自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

birdbird 發表於 19-7-20 14:44

我仔小時, 我都係由得99 想點湊我仔就點湊, 畢竟佢兩嫲孫 ...

我奶奶同住啊,所以嫲嫲日常都影響幾大,因為每晚我地都一齊食飯等

伯爵府

身邊人太多不同意見,真係難有一致的管教方式
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

回覆樓主:

我女就係咁,而家6歲,一有少少野唔比或同佢講道理唔鍾意就黑面。。。我平時返工由老爺,奶奶湊,老公又係個女要乜買乜嗰隻,你要診依家仲細要“加強”地調返,越大越難攪。。。

我老公可以覺得响商場跑黎跑去都冇問題,你話係咪好大問題
為左教女,我嘈到連離婚都講過出口。。。

子爵府

kawainnn 發表於 19-7-20 14:24
5,最後係我,身為媽咪我想教好個仔,我係餐廳除左自己帶既玩具就算會唔玩我係唔會比佢玩人地啲餐具其他人 ...

邊個湊? 自己ftm湊嘅,全部鬧一次勁嘅,令全部人明白我仔我湊我方法,唔合作嘅無面比!令個仔明白媽媽先有final say,要follow媽媽嘅rules,無人救到佢!

奶奶/爸媽湊嘅... 盡量提醒... 每次見到問題就即刻糾正

子爵府

kawainnn 發表於 19-7-20 22:08

最慘係,有時我一定要小朋友坐定定食飯,我媽又話我,小朋 ...

邊個話小朋友一定行住食嘢?

我自己湊兩個小朋友,佢地從來無試過離開飯臺食嘢,一食固體已經係固定地方食嘢,一離開即收嘢。就算有cousins在場離臺跑黎跑去,佢地工人姐姐追住餵食,我兩個女都係坐定定到食飽為止!就算大人坐一臺小朋友坐一臺,我唔帶工人情況下,佢地都係食飽先去玩!佢地知道my rules,其實都已經唔係因為有rules 去follow,而係已經變成習慣。我大女會啤住d cousins再同我打眼色,話佢地曳,我只會細細聲同佢講人地係點由得人地,你自己見到唔好嘅行為,唔好學就得(我兩個係就黎7歲同就黎3歲咋!)

男爵府

首先,你要教育下你老公先~

大宅

親子王國15週年勳章

kawainnn 發表於 19-7-20 22:20
我奶奶同住啊,所以嫲嫲日常都影響幾大,因為每晚我地都一齊食飯等

咁你真係要堅持原則啦,你先係丫媽,老人家係負責玩,你要講清楚父母先係教個個,返學老師無可能咁就小朋友,實係話你個孫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果同住難搞D,但可溝通多D,教導上你同你老公要一致同企硬! 你要同老公傾下... 得你一個做衰人,小朋友大D會唔聽你講

大宅

唉,我好明你處境,想當初我6299都係咁,不過我當真有堅持,唔比落地,最後係得到成果。
不過長期處於出立下,我覺得自己開始失去理智,好易發脾氣,好易就迫個細就範,
久而久之,一唔岩就會發火,咁就變左一世的衰人,
我囝都1歲10個月,早排問佢媽媽係唔係好衰,係唔係好惡,係唔係好恐怖,
一一都答係,媽媽好心痛呀,
雖然佢有話要媽媽,但問佢錫唔錫媽媽,佢唔答啦,
做媽媽真係好累呀!我開始唔知應該點行落去啦

大宅

回覆 kawainnn 的帖子

長輩唔會幫你教仔,只會寵,教仔係父母嘅責任,你老公做好人,唯有你做衰人啦,冇計㗎,做完衰人,搵老公錫番

子爵府

回覆樓主:

個仔係你你有權企硬 你發火冇人可以阻到你

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一定送個仔讀2歲n班!
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至