自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我試過做惡女仕個角色。是公共室內遊樂場玩,2-3個4歲以上罷住d細既墊起到一層層,其實玩左都好耐,而我仔未夠3歲想拎來玩,次次都比人搶返,見到個小朋友爸爸坐埋邊不理,我未大聲呵佢拎返我仔玩果隻出來

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-7-18 20:42
我咁睇
樓主仔仔係用緊一d動物,但其實仲有其他動物無人玩,對方係咪一定要即時玩樓主仔仔手上果件呢? ( ...

中肯!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

做個靚太 發表於 19-7-18 20:59
中肯!

始終只係個細細小朋友,就算真係覺得佢錯,都唔好兜野鬧到人地喊丫
你話打人暴力就要即時喝止啫
好好地講道理唔得架咩(我從來唔贊成唔鬧細路,但適當時候做適當事啦)

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-7-18 21:05
始終只係個細細小朋友,就算真係覺得佢錯,都唔好兜野鬧到人地喊丫
你話打人暴力就要即時喝止啫
好好地講 ...

我都係咁諗,好好地講道理,如果對方家長唔理,我覺得都可以自己同小朋友傾下先,再唔係就同對方家長講聲,大聲鬧個小朋友係想俾說話家長聽?會唔會搞笑左D?!
認同樓主可以做得好D,但對方實在唔應該對個4歲小朋友出氣~

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

「我就九秒九就即刻走過去叫返我個仔係間“屋”度出嚟,我個仔呆咗兩秒就即時喊咗出嚟,」個仔喊似係比你嚇親多d

水晶宮

Flovena 發表於 19-7-18 13:12
坦白講,可能唔啱聽,但係你自己累你自己個仔比人鬧, 如果你係聽到你個仔講,叫人地唔好搞佢d 野時, 有同 ...

認同你!我仔之前都試過,我都即刻埋去同佢講,呢度d玩具大家都可以玩,你可以同埋bb一齊玩,開心d嘛!佢都好樂意,咁就肯定唔會發生樓主所遇到嘅事!因為其實咁樣霸住唔俾其他人玩,都幾冇禮貌!

珍珠宮

abc2011313 發表於 19-7-18 21:11
「我就九秒九就即刻走過去叫返我個仔係間“屋”度出嚟,我個仔呆咗兩秒就即時喊咗出嚟,」個仔喊似係比你嚇 ...

又係喎

珍珠宮

王國教室勳章

thankyou201020 發表於 19-7-18 13:34
但是如果聽到你個仔咁講應教他這不是他的物品,如有人想玩應讓他人有機會玩,而不是由佢,個女人惡不惡我們 ...

唔好話4歲,2.5歲都會識話一齊玩啦

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Supertalkative 發表於 19-7-18 12:59
呢個世界大部分人都係欺善怕惡,以大壓小!

公園見唔少!自己小朋友就係寶貝、人地小朋友就抵鬧!

你講得啱,成日響公園見到三、四個大人圍住一個小朋友玩,有父母爺嫲同工人,保護到不得了,好似個公園係佢後花園咁,其他小朋友行近小小都大叫小心d!唉,其實太細就唔好去d小朋友走嚟走去嘅公園啦,又驚人撞又要玩,我就會企開小小睇住小朋友,等佢學習自己同其他人溝通,同埋跌下撞下要識自己避囉!

大宅

共家地方,大家都玩得,分咩你我,要學識分享

伯爵府

KUDOS 發表於 19-7-18 21:41
你講得啱,成日響公園見到三、四個大人圍住一個小朋友玩,有父母爺嫲同工人,保護到不得了,好似個公園係 ...

試過有次有個阿媽帶個1-2歲的小朋友玩公園,有條橋(有好大條隙),佢由得小朋友自己行,我兩個小朋友迎面行過去唔夠位過個bb坐低左,佢先識緊張,就鬧我兩個小朋友「小心d丫嘛,做乜夾硬行過黎啊」

我在旁望住就同小朋友講「小心睇住小朋友」費事同佢嘈!1-2歲未行穩就走上去由佢自己行,咁受保護唔適合玩5-12歲小朋友的公園!要世界保護佢小朋友到大咩!
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

伯爵府

再有一次,有個男人為左扶佢小朋友(3-4)歲瀡滑梯,之後就在設施上準備落返地面,我小朋友見到問佢「點解你會上左黎?」

個男人好大反應話「我陪我小朋友玩,係咪唔得丫?」

落到黎同佢老婆講「乜而家啲小朋友咁x串嘅」

我都係之後教返小朋友要體諒人「可能平時無機會同小朋友玩所以上左設施,同埋你咁問人會無禮貌」

好在我小朋友無在意佢講咩!俾人鬧完都仲傻下傻下咁
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

你個仔喊我覺得最大原因係你叫佢係間屋出黎。小朋友角度係佢做錯左,所以媽媽立刻停止佢。我會係旁邊同小朋友講:玩具要一齊分享。

男爵府

abc2011313 發表於 19-7-18 21:11
「我就九秒九就即刻走過去叫返我個仔係間“屋”度出嚟,我個仔呆咗兩秒就即時喊咗出嚟,」個仔喊似係比你嚇 ...

我都覺得係樓主衝過去叫仔出黎,係最大原因。

子爵府

回覆樓主:

之前係Ikea試過,一對姐弟玩緊,格黎有個位吉左,個姐姐唔比我仔掂枱面d玩具(佢無玩緊我仔掂左既玩具),之後我仔企起身想拎遠小小玩具時,個媽媽忽然坐左落我個仔張櫈仔度 ,之後我叫我仔去對面坐,點知個細佬又行過黎搶其他小朋友玩具,個呀媽全程只掛住玩電話同無啦啦行開左,之後兩姐弟 玩緊其他玩具 我仔想過去玩d無人玩既玩具 比個家姐話d玩具係佢地咖 唔好掂 ,我老公最後忍唔住同個女仔講,唔知仲以為你比左錢買既添。個女仔啤住我老公。身教真係好重要 。明顯當時個位媽媽無啦 ,搞到兩姐弟勁自私

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我諗反起去香港公園玩沙池個啲挖沙車,得個幾架,我排隊時小朋友玩左成半個鐘有多,其實又真係要限時比其他小朋友玩,無可能玩成日。你可以同小朋友講玩多幾多分鐘就要比其他小朋友玩,依度係一齊玩既地方,唔係你屋企,咁樣小朋友會明白o的

男爵府

奇異果小邱 發表於 19-7-18 14:03
小朋友細過時, 見得唔少: 一班小朋友入去玩,幾個同伴分頭去拎晒野砌所謂的"HOME",一有其實唔係同伴拎時,就 ...

所以好怕同仔去呢D地方, 玩具成日俾其他細路霸住哂, 我又唔想插手咪俾個仔自己黎, 通常D細路都唔會俾佢玩, 所以佢又通常會報復性地攪亂佢地個擋攤, 跟住D細路就會走黎我度投訴佢, 好煩. 試過有D牛龜咁大嘅女仔起碼12,3歲攞哂D大Lego玩, 我個仔想玩佢地唔俾, 我個仔咪推跌哂lego報復, 佢地仲同我投訴, 我第一句就問佢地D Lego係你地定肯playhouse架??, 佢地答係playhouse, 跟住我話係playhouse點解你地唔俾佢玩, 公家玩具唔係大家都玩得咩?!佢地冇言以對, 跟住我即問個仔要幾多塊叫佢去攞. 我成日教個仔要同人share玩具, 公家唔使講, 佢自己嘅佢都會問人要唔要, 可以一齊玩, 所以佢成日問我點解其他細路唔係咁!!有時見佢都幾frustrated

子爵府

你呢個情景同我前幾日同bb去遊戲室玩一樣,我bb爬過去想拿,個男孩話我架,唔好攪。我就問佢可唔可以一齊玩,我諗住佢會唔肯,我就會抱走bb。
但佢竟然話好呀,仲指住叫我bb拿
我覺得小朋友有時表達得唔好,唔係有心的,都唔洗咁惡對佢地

公爵府

小朋友有沖突譲他們自己處理是對的,但不適用於一個4歳幾同bb 相處身上。bb點處理?開聲叫你倜4歳仔一齊玩?bb啝?

首頁

尾頁

跳至