時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

畀面勳章

worrywong 發表於 19-7-30 00:26
做棋子?
如果你做過年輕人媽媽,你就幾難叫到D仔幫你落街買餸,同去茶樓飲茶,比埋$佢地都話唔去:igiveu ...

你啱呀,青少年朋輩影響最深遠,父母說話聽唔入耳

珍珠宮

廷廷媽 發表於 19-7-30 00:16
我都戥呢班年青人可憐,無端端比d 有居心既勢力利用去打警察,真係冇第二條路行?打警察可以爭取到?
...

係啦,有好多年青人仲好窮飯都冇錢食去抗爭,睇到都心酸,d泛民就肚滿腸肥煽風點火,

子爵府

MrsSingSing 發表於 19-7-30 00:35
抵死 = 覺得你地咎由自取(好多父母見子女因頑皮而受傷,都會情不自禁話佢:抵死吖⋯⋯)

詛咒 = 對你地恨 ...

"抵死"好多父母見子女因頑皮而受傷,都會情不自禁話佢:抵死吖⋯⋯

你說得對。你令我想到一個我細個時發生的小故事。當我七歲或八歲的時候,我牙疼。我媽媽對我說"抵死",因為我經常吃糖果;然後我學到了有人牙疼, 我要說"抵死"

不知道過了多少個月,媽媽對我說"我牙疼",我自然回了她一句"抵死"(真人真事, 我不是故意令她生氣),結果就好似元朗一樣比媽媽用藤條教訓。

呢件事,我記到宜家,小朋友跌倒第一句應該係"你有無事?邊度痛?"(呢D先係出自愛同關心)

個政府同D警察向年輕人示範如何用暴力手段滅聲,而年輕人亦學了用暴力手法對付政府。

"以暴易暴"不是唯一解決事情既方法,作為成年人既我地,有沒有向佢地做個正確的榜樣?

珍珠宮

babyhoi 發表於 19-7-30 00:40
你先唔明年輕人諗乜囉
好明顯佢地沉醉於英雄感,
反社會行為令佢地得到attention,

中point
佢哋係‘勇武’黎喎

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

worrywong 發表於 19-7-30 00:37
香港人有嘗試用和平既方法表達意見,如投票選立法局議員,6月9日一百萬人遊行,但政府DQ議員,同6月12日用 ...

你唔會同我哋講 ~ 我哋一大班好和平咁表達 唔同意你, 但係你唔接受, 跟住我哋可以升級變成唔和平
總有離別的時候

大宅

樓主算啦,呢度連黑警都撐,當全世界都話黑警使用過分武力嘅時候,佢哋只識話係外國勢力乜乜乜,仲有咩可以講,慳返啖氣啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

大多數人係話暴徒抵死啫,冇人講過所以學生抵死,事實被拘捕既好多都唔係學生,有幾個根本係古惑仔咁既衰樣

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

worrywong 發表於 19-7-30 00:56
"抵死"好多父母見子女因頑皮而受傷,都會情不自禁話佢:抵死吖⋯⋯

你說得對。你令我想到一個我細個時發 ...

依家你開帖講緊話人抵死vs詛咒人喎,講咩警察以暴易暴啫
咁你媽有冇同你講你成日食糖咁抵死應該活不過10歲

男爵府

chloe1124 發表於 19-7-30 00:49
回覆 asd456 的帖子

「港豬」這些人着眼於短期、物質、自身及家庭的利益,既漠視公民權利、政治參與,甚至 ...

你都傻嘅,我反送中,但唔代表支持日日遊行塞交通,機場,起人底,打警察,塗鴉國旗,蝦貨司機,禁固過過嘅人。

男爵府

樓主,借個位留言.

致真道書院- 校監、校長、主任、老師、貴校各人員:

真痛心,教育界有如此惡毒言論!
從戴健暉發表言論惡毒來看, 如言論屬實,那戴健暉真不俱備教師資格, 是教育界之恥,惡毒咀咒與妖魔無異!

懇請貴校馬上革除戴健暉之教務, 以免誤人子弟, 灌輸不正當思想與學生, 禍延後代!

侯爵府

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

真痴線!!

大家記得一齊⋯

投訴佢!

真道email: [email protected]
教育局:[email protected](投訴)
電話:(852) 2891 0088

男爵府

eggcarol 發表於 19-7-30 00:40
而且佢係助理副校,為人師表,更罪大惡極,好惡毒恐怖
我已向真道書院和教育局投訴了,枉為人師!

子爵府

回覆 Chowying 的帖子

"以暴易暴"不是唯一解決事情既方法,作為成年人既我地,有沒有向佢地做個正確的榜樣?

五個訴求裡面,"撤回修例"---既然都係一句,WHY唔講得,"成立獨立調查委員會"---香港政府經常自己人查自己人,到最後都係不了了。

至少可以撲滅了一些火先,相信如果政府肯,有一半人已經唔出去,D支持年輕人既市民都會少咗

水晶宮

清清bb 發表於 19-7-30 01:07
我已向真道書院和教育局投訴了,枉為人師!

複式洋房

worrywong 發表於 19-7-30 00:26
做棋子?
如果你做過年輕人媽媽,你就幾難叫到D仔幫你落街買餸,同去茶樓飲茶,比埋$佢地都話唔去:igiveu ...
用年輕媽媽同班背後勢力政棍比
教得好本事能力夠,自然可以叫得動自己個仔

男爵府

警察嘅仔女同家人都係無辜㗎

子爵府

Ben2003 發表於 19-7-30 01:04

香港宜家係咁

男爵府

回覆樓主:

為人師表,一派胡言

首頁
12345...7