自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

話怕撞嘢
你爺也唔想擔心

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

太細個真係唔好去呢啲地方,小朋友好容易感應到,相信你爺爺在天之靈會明白的
主 賜 平 安

男爵府

太細的孩童不要出席
老人家會明白,反而怕孩子講錯説話
又怕佢小朋友看到其他嘢

侯爵府

YD0804 發表於 19-10-14 14:00
我爺爺過左身,我爸要我地帶埋個仔返大陸出席喪禮,請問大家有冇經驗?
我就唔想帶,但屋企人就好堅持要
謝 ...

如果係我就唔會帶、未過3歲都不適合,而爺爺亦係女家,計傳統係可以不出席,我覺得老人家亦不會怪,你倆公婆出席才重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果係我,我唔會帶BB去! 但如果避無可避,响靈堂鞠個躬唔好留太耐! 比塊玉比BB陀住! 始終太细個.. 老人家梗係話唔怕,但有咩大家都唔想,之後講咩都無用!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最好話BB病左,唔方便出門!

男爵府

我爺爺過左身,我爸要我地帶埋個仔返大陸出席喪禮,請問大家有冇經驗?
謝 ...
其實都ok. 最多唔好睇燒,儀式可以去

男爵府

lina9316 發表於 19-10-14 16:34
如果係鄉下就要幾日

如果要幾日就麻煩d
唯有叫你老公出聲,始終係男家嘅事

大宅

虎到金來勳章

我嫲嫲走時阿妹個仔都係歲幾,因為冇人湊所以帶埋返去。不過係佢爸爸湊住喺酒店,個b冇參加葬禮

別墅

謝 ...

多謝大家嘅意見,我最終都冇帶到個仔返去,話佢病左,雖然有啲人會話不孝,但我真係覺得太細個,對佢有影響

子爵府

回覆樓主:

你阿爺,bb見過未呀?我覺得感情唔深,仲要返大陸,我唔會帶囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我99一手貼身湊我姑仔個女
Bb3歲,99過身,我地準備孝服,問c父有無小b孝服
C父直頭話太細個,唔好去呢d地方

男爵府

甘細,一定唔會帶

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

太細個又未打齊針我是不會帶

男爵府

我大伯幾年前走咗,果年佢個仔5歲生日,我哋同佢慶祝,當時我個女應該得幾個月,明明之前無事,一到唱歌切蛋糕之前,佢個樣好似好驚咁喪喊,完全失控。我下意識知道係大伯返嚟同佢個仔慶祝,又唔敢講(我驚俾人鬧我神化),只係細細聲同我個女講果個係伯父,唔洗驚。
切完蛋糕之後,我個女又再變返正常。有時唔係有心,不過细路仔好敏感。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

通常老人家唔鐘意自己屋企小朋友去喪禮, 話驚有沖撞, 會嚇親。

你亞爺都唔想咁细小朋友出席。 你直接話小朋友病咗, 唔去得。

大宅

回覆 rebeccalin 的帖子

我都去過東莞的,同你講既一樣!吵到頭痛,仲要半日至大半日。成親戚的小小朋友係唔join的,join個d都係唔會上靈車!
大人就幾難頂都頂住,應該盡孝的。

公爵府

牛年勳章

Lingayee929 發表於 19-10-19 00:47

我都去過東莞的,同你講既一樣!吵到頭痛,仲要半日至大半日。成親戚的小小朋友係 ...

係,一般小朋友和孕婦就係棺木前面拜下就走,唔跟去火葬。因為我大肚時老公亞嫲走左,係屋企走的,都叫我係棺木前面拜下就得,唔好上靈車跟去火葬。而且佢地搞喪禮好快,如果早上走,當日就會搞掂,下午或晚上走先要守夜。都唔知好or唔好,快到冇時間接受個人已經走左,甚至遠少少的親人都趕唔到返去奔喪。

公爵府

謝 ...

試下傾下, 我當年長老去世, 大既3歲,細既剛出世, 冇出席。 得我2公婆炸。

大宅

係啊,其實都快ge, 佢哋有自己村里面安放既位,遠既親戚係趕唔到黎。不過我d親戚好開通,基本上大肚婆同小朋友都係唔洗去既。

最緊要同屋企傾好,有心盡左考就得啦。

首頁

尾頁

跳至