0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

健康蛋蛋 發表於 19-7-11 00:47
本身想埋身餵母乳,但真係好難,最初幾日點揸都無
而家Bb飲慣奶樽,喊哂唔肯啜乳頭,我也真的好氣餒
而家連 ...

我頭一個月都唔得架,姑娘仲叫我打定輸數飲慣樽唔會埋到身,跟住有個陪月教我每次餵之前放佢係心口比個乳頭佢聞下,支dd奶出黎係佢咀邊,但係唔好逼佢食,跟住餓d個餐就再試下比佢啜,喊就要停,啜少少就要摸下佢讚下佢(佢地個時叫我餓佢既,但係個b黃就無咁做),個時我試咗2星期,初初埋唔到勁灰,但係難為佢又難為我,諗住佢食就食唔食就算跟住就得咗,泵就用the one cup,泵住黎化妝都仲得,但係都係個句如果你想餵就試,唔想就轉方法,個人攰做乜都無心機,最緊要媽媽開心,bb先會開心,大家一齊努力

男爵府

2024年龍年勳章

我反而之後更在意各個奶粉廣告⋯
咩「母乳低聚糖、咩最貼近媽媽授乳分泌、咩接近天生營養嘅組合、母乳第三大元素⋯⋯」
呢啲廣告對我嚟講都係未能餵到母乳嘅情感上第二次傷害。

大宅

Ting0523 發表於 19-7-12 21:51
我上左奶之後都有日日飲通草魚湯,都係無奶,不要太大壓力

對,對,我媽依家都係煲左3日通草木瓜豬腳湯,通草木瓜魚湯,so far 乳房變軟了,不過冇奶,日日泵奶刺激3-4次

別墅

MinMinDes 發表於 19-7-10 15:50
題外話...
不是想抵毁佢地,
但健康院啲姑娘真係有少少邪教 feel,

得罪講句,健康院嘅醫生姑娘都好hae好求其,個母乳姑娘同我講野好似機械人咁,就算態度好親切嗰d,都想快快趣打發你走咁,幫bb打針又暴力

其實佢地咁樣可靠嗎?

大宅

上奶之後 好快就無乜奶 次次只泵得30ml
有日親戚黎左我屋企幾個鐘 我無泵奶 結果就愈黎愈少奶 之後自己斷埋 連乳滲下都無
所以唔好太大壓力 奶粉都好有營養的
最緊要媽媽心情好 先有精神照顧BB!

別墅

honeybid2 發表於 19-7-11 10:15
所以我1)唔入媽媽谷 2)唔去正苦生(唔係「鼓勵」母乳,係強迫餵母乳)3)唔去健康院
一句難聽既都冇聽過 ...

我都係政府生呀~不過我第二日就上左私家房~
雖然話產科俾其他科輕鬆啲~但工作量都大~
所以佢地會好努力叫你餵人奶~咁佢地就做少啲嘢~
我係大房嗰半日佢地連有得補奶都無同我講
係隔離個媽媽話攞我先知有~
不過上到私家啲姑娘一嚟就同我講夜間可以俾BB佢地湊
見BB片片唔夠就同我講要補奶粉~
仲話最緊要BB食得飽~埋身OK最好~但唔得奶粉都無問題
係嗰條人奶護士黑人憎啲~一知我補過奶粉就鬧我做咩唔全人奶
破壞晒BB嘅免疫力~我心入面即刻屌左出嚟
我個女不知幾健康~你就免疫力被破壞晒!!!!!!
健康院都係~都係啲人奶護士黑人憎啲~
所以我只係見過兩次就無再去~
醫生都係同我講唔好勉強~BB食得飽最重要!!

禁止訪問

複式洋房

Kalinming 發表於 19-7-10 14:05
因為我本身環境同工作問題未必適合餵母乳,所以一早就決定好餵奶粉!
但不論係產前定產後,甚至醫院入面d ...

咪就係 健康院d姑娘 都傻

大宅

認同你所講!每個媽媽都有佢自己選擇 唔應該將母乳同奶粉看成對與錯
其實媽媽十月懷胎胎生完都已經付出左好多
唔需要理旁邊既人點睇
對bb好佢係知道架 唔會因為餵唔餵母乳而有分別

複式洋房

回覆樓主:

我喺政府醫院開刀生,做完手術同一晚已經姑娘抱黎餵人奶,就當同bb 初次見面sweet下。。無問題既。。不過真係好累好辛苦。
第二朝企都未企倒就要我行去學餵人奶。。兩個鐘去一次包括半夜都要。喺醫院果幾晚完全無得休息,又累又傷口痛。又因為餵奶姿勢問題,條腰背痛到死。。我Bb又因為無奶到肚不停喊。

到而家生完兩個月,腰背仲痛緊。坐月食幾多野都好唔返。
如果有下一胎,一定唔去政府醫院生。

別墅

就黎生左一個月,不過當日情況依然好記得!
其實我並唔係係健康院遇到呢d不快事情!

事原我係廣華生既,要緊急開刀,bb出世氣促要去兒科!我就係係兒科分別俾3個不同既姑娘因爲母乳而叼難!因為我開刀而bb又係兒科,我要第二日落左床先有機會見到bb,第三日朝我聽姑娘講可以落兒科餵bb,好開心甘傷口痛住都行上行落去搵b!點知去到姑娘一知道我唔係餵母乳就係甘說我,我堅持話餵奶粉(當時已經飲左豬潤水跟左bra),d姑娘就話唔係餵母乳無得餵,仲話唔係探病時間趕我走!我一路喊住一路痛一路行返上產後房!

別墅

之後同一日我又係打算去餵b今次佢地話明餵奶粉都有得餵,點知就俾個姑娘質問我點解明知母乳好都唔餵,仲串我連餵奶都唔識!

呢一個月照顧阿b,其實真係好攰,同期餵母乳既媽媽都話無陪月根本係餵唔到!亦有好多打算放棄!

「逃避雖可恥但有用」呢句係我既想法!無錯我係選擇餵奶粉,但唔代表我唔錫阿b!只係錫阿b既同時我都錫我自己!同選擇順產定開刀一樣,就算選擇開刀逃避左陣痛,媽媽就係媽媽!阿b一樣可以健健康康快快樂樂成長!
我會堅強,亦會堅守自己既信念!愛錫家人愛錫阿b之餘都要愛自己!媽媽開心,爸爸開心,bb開心!

別墅

yannylam1314 發表於 19-8-5 01:52
我喺政府醫院開刀生,做完手術同一晚已經姑娘抱黎餵人奶,就當同bb 初次見面sweet下。。無問題既。。不過真 ...

我同你一樣想法!一定唔會去政府!

別墅

回覆樓主:

我夠人奶 但埋到身餵 都係泵 泵到覺得煩 這兩天已停泵 全奶粉 心情輕鬆

禁止訪問

大宅

Kalinming 發表於 19-7-10 11:09
個個都話母乳好母乳好!
然後媽媽呢?媽媽既情緒呢?身體狀況呢?
成日話產後憂鬱,產後抑鬱,唔通成日係媽 ...

餵到就餵唔駛俾咁大壓力自己架,

大宅

回覆 里維爾 的帖子

我都係。一早諗住會試下餵。但唔會全人奶。亦一早諗住比奶粉。 由喺醫院到出院。健康院。陪月。個個都叫我餵人奶。 話有嘅點解唔畀bb點解唔盡力啲。好在老公不嬲 都唔支持我餵人奶。因為佢覺得陀住又辛苦生又辛苦點解生完都要自己咁辛苦呢。 所以我仍然邊個都唔聽。我會照泵奶。但係一樣補奶粉。都冇人奶嘅時候咪全奶粉囉。我都唔覺得有啲咩咁大問題。

複式洋房

回覆 kobyleung 的帖子

你老公咁體諒你真係好福氣!我餵人奶餵得好辛苦,想放棄好多次,但老公唔俾...
係咁話BB食人奶健康好多,叫我要堅持。我都分唔清佢呢啲叫鼓勵定強迫.....

大宅

回覆 里維爾 的帖子

我覺得最緊要係自己點諗。千祈唔好咁大壓力。餵得辛苦就唔好餵。70-90後有邊個唔係食奶粉大架。 我唔覺得餵奶粉就係唔錫bb。。

複式洋房

dolldollk 發表於 19-7-10 12:44
有得餵咪餵,無咪比奶粉,大家目標都係想bb飽肚開心,個d邪教嚟,唔使太上心 個時係醫院d人成日 ...

係囉 醫院d人真係傻嫁
吾知以為自己餵緊白粉比bb
大佬 ... 餵奶粉姐 .. 咁無人奶 都要食奶粉嫁
吾通餓死呀b (emoji)
健康院 d 母乳姑娘先最pk
我記得我個時餵埋身 餵得吾好 去見母乳姑娘
佢話: 你呀b嘴型好靚,吾會吾識埋身
係因為你個胸太硬 呀b好難啜 (心諗:我夠想餵埋身啦,你咁講 成日比壓力個媽媽 托咩)
我話:下 你又知我呀b嘴型靚
佢話: 總之我睇到啦
心諗: 痴x線! 總之 各位jm 吾洗太大壓力
去到健康院 當佢廢up 問你係咪全母乳
就hea佢 係呀 仲全埋身 餵得好好 !
吾洗理佢咁多

首頁

尾頁

跳至