婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

teresapoon926 發表於 19-8-27 13:37
要呀ಥ_ಥ
我琴晚夢見佢同我搶BB之後我抱實唔俾佢。點知最後係搶嘅期間BB跌咗落地下
我即刻喊住大叫

壓力太大

大宅

MAMAEGG 發表於 19-8-28 16:16
嘩!講嘅嘢完全同我奶奶一樣啊!
我有產後抑鬱唔多唔少都係因為佢!但佢完全唔覺得自己有問題!我坐月喊足 ...

真係同我99完全一樣!點解你老公會俾佢痴埋黎住?

大宅

MAMAEGG 發表於 19-8-28 16:21
我地之前話請工人幫手分擔,佢又發癲發脾氣話我地唔信佢!我最後不斷解釋話請工人姐姐係幫手唔相佢太辛苦 ...

我99都係咩都管、但又無叫過佢俾錢!點解要帶bb去酒樓

大宅

Hahamami12 發表於 19-8-28 17:55
完全明白你心情
我99都千方百計想我去政府產檢同生BB
佢話錢要用係值得用既地方

我99都話我地過份緊張,做咩要照咁密!一個月一次有幾密?我做得最岩既就係無聽佢講照請陪月!唔係我一定有抑鬱!我上一胎4,5個月時無左!99又話我床上放公仔搞到咁!日日同我講迷信野!仲叫我媽去問米開符水我飲!吹漲既係我媽真係聽佢講!逼到我差啲自殺、我媽喊住打俾我叫我返娘家

大宅

Yup88 發表於 19-8-29 18:13
我99都話我地過份緊張,做咩要照咁密!一個月一次有幾密?我做得最岩既就係無聽佢講照請陪月!唔係我一定 ...

好唔鍾意佢地一有咩事既時候就賴依樣果樣
我唔覺得床上擺公仔有咩問題
其實陀仔,坐月,湊B每一個階段都好有壓力
再聽咁多依啲負面野真係會崩潰
啲99明明都做過人新抱 點解唔會顧及下人地感受

大宅

你99咁福街 比我車巴佢 搬走算 你仲比佢湊你命都短幾年
我吾同住都比條老野搞到癲 佢最中意吼人去曬旅行 上人屋企摷野 自己中意幾時中上黎就中上黎 吾會禁鐘直接用鎖匙開門 我發攔渣已經禁左999想報警 我老公阻止之後佢返去diu佢老母叫佢吾好再黎 我地已經disabled 佢張key card 我同我老公講佢再上黎我一定會打死佢 你吾想有命案發生吾該你warn佢 而家我有左5個幾月都冇同佢男家個邊講 生左亦冇打算講 求神拜佛佢吾好黎騷擾我

水晶宮

Butao 發表於 19-8-31 02:31
你99咁福街 比我車巴佢 搬走算 你仲比佢湊你命都短幾年
我吾同住都比條老野搞到癲 佢最中意吼人去曬旅行 上 ...
你奶奶行為似足我奶奶八成!又係有鎖匙就自出自!我奶奶又係試過幾次吼我上班家中沒人就拿我仔新淨衫救濟她個女,等她個女不用花錢買衫比自己仔!問題係我仔仲岩穿那些衫!自此我極少買衫比個仔,夠穿就算。網友,大家雖說萍水相逢,我都真心勸你一句,一定一定有工人或陪月,不好比咁多野奶奶知道!記住一定表現出自己沒錢那一面。否則她會多樣野貪婪。

大宅

Astra00 發表於 19-9-5 23:07
你奶奶行為似足我奶奶八成!又係有鎖匙就自出自!我奶奶又係試過幾次吼我上班家中沒人就拿我仔新淨衫救濟她 ...

同路人
你個99要救濟佢個女咪自己買衫 攞你個仔D衫傻的嗎?你同佢講你偷上人屋企已經吾啱 仲要偷野 知吾知係邢事 可以告佢監都有得坐
已經請左工人同陪月了 但一直冇講我地一早有工人 個工人部分作用是實Q以防個老野又想爆入黎 真係吾好比佢知咁多野 呢幾年我地買左D樓都冇講 真係要扮到有幾窮得幾窮 有咁慘得咁慘 所以佢上次入黎摷野我勁驚吾知佢摷到D乜 真係冇諗過連屋企都咁吾安全

水晶宮

Butao 發表於 19-9-6 00:35
同路人
你個99要救濟佢個女咪自己買衫 攞你個仔D衫傻的嗎?你同佢講你偷上人屋企已經吾啱 仲要偷野 ...
我試過同老公呻,傳回比奶奶知道,仲反過來話我計較搞事添。唯有自己買少點衫同專買平野比個仔,等人貪不落手。她一有鎖匙就自出自入的了。
後來我搬家了,遠少少同堅拒比鎖匙,先有少少寧靜。我都認同工人可做security 咁,幫手看實間屋同細路。

男爵府

Yup88 發表於 19-8-24 22:47
娘家無人幫手呀!如果我交俾其他人我老公都唔會制!到時99又周圍唱我

工人照顧BB 無問題呀,好多雙職家庭都係咁安排,喺屋企裝cam, 搵工人照顧好過啦。

別墅

你同我一樣,生完要我誇火盆

大宅

christypcyip 發表於 19-8-26 21:01
我坐月個陣已經俾奶奶抑鬱
記得星期六出院, 因為bb唔識埋身飲
係咁俾說話我聽,

啲嘢你個bb用緊,但佢執晒俾自己個外孫?

係就自己買啦,佢乞衣嚟架?

大宅

Astra00 發表於 19-9-5 23:07
你奶奶行為似足我奶奶八成!又係有鎖匙就自出自!我奶奶又係試過幾次吼我上班家中沒人就拿我仔新淨衫救濟她 ...

想送衫俾個外孫咪自己買囉,做咩要偷?

佢個女知唔知自己個仔啲衫係賊贓?

水晶宮

MrsPerthLiu 發表於 19-9-11 16:17
啲嘢你個bb用緊,但佢執晒俾自己個外孫?

係就自己買啦,佢乞衣嚟架?
好多奶奶好pk,我奶奶成日偷我野接濟她個女。因我們賺錢多點就咁。點解要咁乞衣?後來我爆響口,起晒鋼,先沒野。否則偷到你窮為止。

水晶宮

MrsPerthLiu 發表於 19-9-11 18:31
想送衫俾個外孫咪自己買囉,做咩要偷?

佢個女知唔知自己個仔啲衫係賊贓?
當然知啦,人地不知幾自豪慳到錢。大姑同她同住架,點會不知。我仲要比個賊罵我轉頭話我少少野都咁斤斤計較添。話我做人阿嫂都不大方。
我如果再聽到她咁話我咩不大方,我實罵爆她。比晒成副身家就叫大方啦!

大宅

Astra00 發表於 19-9-14 12:20
當然知啦,人地不知幾自豪慳到錢。大姑同她同住架,點會不知。我仲要比個賊罵我轉頭話我少少野都咁斤斤計較 ...

我99都係偏幫佢個女!啲99成日錯重點!重點係佢不問自取既行為太可恥!你要既咪大大方方問有無啲唔岩著既衫仔俾佢個女囉!你識尊重人唔通我會咁憎你咩?

別墅

我地話結婚,雙方家長飲茶見面,我99一句都冇問過我地女家仲有咩需要,講埋啲無喱頭
我99竟然問我呀媽覺得依個女婿值幾多分(黑人問號?)我媽第一次扮聽唔到,仲要再問

我岩岩有bb果時好多暗倉
有日去我99屋企食飯
我媽有煲魚湯俾我飲,佢話係咪因爲我媽煲魚湯俾我飲,搞到我生暗倉
初初我啲暗倉好勁,係咁叫我食榴蓮,話佢果時成日食⋯
果日我岩岩照完超聲波,諗住同佢多啲溝通下,俾張超聲波相佢睇,佢話‘你呀媽陀你果陣成日照依啲架?’

別墅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:50
我地話結婚,雙方家長飲茶見面,我99一句都冇問過我地女家仲有咩需要,講埋啲無喱頭
我99竟然問我呀媽覺得 ...

到我生左係病房,我媽下午整左菜心肉片,蒸魚俾我食,我99見到當住我面講‘乜你呀媽整埋依啲野俾你食!早知我整俾你啦!’
跟住夜晚果餐佢整完我老公拎黎,佢整左木耳雞,仲要落左勁多酒同勁多薑!姑娘應該聞到,好大聲講‘薑酒醋木耳岩岩生完唔可以咁快食!’
我老公講返俾佢媽聽,我99打返電話俾我話唔知醫院唔俾食,佢以前都係咁食
同埋我岩岩生完就話煮雞酒我食,我問陪月話唔可以食住,跟住佢就話人,發晒爛咋,話以前都係咁食
我同bb著乜都話唔岩
我買啲紗巾又話’諧‘,已經係純白$50 6條日本製⋯和尚袍又話質地唔好

別墅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:51
到我生左係病房,我媽下午整左菜心肉片,蒸魚俾我食,我99見到當住我面講‘乜你呀媽整埋依啲野俾你食!早 ...

我bb係冬天出世,我幫佢著包腳連身衣,又話我唔該俾bb著依啲衫,話阻礙佢運動伸直隻腳⋯
明明著包腳係最好,拉鏈款好方便,咁都有說話聽⋯又話條拉鏈由下拉上去既設計唔好,應該調返轉由上拉落去(心諗:點9樣著呀)
我陪月黎到,差啲陪月都頂唔順,第二日就走,個陪月都好好,知唔係我問題,如果佢走左我仲慘,陪我捱埋落去⋯⋯好多謝佢
係咁話我因爲唔飲雞酒冇奶,其實我生完9日已經泵到2安⋯算係咁。佢個雪櫃又塞到爆晒,啲野多到插針都插唔入。我真係冇乜心機泵奶⋯

別墅

贏在起跑線 發表於 19-9-29 09:52
我bb係冬天出世,我幫佢著包腳連身衣,又話我唔該俾bb著依啲衫,話阻礙佢運動伸直隻腳⋯
明明著包腳係最好 ...

我bb耳仔生到好貼,根住佢抱bb果時無用手掌拓住bb個頭既方式⋯佢用手指反起bb個耳仔,話要整到佢兜風耳先好,唔會藏垃圾係耳背
Bb係曲起對腳,咁好正常姐,佢強行拉直bb對腳,話要整直佢
Bb手指甲開始長,陪月話初生bb啲指甲會‘披口’,唔洗剪。佢教陪月用口咬bb啲指甲⋯跟住陪月問返佢‘邊個幫佢咬?我唔會咬’
陪月整咩餸俾我食都有野講,好似有次我陪月整江搖柱蒸蛋俾我食,佢話bb好多痰,係因為我食左江搖柱,佢話江搖柱‘野’痰⋯(果時我仲間唔中喂人奶)但其實食奶粉既bb好多時都多痰⋯只要掃風時拍鬆就可以
陪月批舊瓜,砍隻雞都要教人⋯但我陪月做左成廿幾年⋯

首頁

尾頁

跳至