自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

但昨晚有市民戴上口罩(不是集會)而俾警察拉左WO ! 咁以後有病也根本不應該戴上口罩.

男爵府

肺鏈支針 2019起健康院只包2支,以前係3支的。我大仔係健康院打足3支,但細仔只能打2支,我要自費出去補打。

伯爵府

點解要諗戴唔戴口罩,幼稚園你喜就帶。幼稚園生都不是target。
不如諗下唔好去多人嘅地方及波波池。

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

侯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

yaumuimui 發表於 19-10-6 11:11
一定會。我決定ignore學校張通告內容,小朋友太細衛生意識無咁高,教到自己仔女管不到人家子女,覺得有需 ...

都話左健康問題可以帶口罩呀!唔抵觸蒙面法呀!
唔識唔清楚,去睇下了解下啦!
政府:禁蒙面法与公共衛生呼籲無抵觸
就有報道指實施《禁止蒙面規例》會在流感高峰期間影響預防流感措施,對公共衛生造成影響,政府發言人今日作出澄清。
發言人指,新規例跟公共衛生的呼籲是沒有抵觸的。有關規例並不會禁止市民因其健康需要佩戴口罩,以預防疾病感染或傳播。
佩戴口罩是預防呼吸道感染的其中一個方法,為防止傳染病例如流感的傳播,政府建議一系列的防禦措施,包括接種相關疫苗,及保持良好個人和環境衛生等。
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/5196557

子爵府

clarawuwu 發表於 19-10-6 17:07
都話左健康問題可以帶口罩呀!唔抵觸蒙面法呀!
唔識唔清楚,去睇下了解下啦!
政府:禁蒙面法与公共衛生 ...

你有無睇清楚我寫什麼?我寫我唔理學校通告繼續有需要帶口罩,教育局發了張通告樣本給全港學校,有大部分學校已跟據教育局樣本發了通告給家長簽署。令公眾、家長混淆的是政府內部溝通不足,法例同教育局指引完全不同,我只是指出為了小朋友健康著想唔會理學校通告,有錯嗎?究竟邊個唔了解?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

yaumuimui 發表於 19-10-6 17:33
你有無睇清楚我寫什麼?我寫我唔理學校通告繼續有需要帶口罩,教育局發了張通告樣本給全港學校,有大部分 ...
呢張通告我都有啦!

我係叫你睇最新資訊呀!最新呀!

侯爵府

fmf903 發表於 19-10-6 16:31
肺鏈支針 2019起健康院只包2支,以前係3支的。我大仔係健康院打足3支,但細仔只能打2支,我要自費出去補打 ...

請問你細仔幾多個月出去補打第三針?

子爵府

clarawuwu 發表於 19-10-6 17:36
呢張通告我都有啦!

我係叫你睇最新資訊呀!最新呀!

你的資訊是昨天早上,我的學校通告亦都是昨天早上收到。叫巿民點分什麼是最新資訊? 擺明就是政府部門各有各說令巿民、家長造成混淆。

子爵府

yaumuimui 發表於 19-10-6 17:41
你的資訊是昨天早上,我的學校通告亦都是昨天早上收到。叫巿民點分什麼是最新資訊? 擺明就是政府部門各有 ...

Agree with you

大宅

李斯特 發表於 19-10-6 16:52
點解要諗戴唔戴口罩,幼稚園你喜就帶。幼稚園生都不是target。
不如諗下唔好去多人嘅地方及波波池。 ...

教育局出埋信俾幼稚園家長喎,要求幼稚園生唔好蒙面,其實真係好白痴....

珍珠宮

yaumuimui 發表於 19-10-6 17:41
你的資訊是昨天早上,我的學校通告亦都是昨天早上收到。叫巿民點分什麼是最新資訊? 擺明就是政府部門各有 ...
所以,就叫你了解下啦!
都解釋左因為健康係唔抵觸蒙面法,蒙面法係針對暴徒!
相信好正常理解到幼稚園生,帶口罩返學就係健康問題需要啦!警察好得閒入幼稚園捉小朋友咩!
唔好因為拗而拗,份報導係政府澄清家長疑惑,你仲係唔明白又好驚,就問學校份通告係點解說,你之後就會放心!不過,小朋友有需要(健康)要帶就帶,唔駛顧慮喎!政府澄清左喇!

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

算la。有心人都唔理人地講咩。為罵而罵。
講返新聞。個小朋友的家人好慘。2yrs咋。
不過小朋都未必識帶口罩。上年見到小朋友上下倒轉帶又有。無蓋埋個鼻又有。一個口罩返用又有。
其實家長有無好好教個小朋友才真。

大宅

fmf903 發表於 19-10-6 16:31
肺鏈支針 2019起健康院只包2支,以前係3支的。我大仔係健康院打足3支,但細仔只能打2支,我要自費出去補打 ...

Oh.. 竟然會取消...

別墅

RIP

伯爵府

嘜幼稚園生似暴徒咩有咩好拗喜歡帶咪帶囉!

男爵府

FunWong 發表於 19-10-6 17:40
請問你細仔幾多個月出去補打第三針?

舊時健康院係2,4,6個月打肺鏈。而家冇左第6個月。私家補打第6個月。

公爵府

channba31 發表於 19-10-6 12:34
我女咳左很耐,我仲問jm點算……
所以唔好以為普通咳冇事,個肺已經化晒
...

我個仔之前咳唔太厲害發低燒,一check 已經肺炎

子爵府

clarawuwu 發表於 19-10-6 17:50
所以,就叫你了解下啦!
都解釋左因為健康係唔抵觸蒙面法,蒙面法係針對暴徒!
相信好正常理解到幼稚園生, ...

我第一個post第一句已經話唔會理學校份通告,原因亦講得好清楚,我無拗索性唔理份通告啫,都唔合理完全唔make sense, 唔知道教育局打鑼打鼓,放學幾小時前就sms家長有重要訊息通知家長,仲要有通告範本給全港學校出通告為乜。除了政府溝通不足,部分官員自把自為外,諗唔到理由點解教育局指引同政府的新法例係可以有咁大出入。

首頁

尾頁

跳至