時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

ceciliasycheung 發表於 19-9-2 01:45
香港搞到咁大件事,歸根究底到係送中法。究竟有幾多人支持依條修正案?唔支持法草案的話,大家一人一個和平 ...

香港政府廢既
支持中央 支持警察

珍珠宮

BK Milk勳章

原本嘅故事係,台灣殺人案,犯罪者不能送返台灣受審,受害人嘅父母去信特首,希望佢能夠幫佢哋取回公道,於是特首提出修訂逃犯條例 ⋯ 怎料修訂被無限發酵 ....

別墅

畀面勳章

siujanjan 發表於 19-9-2 17:50
原本嘅故事係,台灣殺人案,犯罪者不能送返台灣受審,受害人嘅父母去信特首,希望佢能夠幫佢哋取回公道,於 ...

我原本都支持修理,但研究過條修正草案就知大鑊,政府好多隱含條例冇講⋯例如:

- 只要最高刑期達2.5年已經可以提供法律支援,包括凍結資產、帶返內地作供、搜證
- 可設無限追朔期
- 刪除原先有嘅12A,司法機關/法院無需查證呈請方所提出嘅證據是否足夠並確信
- 繞過立法會審定應否執行申請等⋯

另外,如果只就著台灣殺人案的話,大可只將適用地域添加台灣就可以了⋯

仲有立法會主席漏囗G20期限⋯ 成件事就更加欲蓋彌彰眼見華為孟晚舟比美加捉咗,如果因為依個原因打算犧牲香港,未免太大代價啦

別墅

畀面勳章

Conybrownbb 發表於 19-9-2 03:09
根本由頭到尾都係反中反共,借啲2出黎發難啫,換左另一個議題一樣會搞暴動
...

其實每樣事情行動都將愛黨愛國情操捆綁一齊又太過唔理性啦⋯以事論事最好

男爵府

一直都只係單方面唔和平、理性
一直都係單方面使用暴力挑釁警方在先

暴徒一日唔收手
一日都唔使旨意傾!

別墅

畀面勳章

hoforum 發表於 19-9-2 02:54
對法案感覺不大,而且法案已死,嚴格來講唔係好想要個法案,但又覺得有佢存在價值

最憎就係暴徒四處傷人, ...

我承認我係黃絲,但我可以唔支持暴力行為,我遊行集會只係表達意見,再者,你每次鏡頭下所見到嘅所謂「破壞者」有幾多?50?500?定1000?
我公道啲計1萬人,遊行人數我當佢1百萬,則是為數少於1%。因為1%嘅人行為失控,就要99%嘅人所表達嘅意見抹殺,或者抹黑整個運動,會唔會太唔公道?

男爵府

C9J 發表於 19-9-2 09:30
唔撐暴徒

x2

別墅

畀面勳章

阿咩爸 發表於 19-9-2 03:24
其實點解一定要藍色果邊諗方法,退一步,要我地被下台階你地黃色?
難道黃色果邊唔可以退一步,求同存異? ...

黃色可以點退一步? 就五大訴求之所以提出,係當期時政府打算談判而訂立,係主要訴求,社會太多聲音,歸納重點係正常不過。

你開會都會先寫議程,如果唔收窄範圍,下下開會遊花園仲無效益。補充返,當時談判拉倒係因為政府拒絕公開會面各界

別墅

畀面勳章

z.mavis 發表於 19-9-3 00:41
一直都只係單方面唔和平、理性
一直都係單方面使用暴力挑釁警方在先

面對政府,市民已經好克制,亦已經好和平、理性。要知道政府無跟法定程序修改法例在先,亦拒絕與大律師公會會談⋯ 邊個拒絕理性溝通?挑釁就可以將警察濫權合理化?

別墅

ceciliasycheung 發表於 19-9-3 00:49
黃色可以點退一步? 就五大訴求之所以提出,係當期時政府打算談判而訂立,係主要訴求,社會太多聲音,歸納重 ...

咁林鄭都話公開同你地傾,又係邊個話唔同佢傾?

政府已經讓左好多步!你地黃人只見到自己可能會冇嘅,就見唔到本身已經擁有嘅!

本身只要求停止修例,例已經唔修,你地就話要5大訴求!咁究竟邊個唔肯讓步?

別墅

畀面勳章

kitlinggloria 發表於 19-9-2 16:51
反暴力,支持警察嚴正克制地執法
唔撐廢政府,對中央保持中立
理想願景: 雙方坐下來搵有共識方案1)政府講 ...

我認同你,因為今日之時,已經唔再係藍黃之別,要社會從回軌道,一定要向政府施壓令其盡快作出決策/談判

子爵府

支持送中,暴徒坐花廳係唯一出路

子爵府

ceciliasycheung 發表於 19-9-3 00:43
我承認我係黃絲,但我可以唔支持暴力行為,我遊行集會只係表達意見,再者,你每次鏡頭下所見到嘅所謂「破 ...

你係黃絲又話自己理性支持修例? 都算萬中無一啦

珍珠宮

ceciliasycheung 發表於 19-9-2 01:45
香港搞到咁大件事,歸根究底到係送中法。究竟有幾多人支持依條修正案?唔支持法草案的話,大家一人一個和平 ...

我不反對修例,但唔行都算。。。但極討厭犯民聞陣賤種借勢搞事。

我會話我撐警隊,撐正苦,撐阿爺。

珍珠宮

阿咩爸 發表於 19-9-3 00:59

政府已經讓左好多步!你地黃人只見到自己可能會冇嘅,就 ...

珍珠宮

ceciliasycheung 發表於 19-9-3 00:49
黃色可以點退一步? 就五大訴求之所以提出,係當期時政府打算談判而訂立,係主要訴求,社會太多聲音,歸納重 ...

最討厭班暴民,話要對話一定要 五大素球,缺一不可。。。咁點對話呀?
meeting, negotiation, mediation 係咁玩咩?根本係成年人對小学雞

別墅

畀面勳章

阿咩爸 發表於 19-9-3 00:59

政府已經讓左好多步!你地黃人只見到自己可能會冇嘅,就 ...

佢願意公開談判, 但強調要無前設,即是唔會就5大訴求作談判,即是開會無議程,你返工開會開得多,有無一個會議係自由無限講咩方向都無?

再者,依件係社會極具爭議性嘅事情,大家都只係想盡快解決,點解唔可以就市民提出嘅方法回應?我相信佢願意成立獨立委員會,正式撤回法案,遊行人數即刻減7成啦

別墅

ceciliasycheung 發表於 19-9-3 00:57
面對政府,市民已經好克制,亦已經好和平、理性。要知道政府無跟法定程序修改法例在先,亦拒絕與大律師公 ...

市民好克制?好和平?好理性?

你可唔可以用番你隻右眼睇番正常人視線?只識遮住右眼同良心!!

幾多市民比你地打,前日東涌港鐵站嘅平通市民比你地係咁打手...好克制,因為無打身?好和平,因為未打死人?
大量市民嘅私隱比你地起底...好理性?因為人地嘅資料唔係你地嘅?

你仲要盲到幾時 你仲要埋沒良心到幾時

公爵府

Yungalice13 發表於 19-9-3 01:02
你係黃絲又話自己理性支持修例? 都算萬中無一啦

黃得黎好陰濕。。不如痛快地黃啦,扮中立扮得咁辛苦為乜?

別墅

畀面勳章

LokYauYau 發表於 19-9-3 01:09
最討厭班暴民,話要對話一定要 五大素球,缺一不可。。。咁點對話呀?
meeting, negotiation, mediation ...

唔好講5大訴求,淨係頭2項都做唔到啦。點解頭2項做唔到,建制派都話唔理解(佢話)⋯

成件事情走到今天,大家都係輸家,最大代價係港人已經睇清現實,現實係特首無權,一國兩制名存實亡。香港將有一羣人接受內地管理模式,而另一羣唔接受嘅,就會抵抗。最悲哀嘅事情係以往民主運動係一國兩制框架底下爭取權益訴求,但未來運動只會走推翻政府⋯

首頁
12345...9

尾頁

跳至