自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ansonbbb 發表於 19-8-24 21:15
樓主有一定負擔,好孝順,多方面考慮,好難得,做到幾多得幾多啦,支持你
...

都已經好孝順, 兩老年輕時只生一個,應該都儲得多錢養老卦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

長者高齡津貼有資產限制,唔係個個有得拎

子爵府

JJHK 發表於 19-8-24 18:43
負擔重都係㗎, 有次父母講有個街方要醫師上門推拿療程收$400ㄧ次, 要做10次; 佢話個心都離ㄧ離, 講笑咁講, ...

其實唔需要咁煩錢,兩老有層樓,可以去做逆按揭

兩老又可以洗得輕鬆D,你朋友又可以少D壓力

珍珠宮

回覆樓主:

係够用的,不過就無咩多餘錢儲了! 比多500蚊買生果食會更加好。

大宅

nikfan 發表於 19-8-25 00:24
其實唔需要咁煩錢,兩老有層樓,可以去做逆按揭

兩老又可以洗得輕鬆D,你朋友又可以少D壓力:f ...

通常過咗80歲嘅老人家係唔想攪咁多同諗咁多, 保持現狀就得。所以朋友就要計吓數, 如果請埋工人, 即預算每月$16000 支出比父母。同ㄧ般打工仔ㄧ樣, 自己有頭家, 家庭, 仔女, 儲備, 樣樣都係錢。
多謝大家意見, 朋友話會繼續計吓數

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

JJHK 發表於 19-8-24 16:12
代朋友問, 朋友父母自住過80歲, 水電煤... 所有雜費做晒自動轉賬, 朋友比。想問家用每月$5000比父母做伙食 ...

老人家水電煤平均每月1000左右,早茶50x30=1500, 午餐40x30=1200, 晚餐50x30=1500。 Total都要5200。
雖然有長者allowance 不過都唔係好足夠,仲駛唔駛交租or 差餉管理費? 仲有交通呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

jelly-pudding 發表於 19-8-25 01:41
老人家水電煤平均每月1000左右,早茶50x30=1500, 午餐40x30=1200, 晚餐50x30=1500。 Total都要5200。
雖然 ...

水電煤應該唔洗咁貴,老人家通常比較少開冷氣

交通2蚊一程,每日兩程兩人一個月都係240

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

李豆豆 發表於 19-8-25 02:02
水電煤應該唔洗咁貴,老人家通常比較少開冷氣

交通2蚊一程,每日兩程兩人一個月都係240

哈哈,我父母成日開冷氣,同我一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

5000蚊齋食夠啦! 兩老唔食得几多, 仲有老人生果金.

wcpcelia    發表於 19-8-26 12:01
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

回覆樓主:

?

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章

jelly-pudding 發表於 19-8-25 17:35
哈哈,我父母成日開冷氣,同我一樣

我6299唔開架

水晶宮

Cheungwong 發表於 19-8-24 17:44
夠!我一家五口都係$5000 伙食

咁勁?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

回覆 JJHK 的帖子

夠有凸啦,佢地仲有生果金,醫療券,交通都只係兩蚊,你朋友好孝順了~~ 你朋友有頭家,香港衣家啲咁嘅環境,自己都要儲返個錢就真~~

男爵府

bmuimami 發表於 19-8-25 19:10
咁勁?

伙食咋!平時袞下菜湯,煲下豆腐麵豉湯,唔煲老火湯,一個月五千真係夠喎!

別墅

回覆樓主:

好難講夠唔夠,人人生活標準唔同,我有同事仔女唔生性,退休後仲要做清潔,月入幾千仲要補貼個仔都夠生活,梅媽個啲個個月十幾萬都唔夠用

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

過80歲有生果金了,每人都應該有$2500左右呱,加埋亞女果度有$10000仲唔夠洗

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可叫2個老人家一次買2日餸,食材係重覆但可以有另一種煮法

水晶宮

Cheungwong 發表於 19-8-25 20:02
伙食咋!平時袞下菜湯,煲下豆腐麵豉湯,唔煲老火湯,一個月五千真係夠喎!
...

五人都早午晚喺屋企食的話,都真心叻!
除開一日$170,三餐五個人喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至