時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

jane1107 發表於 19-8-21 07:47
尋日喺FB睇到好多留言,話警察俾人斷正先做嘢⋯⋯咁我認為濫用私刑,警察知法犯法,既然有證據,佢哋係好應 ...

仲有大多數黃C潛意識好想改變持相反立場人士嘅睇法,佢哋覺自己嗰套才是正確,別人是無知!呢場運動佢哋會注定失敗係因為佢哋太自私,自私到自己唔知道自己原來咁自私。例如,佢哋唔會同勇武割席,但太多數口講不割席,事實有冇行動證明吓堅唔割席,會唔會代出席,或者將自己層樓沽出,幫手拖垮香港金融系統,幫吓手塞鐵,守吓流膿牆⋯⋯

「不分化,不割席,不篤灰」呢句潛意識係守住自己在安全地方,推別人上前

相反,太多數藍C,都唔太出聲,特別係自己Facebook, 堅會俾人杯葛。可能在BK出句聲,抒發自己不滿情緒,例如我。其餘時間都在默默地做好自己本分,希望香港回復平靜

複式洋房

tumpling 發表於 19-8-21 09:54
老師, 醫生護士, 律師, 傳媒記者, 部分公務員, 車長...
大部份都係黑?

咁係咪有人撐,犯法就唔需要負刑事責任?有人撐犯法都唔黑?

珍珠宮

佢地班人好專業嫁,教警察點查案嫁

伯爵府

apple~y 發表於 19-8-21 08:13
我有朋友係深黃基督徒
話係政府迫害,話一切暴力犯法都係為公義民主
義士為香港做事,應該特赦

完全同意!我身邊都有好多咁既人!

侯爵府

育兒性格勳章

maggie_tigerBB 發表於 19-8-21 10:00
仲有大多數黃C潛意識好想改變持相反立場人士嘅睇法,佢哋覺自己嗰套才是正確,別人是無知!呢場運動佢哋會 ...

同意。。佢地只接受人地要同佢地一樣仇警,反政府。。有其他意見就要批鬥你。。我真心覺得好恐怖

珍珠宮

2024年龍年勳章

個人意見:
因為要推翻政權,令軍人倒戈相向是目標。
(軍人=警察)

當然警察是謹守崗位,維持社會安寧!
其實反對示威者,支持警方執法既人,黃絲梗係唔鍾意啦,阻住佢地推翻政府

小詠    發表於 19-8-21 10:21

伯爵府

fifiyi 發表於 19-8-21 08:44
警察有咩問題, 佢地就無限放大...

日日721!黑警!

別墅

公民抗命vs濫權 用私刑

複式洋房

fannymama123 發表於 19-8-21 10:06
同意。。佢地只接受人地要同佢地一樣仇警,反政府。。有其他意見就要批鬥你。。我真心覺得好恐怖
...

我覺得我哋先最冇言論自由,如果冇BK, 我差唔多會有抑鬱

複式洋房

vime 發表於 19-8-21 08:02
你有冇見過曱甴,會聽人講野

珍珠宮

apple~y 發表於 19-8-21 08:13
我有朋友係深黃基督徒
話係政府迫害,話一切暴力犯法都係為公義民主
義士為香港做事,應該特赦

我識幾個黃人都係咁既思想, 其實是自己心胸窄

打工做唔到公務員, 無咩福利, 又無錢買屋, 好唔抵得人地生活好

一係佢自己人生好空虛, 或者自覺失敗, 好似嫁左老公, 和家人不和, 仔女唔好

工作唔開心, 把積怨發洩係政府到, 咩都賴晒政府

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

jane1107 發表於 19-8-21 10:01

昨晚見到太古站假街坊包圍地鐵, 人地影佢地相, 即包圍人迫人交手機, 最後迫到那個人暈左, 地鐵公司唔敢CALL 警察, 個班人見到人暈左仲係度笑, 又話人地扮野, 白車到左, 又阻人救人

香港呢D人咁既質素, 香港點會有好既未來, 我真心希望佢地比捉晒, 送去再教育營

呢班人昨晚睇到全都是魔鬼, 仲有佢地一定唔係太古人, 玩完野坐地鐵走

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

mileslor 發表於 19-8-21 08:47
好耐前,我自己都成日同人講
你覺得市民用暴力,可以拉佢,但係如果警察用過份暴力,亦都一樣咁嚴正執法, ...

獨立委員會係要開,不過唔應該係而家,因暴亂未平息。

小詠    發表於 19-8-21 10:54

男爵府

jane1107 發表於 19-8-21 10:01
唔係
正如絕大部分市民一樣
我支持成立獨立調查委員會
最公平, 最快平息民怨

男爵府

小詠 發表於 19-8-21 10:20
我識幾個黃人都係咁既思想, 其實是自己心胸窄

打工做唔到公務員, 無咩福利, 又無錢買屋, 好唔抵得人地生 ...
如果搵政府工係大部分人既目標
証明社會已經腐敗得好緊要

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

回覆 mileslor 的帖子

非常認同
先唔講黃藍政見... 示威者有暴力行為, 警察可以用最低武力去拉人

但有D警察嘅暴力行為, 市民係無渠道/無資料(警員無NUMBER)去舉報, 就算舉報左, 最後警察都未必會受到處分, 咁樣公平咩!

珍珠宮

柏豬 發表於 19-8-21 08:12
其實講道理既人係做唔到黃絲

大宅

回覆 tumpling 的帖子

其實只係講爆眼單案,到呢一刻傷者都冇公開肯定話隻眼受布袋彈所傷,亦冇任何醫療報告證明,但成班醫護已經出嚟入咗警察數,佢哋話嘅證據係有疑點,唔明點解可以咁武斷,我自己只會自己去分析,唔會因為人多、因為講嘅人嘅身份、職業就去相信或者跟隨。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我同黃人講過呢個問題,唔係而家,係好早前,我問過破壞立法會啱唔啱?係咪犯法?佢話係,佢唔同意咁做,不過佢理解佢地點解咁做,我覺得佢好似好同情佢地咁。我當堂無言,兩把尺,兩個籠門任佢地擺。之後,我同佢講,根據你嘅講法,我都理解點解警察咁做。
Minniemouse:-P

珍珠宮

2024年龍年勳章

zazabeauty 發表於 19-8-21 10:49
回覆 mileslor 的帖子

非常認同

我都想舉報一啲黃屍嘅非法行為,我都無佢資料,又見唔到樣,公平啲,一係除頭盔,口罩,眼罩,最少要見樣,一係就掛住個身份証晌心口,咁樣公平啦啩。
Minniemouse:-P

首頁
12345...8

尾頁

跳至