友受傷。
咁係屋企除左電腦電視仲有咩玩,等到晚上父母回家又想父母陪又唔肯訓,11、12點先訓,而家返半日k,小學都唔知佢地點攪
你係就快d行動啦,工人有得教有得管,不過你預左一開始小朋友會反抗,但長遠計,早管好過遲管。

公爵府

ricky0223 發表於 19-7-3 15:15
幾個長老湊既同學都係咁,我覺得係長老無精力同怕小朋友受傷。
咁係屋企除左電腦電視仲有咩玩,等到晚上父 ...

係,同阿仔講過,佢好抗拒工人(可能聽得多壞工人的新聞)

不過阿仔都就7歲,有咩野佢會表達的,都唔擔心得咁多。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小二功課開始忙,時間更加要適當運用! 可以話要補習,多功課.. 所以要响屋企做,但隨時歡迎佢地上黎...

男爵府

sunnymama2 發表於 19-7-3 15:18
係,同阿仔講過,佢好抗拒工人(可能聽得多壞工人的新聞)

不過阿仔都就7歲,有咩野佢會表達的,都唔擔心 ...

工人湊返學/放學/興趣班,煮下飯,做下家務,7歲又唔怕比工人蝦,同長老住得遠唔遠?叫c6好好地同長老傾下,歡迎佢地隨時睇孫,假期陪長老飲下茶,佢地會理解既。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

住得近就好啦!直接同老爺奶奶講唔好意思,升上小學多咗好多功課、默書和測考,要專心做功課和溫習,否則成績追不上。

講完,佢哋明白嘅,咪講返麻煩佢哋可能要頻樸d過來你屋企,睇佢做晒功課,唔好睇電視(或直頭唔安裝電視),待做晒功課,可以睇書/溫習,到你哋放工返嚟,大家一齊食飯,睇吓電視,咁就一日啦!

最緊要講多d正面嘢,唔好話阿仔又瘦又唔精神擔心樣,老人家聽到又會唔開心亂諗嘢。

水晶宮

回覆樓主:

掉轉,佢2個去你屋企食飯先回家,先1個過渡期

公爵府

1998Ruby1998 發表於 19-7-3 13:32
多謝長老幫手,但坦白話時間唔夠用,吖仔開始大,功課測考都多左,唔想吖仔日日都用好多時間搭車返屋企,想 ...

你講得好啱,thx!

公爵府

capricornbb 發表於 19-7-3 16:02
住得近就好啦!直接同老爺奶奶講唔好意思,升上小學多咗好多功課、默書和測考,要專心做功課和溫習,否則成 ...

多你,學到野,要避重就輕

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

敎功課溫習等!

首頁

尾頁

跳至