自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 nm_man 的帖子

佢仲細,你仲有好多機會教好佢。唔使心碎,細路哥訓醒就唔記得。
但你千祈唔好心軟就佢,比佢亂發脾氣,鍾意點就點,一個比情緒主導、亂咁黎的人,好難快樂。

伯爵府

我自己由佢大叫喊
累佢就停
冷靜先再傾
咬人絕對唔得
我女好細個會抆我d頭髮
我話痛佢唔理
之後佢抆我一次,我叫痛,然後大力抆返佢d頭髮
問佢係0米好痛?你頭先就係咁對我
每次都咁做
大概做多兩三次,就冇再抆人頭髮
總之打人,整痛人,佢做一次,你做返同樣嘅對佢
再解釋返咩感覺
正所謂己所不欲 勿施於人
要有耐性
重複到佢完全冇興趣為止

大宅

nm_man 發表於 19-9-30 23:16
我都唔知佢係咪揀人黎恰啊...只要有少少野觸動到佢唔開心,無論係街外定屋企都會失控,開頭氹都work, 但慢 ...

過咗4歲,就好教好多!我經歷過3次

wcpcelia    發表於 19-10-2 11:45

大宅

佢唔食真係唔駛逼佢食,4歲食少一餐半餐,做家長可能好擔心,但你諗返自己細個都係成日玩可以唔食飯

佢真係餓唔駛逼都食,有時湊細路除左病,盡量唔好太虛寒問暖,有d好細個已經好有性格,佢做錯野你先鬧佢,等佢大一兩歲睇下性格有無好d

水晶宮

nm_man 發表於 19-9-30 23:16
我都唔知佢係咪揀人黎恰啊...只要有少少野觸動到佢唔開心,無論係街外定屋企都會失控,開頭氹都work, 但慢 ...

你有冇set規則及 獎勵計劃?

男爵府

nm_man 發表於 19-9-30 23:01
今晚個仔唔肯食飯發脾氣喊左好耐又打姐姐,我罰佢企...佢就咬我,咬到我好疼,但個心更疼我真係唔識 ...

自己盡量放鬆!小朋友唯有慢慢教,我有時都灰心,訓醒又同自己講新一日,新開始!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nm_man 發表於 19-9-30 23:01
今晚個仔唔肯食飯發脾氣喊左好耐又打姐姐,我罰佢企...佢就咬我,咬到我好疼,但個心更疼我真係唔識 ...

你一定系不停咁tum同挨佢食。

解藥系,丙佢一鑊就得啦。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

nm_man 發表於 19-9-30 23:03
就黎4歲...最近脾氣好大,一喊就收唔到聲喊足成個鐘

這些小朋友 ,唔使鬧,唔使打,同佢鬥耐性 ,佢大吵大鬧,就當睇唔到,唔好好理佢,一頭半個鐘 ,冇人理佢就會自然收聲,跟住 因為佢發脾氣,唔好比飯佢食,餓佢一兩餐~

因為這些小朋友, 知道一大吵大鬧,家長就驚,以後他們變成主導,總之家長要能量夠, 唔可以畀孩子贏,才可以對付這些孩子~

利申: 阿仔小時候,初時也是這樣 ,試過兩三次 , 大吵大鬧無效果之後,他便收斂了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

Herobear 發表於 19-10-1 17:53
我自己由佢大叫喊
累佢就停
冷靜先再傾

我都係咁做,仲要千萬唔好手軟,一定要佢感受到好痛

成日話唔好體罰,但有啲細路用軟功真係會食住你

伯爵府

Gorgor0612 發表於 19-10-1 15:00
呢招我試過, work ! 你叫佢唔好喊係無用!
反而叫佢慢慢喊, 喊完先出黎, 好快收聲
...

除咗喊,仲有掉野都係,試過發脾氣掉野,我叫佢唔好停繼續掉,想停都唔好比佢停,試幾次佢就冇再掉野

我發覺佢地越叫唔好做就越要做

子爵府

強硬D, 一定唔可以比佢食住你, 唔趁佢仲細教, 大左真係教唔到

伯爵府

回覆樓主:

唔洗打同鬧,唔食咪由佢唔食,家長只要安慰自己小朋友食少一日野唔會死,佢肚餓自然就會食。正常小朋友(有病另計)食飯係本能,唔需要迫。

只係家長太心軟。

我小朋友試過有幾個月要餵先食,我忍唔住係放大假的時候由佢唔食就唔食。因為放大假我可24小時睇實佢,唔食正餐就無零食無果汁。

佢正餐減少食量一星期,四大長老當然不忍係咁迫我餵佢,我企硬唔餵。一星期後食量回復正常+自己食。

伯爵府

回覆樓主:

我女唔食我會留一份比佢
佢肚餓才翻熱比佢食
我地大人都會有時都唔想食住啦
反而打人我就受不了
但我明白有時唔係你想佢點就點
唯有比些耐性傾下教下囉

首頁

尾頁

跳至